Nytt på perenner.se

Plantera perenner på hösten!

Därför är det så bra med höstplantering

Perenner kan man plantera hela säsongen men idag är det vanligt att den mesta planteringen sker på våren. Det är inte så konstigt då vi efter långa vintermånader längtar efter att få sticka fingrarna i jorden. Men faktiskt är hösten också en riktigt bra tid för plantering av perenner!

Nästan alla växters behov för bra etablering stämmer bäst överens med hösten. I svalt och fuktigt väder slipper växterna kämpa för sin överlevnad, och kan fokusera all energi på det vi vill att de ska göra – bilda mycket nya rötter.

En perenn som planteras på sensommaren eller hösten får särskilt lång tid på sig att anpassa sig till sin nya växtplats innan nästa sommar kommer med värme och torka. Även om tillväxten ovan jord saktar in så är rötterna aktiva och växer så länge jordtemperaturen tillåter.

När är det då dags för höstplantering? En tumregel är att man kan plantera fram till frosten. I vårt långa land är det stora skillnader givetvis när årstiderna skiftar. September, oktober och till och med november för södraste Sverige är höstplanteringsmånader. 

Fördelar med höstplantering

  • Efter sommaren är jorden uppvärmd, samtidigt som svalare väder bidrar till naturligt fuktigare markförhållanden och jorden är lätt att gräva i.
  • Det kommer vanligtvis mer regn och luftfuktigheten ökar. 
  • Perennerna har goda förutsättningar att etablera sig innan vintern med minskat behov av omsorg.
  • Plantor som hunnit etablera sig under hösten kommer ofta igång fortare på våren vilket bidrar till en fylligare rabatt snabbare, och en lugnare vår.
  • Passa på att plantera vårblommande lökar samtidigt som perennerna!

Inspireras i butik

Många butiker har fortfarande fullt med växter på hösten, om inte be din handelsträdgård att beställa hem det du önskar. Flera perenner är stora och man kan se dess blad, form eller blommor till skillnad mot på våren när de precis har vaknat. Det är lättare att få inspiration när man ser färger och blommor i verkligheten.

Kolla rötterna

Vår- och sommarblommande perenner har förstås haft sin vackraste tid, men att själva plantan inte är så snygg är inga problem så länge rötterna är bra. Kolla gärna rötterna lite extra genom att vända försiktigt på krukan och titta underifrån.

Senare på säsongen har en del trädgårdsbutiker höstrea på plantor som de vill sälja ut innan vintern, vilket kan ge tillfälle att fynda om man är observant på rötterna.

Ta hjälp av sökfunktionen Perenner A-Ö innan du gör dina inköp. Du kan enkelt söka bland perenner och filtrera efter dina önskemål!

Tips!

Läs mer om planering, plantering och skötsel av perenner här!

Lycka till i era höstträdgårdar!