Plantera

Perenner kan man plantera hela säsongen men idag är det vanligt att den mesta planteringen sker på våren. Det är inte så konstigt då vi efter långa vintermånader längtar efter att få sticka fingrarna i jorden. Man kan starta rätt tidigt på våren, och innan det har blivit för varmt och torrt är en bra tid för vårplantering.

Annars är hösten den bästa tiden för plantering av perenner. September och oktober är vanligtvis bra planteringsmånader i stora delar av landet. Det är dock inte ovanligt att man kan plantera i november i södraste Sverige, medan september kan vara sista tid för plantering i de norra delarna. En bra tumregel är att man kan plantera fram till frosten kommer.

Perenner odlas och säljs i krukor. Ibland hör man ordet standardkruka och det betyder en kruka i storlek runt 9-11 cm. Det är den vanligaste storleken och är bra till plantering, flera små krukor är enklare att placera ut jämnt över en yta. Ibland kan det dock vara lönt att satsa på en större kruka. Till exempel om man ska fylla ett hål i en etablerad rabatt eller plantera ett exemplar av en stor perenn som en pion eller högt gräs.

Läs om att plantera perenner