Året runt med perennrabatt

Vårvinter

Nyckelord: Planera, så, vårstäda, ogräsrensa

En fin vårvinterdag börjar trädgårdslusten lätt att spira och man har saknat det praktiska trädgårdsarbetet. Beroende på hur kallt man ännu har det bör man dock ha tålamod innan man tar tag i sina perennrabatter som ska klippas ner på våren. När nattemperaturen håller sig kring några få minusgrader kan man börja med vårstädningen.

Om man har mycket av tidiga vårlökar i rabatten är det enklare att vårstäda tidigt, innan de har börjat växa. Annars kan man vänta lite till och säkert se att tillväxten har börjat på perennerna och risken för frost är mindre. Stark vårsol i samband med att marken är frusen kan torka ut perenner som börjar växa eftersom de inte kan ta upp vatten.

Använd vårvintern till att planera det sista för årets trädgårdsprojekt, kanske skissa på någon ny perennrabatt eller fundera på om några perenner ska delas eller flyttas.

Vill man så perenner är det tid att börja kolla på det nu. Vissa fröer behöver en kylperiod för att gro och de kan sås i februari och sättas ut. Andra ska ha värme direkt och de kan börja spira i fönstret under mars.

Vår

Nyckelord: Vårstäda, ogräsrensa, jordförbättra, dela, plantera

I början av våren är det absolut dags att vårstäda perennrabatterna. Klipp ner fjolårsiset på perennerna och putsa vintergröna blad som blivit fula under vintern. Räfsa ur rabatten ytligt och rensa ogräs! Man vinner mycket på att hålla efter ogräsen under våren, de är lätta att plocka när de är små och de hinner inte sätta frö som sprider sig.

Finfördela det torra fjolårsriset och låt det gärna ligga kvar i rabatten. Med en häcksax kan man direkt klippa i mindre delar om man klipper uppifrån och ner. Det är ett enkelt, billigt och bra sätt att tillföra organiskt material som förbättrar jorden. Om du har stora problem med sniglar är det dock bättre att föra på 2-3 cm färdig kompost som jordförbättring.

Att täcka jordytan skyddar mot uttorkning, tillför näring och gör rabatten lättare att rensa. Om man sköter sin perennrabatt på så sätt är det många gånger onödigt att gödsla mer. För mycket gödning kan göra växterna känsligare för torka och angrepp.

När våren kommit lite längre börjar de tidigaste vårblommande perennerna som backsippa, Pulsatilla, och vivor, Primula, få knopp och blom. Glöm inte att njuta av dessa i vårbestyren!

Nu är en bra tid att gräva upp, dela och flytta perenner samt att plantera nytt. Vattna rikligt vid plantering, så att rötterna får bra kontakt med jorden. Även de delade perennerna blir som ”nyplanterade” och behöver extra vattning i några veckor efteråt, beroende på väder.

Om det finns fleråriga ogräs bör de grävas upp med så mycket rot som möjligt, annars kommer de snabbt tillbaka. Exempel på vanliga fleråriga ogräs är kirskål, kvickrot, åkervinda, maskros, skräppa, tussilago och åkertistel.

Sommar

Nyckelord: Ogräsrensa, putsa, bekämpa, njut, skörda, vattna

Fortsätt att hålla efter ogräsen, och börja håll utkik efter skadegörare på växterna. Bladlöss, larver, svampangrepp och liknande blir mer aktiva vartefter temperaturen stiger. Plocka bort sånt som ser konstigt ut, så förebygger du större angrepp. Insekter kan oftast spolas bort med vattenslang, och hårt angripna växter kan klippas så att de får komma med nya fräscha blad.

Vattna nyligen planterade perenner, etablerade perenner ska inte behöva vattnas annat än under ovanligt långa torrperioder. Har du växter som hela tiden slokar, sommar efter sommar, bör du fundera kring att välja torktåligare sorter till den platsen.

Perenner i kruka måste passas med vatten hela sommaren, eftersom de står i liten jordvolym som snabbare torkar ut.

Om du vill göra rabatterna riktigt fina kan du putsa bort fula blad och överblommade blommor, och kanske plantera in några sommarblommor där det saknas lite färg. En del perenner som blommar på försommaren kan få ett andra flor om de klipps ner nu.

Höga perenner och sorter med tunga blommor kan behöva stöd, helst innan de ramlat. Naturmaterial och neutrala snören syns inte så mycket, eller så finns det en uppsjö av dekorativa stöd som blir snygga detaljer i rabatten.

Sommaren är också en tid då man ska ta sig tid att njuta av trädgården. Spendera tid i den endast för nöjes skull, plocka buketter, skörda färska kryddor och ätbara perenner.

Mot slutet av sommaren börjar en del perenners förställningar mogna och det går att skörda frön. Lägg fröna att torka några veckor och förvara dem sen i en pappåse till nästa säsong.

Höst

Nyckelord: Ogräsrensa, plantera, renovera

Sista rycket med ogräsrensning, och den bästa planteringstiden på året! Under sensommar och höst är jorden uppvärmd, vädret svalare och luftfuktigheten högre, vilket ger perenner goda förutsättningar. Perenner som planteras vid den här tiden får särskilt lång tid på sig att etableras innan nästa sommars värme och torka. Tillväxten ovan jord saktar in men rötterna är aktiva och växer så länge jordtemperaturen tillåter.

Man har dessutom den gångna säsongen färskt i minnet när det dags att komplettera i rabatterna, eller anlägga nya. Passa på att plantera vårblommande lökar samtidigt som perennerna!

En bra tumregel är att man kan plantera fram till frosten. September, oktober och ibland november för södraste Sverige är höstplanteringsmånader.

Tidig höst är också en bra tid att renovera rabatter och dela perenner. Det går också att flytta plantor som har frösått sig, de kan dock fortfarande vara ganska små så med dem får man ta det lite försiktigt. Plantera på annat ställe i trädgården eller ge bort/byt med andra, det är ett bra och billigt sätt att förnya sig!

Undvik att städa rabatterna på hösten, när perennerna har vissnat ner och gått i vila. De torra växtdelarna erbjuder skydd och föda till många nyttiga djur och insekter, och är dessutom ofta vackra även under vintern.

Vintra in krukor med perenner, även om sorten i sig har god övervintringsförmåga så är den mer utsatt i kruka. Viktigast är att få upp krukan från marken något, det minskar risken att det blir stående vatten i krukan. Ställ krukan på skyddad plats och lägg på lite löv, om du bor där det är väldigt kallt kan man linda in den med säckväv eller fiberduk.

Vinter

Nyckelord: Planera, inspireras, vila

Vintern är en tid för att drömma sig bort och planera för nästa säsong. Titta igenom bilder från tidigare år och sök inspiration till kommande projekt. Vintervilan, när man samlar kraft och längtar till våren, är kanske den mest kreativa perioden för en trädgårdsmästare!