Mormorsträdgård

Trädgårdsstil – Romantisk täppa med kära pålitliga perenner

Mormorsperenner är de gamla och allra trognaste sorterna som så många älskar och som var vanliga vid gamla torp runt sekelskiftet 1800-1900-talen. De har överlevt i trädgårdar genom många generationer sedan dess och än idag blommar de med oerhörd vilja och stolthet.

Mormorsträdgård

Trädgårdens karaktär

Mormors trädgård är romantiskt vild och vacker. Den är inte alltför perfekt och den är mysig och ombonad. Grunden är ofta klippt gräsmatta där doftande buskar och träd står som solitärer eller i grupper för att skapa rum. Även traditionella häckar, plank, murar och klätterväxter ramar in och ger skydd. Fruktträd, bärbuskar, rosor och perenner har sin givna plats i den gammaldags trädgården. Trädgården var inte bara prydnad utan även ett skafferi. I landet odlades rabarber, jordgubbar, grönsaker och man tog till vara på allt ätbart. En del av trädgården kunde vara blomsteräng med klippta gångar.

Mormorsträdgård  Mormorsträdgård  Mormorsträdgård

Perennrabatterna är täta och högresta med överdådig blomning. Ofta löper de i raka linjer utmed husets sidor och är mjukt rundade i övriga trädgården. Förr i tiden lade man upp jord längs husgrunden som isolering och där i planterade man växter. Numera anlägger man helst inte rabatter precis intill huset eftersom det kan dra in fukt mot husets grund. Men en rad med kullersten eller brädor mellan hus och rabatt flyttar ut jord och växter från husgrunden så man kan anlägga rabatterna enligt mormors stil. Kantstöd av sten, brädor och annat naturmaterial är vanligt och det ser snyggt och prydligt ut som avgränsning mellan rabatt och gräsmatta eller grusgång.

Accessoarerna är viktiga

Emaljerade tvättfat och pottor, välanvända lerkrukor, zinkbaljor, korgar, gammalt porslin och glas är fina detaljer. Man kan plantera i dem, ställa ut som fågelbad eller bara låta dem vara prydnad i all sin enkelhet. Gamla trädgårdsredskap, fönster och stegar fungerar fint som klätterstöd. Trädgårdsmöbler får gärna vara naturligt slitna i vitmålat trä eller snirkligt gjutjärn. Idag kan man köpa nya trädgårdsprylar med känslan av patina i många inredningsbutiker, men fynda gärna på loppis, det är billigare, miljövänligare, roligare och chansen är stor att man hittar mer genuina och personliga saker.

Mormorsträdgård  Mormorsträdgård  Mormorsträdgård  Mormorsträdgård

Mormors perenner

En mormorsträdgård går gärna i klara pastellfärger såsom rosa, lila, vitt och blått. Det kan finnas inslag av lime och silvergrått och av varma nyanser av gult och rött. Enstaka perenner i klaraste rött kan skapa iögonfallande kontraster. Förr lade man dock inte mycket tid på att kombinera växterna med rätt granne vad gäller färg och form. Man placerade istället varje växt så som den trivdes bäst och man gav växterna plats att utvecklas på sitt naturliga växtsätt. Första säsongen kan man komplettera med sommarblommor för att det inte ska se glest ut och för att hålla undan ogräset innan perennerna har hunnit växa samman.

Inslag av formklippt buxbom ger kontrast till de vida, vilda perennerna

Åldrade sneda trädstammar är vackra i mormorsträdgården. I gamla trädgårdar är det vanligt att det finns buxbom.

Lång säsong med blommor

Växtsäsongen i mormorsträdgården är lång, från tidig vår till sen höst då frosten kommer. Först blommar perenner som vivor, förgätmigej, luktvioler och tovsippa. I maj blommar löjtnantshjärta och fänrikshjärta som är fin i rabatter, som kantväxt och under buskage av syren och rosor. På försommaren kan man plocka buketter med pioner, vallmo, akleja och prästkragar. Och längre fram på sommaren blommar stjärnflocka och lavendel samt de ståtliga perennerna riddarsporrar, fingerborgsblommor och stormhatt. Aster, höstflox och kärleksört är höstblommande perenner som pryder sin plats i mormorsträdgården i slutet av säsongen.

Mormorsträdgård

Vilt och vackert i grönt och pastellfärger, perennerna får gärna flytta runt på sig och skapa en naturlig oreda som ger charm åt mormorsträdgården.

Mormorsperenner är tåliga sorter som är lätta och kravlösa att odla. För att få till den naturliga oredan ska man inte ansa och tillrättalägga perennerna för mycket, utan låt dem hellre växa in i varandra och ge de rymningsbenägna lov att byta plats med frö eller rotsystem. Det kan vara värt att att ta en extra sväng med gräsklipparen för att låta en akleja som flyttat ut ur rabatten stå kvar. Och visst är det spännande att aldrig riktigt veta var prästkragarna dyker upp nästa säsong. Det är en del av charmen från mormors tid.

Ha en bra kompost i trädgården och använd naturlig gödning såsom gräsklipp och löv. Man kan också, liksom mormor, gödsla med guldvatten. Ta gärna tillvara på regnvatten i tunnor, kar och fina gamla vattenkannor som är taktiskt placerade i trädgården. Det blir både snyggt, effektivt och roligare att vattna.

Växtval till mormorsträdgården i Perenner A-Ö

Här finns förslag på mormorsperenner i kategorin Mormorsväxter i Perenner A-Ö.