Inköp – vad är bra kvalitet?

När man är klar med alla förberedelser är det äntligen dags att skaffa perennerna! Hos många trädgårdsbutiker kan man förbeställa växterna och endast hämta ut dem. Eller så åker man till butiken och passar på att få den sista hjälpen av kunnig personal med sortval. Berätta om din rabatts ståndort, vad du tänkt för stil eller färgschema, och andra eventuella egenskaper du är ute efter så kan de guida dig rätt.

De bästa plantorna i trädgårdsbutiken

Friska och starka perenner har ett välutvecklat rotsystem. De har däremot inte alltid så mycket att skryta med ovan jord. I alla fall inte tidigt på våren då det ser nästan tomt ut i många krukor. Där ska dock finnas små skott på väg upp, då är det precis som det ska vara. Längre fram på säsongen har skotten vuxit till sig och det är tydligare vad växten har att bjuda på.

På hösten syns mycket i krukan och det är enklare att välja bra kvalitet. Plantan ska se frisk och stark ut.

Ska du täcka en större yta med perenner blir det bäst med många plantor av standardstorlek. Det är krukor som är omkring 9 till 11 centimeter och de är lätta att placera ut jämnt över ytan. Ska du däremot fylla ett hål i en befintlig rabatt, eller om det är viktigt att planteringen ser färdig ut direkt, kan extra stora plantor vara ett bra alternativ.

Svenskodlade perenner

Kolla efter märket i trädgårdsbutiken. De sitter på etiketten till utmärkta perenner.

Närodlat och svenskt är attraktivt att köpa. Och det finns goda möjligheter att satsa på svenskt även när det gäller perenner! Märket Från Sverige känner många igen från andra produkter, såväl mat som blommor, och det finns även att hitta på perenner. Från Sverige är en kvalitetssäkring som får användas av plantskolor som är godkänd av Svenskt Sigills regelverk. Läs mer på fransverige.se och svensktsigill.se

Kortare transporter är en given fördel med närodlade perenner. Det vinner miljön på men även växterna, eftersom just långa transporter kan påverka kvaliteten negativt. Genom att köpa svenska perenner stödjer man dessutom det svenska odlingshantverket. Och de som odlar svenska perenner har utvalda sorter som passar att i vårt klimat.

Läs vidare om plantering

Förbereda planteringsytan

Plantera perenner – så här gör man

Planteringsavstånd