Plantera perenner – så här gör man

Krukodlade perenner kan man plantera när som helst under säsongen. Det är vanligast att den mesta planteringen sker på våren, kanske för att man längtar efter trädgården och har haft tid att planera under vintern. Men faktiskt är hösten en riktigt bra tid för plantering av perenner!

Nästan alla växters behov för bra etablering stämmer bäst överens med hösten. I svalt och fuktigt väder slipper plantorna kämpa för sin överlevnad, och kan fokusera all energi på det vi vill att de ska göra – bilda mycket nya rötter. Jorden är dessutom uppvärmd efter sommaren och lätt att gräva i. En tumregel är att man kan plantera fram tills det blir frost.

Plantor som man gräver upp, kanske delar, och flyttar bör planteras innan hösten blir för kall. De behöver hinna rota sig något på den nya platsen innan tjälen går i jorden. Bästa tiden för flytt av perenner är vår och tidig höst.

I praktiken

När man planterar perenner i standardstorlek behöver man egentligen bara en planteringsspade till hands. Till större perenner gräver man enklast med en vanlig spade. Placera ut alla perennerna över hela plantringsytan innan du böjar gräva till dem. Då ser man att alla plantor får plats samt får en överblick på helheten, som är lätt att ändra innan de kommer ner i jorden.

Placera ut alla växter över hela ytan innan du börjar gräva och plantera ner dem.

Perennerna ska grävas ner och planteras i samma höjd som de stod i krukan ungefär. De flesta sorter är tåliga men några, som till exempel pioner vill inte komma för djupt. Man kan trycka till lite lätt runt plantan men de kommer också få bra kontakt med jorden av att man vattnar. Man ska alltid vattna direkt efter plantering, oavsett väder. Vattnet hjälper jorden att slutat tätt så rötterna får bra kontakt och kan börja etablera sig.

Nyplanterade perenner måste man passa med vattning regelbundet minst hela första säsongen. Att vattna för lite är det vanligaste felet som gör att man misslyckas med etableringen av perennerna. Hur mycket man ska vattna beror givetvis på vädret, men lite regn räcker inte för att rabatten ska bli genomvattnad. Gräv lite i jorden så du ser att det är fuktigt en bit ner. Vid höstplantering behöver man vattna mindre samma säsong men växterna är fortfarande nyplanerade och ska vattnas året därpå.

Nyplanterat! Nu gäller det att vattna tillräckligt mycket och att hålla undan ogräs tills perennerna har växt ihop. Då får man en lyckad etablering.

Innan perennerna täckt ytan finns det utrymme för ogräs att få fäste, de ska man plocka bort efterhand så de inte tar över. Efter två till tre säsonger har de flesta rabatter växt ihop, förutsatt att man skött dem under etableringen. Från säsong tre kan växterna också räknas som etablerade och om det har lyckats kan man då minska på skötseln.

Hur man sköter etablerade perennrabatter kan man läsa mer om här.

Läs vidare om plantering

Förbereda planteringsytan

Inköp – vad är bra kvalitet?

Planteringsavstånd