Växtporträtt

Daglilja, Hemerocallis

Växtporträtt – Mer än en dagslända!

Hemerocallis ’Happy Returns’

Dagliljor har länge varit en klassiker i svenska trädgårdar. Varje enskild blomma må leva endast en dag, men dagliljan är så mycket mer än en dagslända, den bjuder på skönhet under hela säsongen!

Dagliljans liljeliknande blad kommer tidigt på våren och under sommaren bildar de täta, dekorativa bladruggar som skapar fina former i trädgården. Under sommaren blommar dagliljan med något trattformade blommor där de vanligaste färgerna är gul, orange, vinröd, rosa och vit.

Blommorna varierar i storlek men gemensamt för alla är att knoppen spricker upp tidigt på morgonen och vecklar ut sig under dagen. På eftermiddagen når blomman sin höjdpunkt, för att sedan under natten vissna ner. Tack vare att dagliljan sätter mycket knopp upplevs blomningen ändå inte som kortvarig, utan dagliljan bjuder på blomsterprakt under lång tid. Blomtiden varier något från sort till sort men två som blommar oerhört länge är ’Stella de Oro’ och ’Happy Returns’, vilka har en blomningsperiod mellan maj till september!

Att välja rätt

Det finns en oerhörd mångfald inom dagliljans släkte då den är en av våra mest förädlade perenner. Det finns sex olika arter inom släktet samt tiotusentals namnsorter och fler tillkommer hela tiden. Man skulle enkelt kunna fylla hela trädgården med sorter i olika färger och det stora utbudet kan ge beslutsångest.

När du väljer, utgå från egenskaper du uppskattar såsom doft, lång blomning, sirligt växtsätt eller favoritfärg. Höjden varierar mycket mellan sorterna. Det finns allt från de lågväxande som ‘Stella de Oro’ (25 cm) och ’Mauna Loa’ (45 cm) till de höga ’Pink Damask’ (70 cm) och H. citrina (80 cm). Tänk på läget de ska planteras i. Gamla sorter trivs nämligen bäst i halvskugga, medan nyare varianter blommar bäst i sol. 2013 utsågs 7 bra sorter av daglilja till årets perenn.

’Stella d’Oro’ 25 cm

’Mauna Loa’ 45 cm

’Pink Damask’ 70 cm

Lättodlad perenn med många goda grannar

Dagliljan kommer ursprungligen från bergstrakterna och skogsgränsområdena i Kina, Japan och Korea. Där kan man även hitta den vildväxande på ängsmarker och sumpiga floddalgångar. I Sverige behöver de ha lite mer väldränerat. Dagliljan övervintrar bra i hela landet och är en av de mest lättodlade perennerna. Den trivs bäst i sol till halvskugga i väldränerad, lätt fuktig jord, och man bör undvika extrema lägen som helskugga eller blöt jord.

Ljus daglilja tillsammans med Hosta ’Francee’.

Daglilja är fin att kombinera med många andra perenner och på våren är den utmärkt ihop med lökväxter. När lökarna blommat klart och dess blad vissnar dyker dagliljans fräscha blad upp och döljer dem. Bergenia och Hosta utgör med sina stora blad en snygg kontrast till dagliljans smala långa blad. Välj gärna en färg på Hosta som framhäver färgen på dagliljans blomma, till exempel blådaggig blad till orangea-röda sorter och gulgröna blad till vinröda. Kontrasterna får dagliljans färg att vridas upp ytterligare ett snäpp. Vill man ha en mer avskalad färgskala i rabatten går det givetvis att matcha milda vita och gräddgula sorter med förslagsvis Hosta ’Francee’ som har vita kanter. Ormbunkar som strutbräken, olika prydnadsgräs och bambu är även de snygga till. De skapar höjd och rörelse i kompositionen och bambun knyter an till dagliljans ursprung i öst.

Gott för både öga och gom

Dagliljan gör sig inte bara fint i en rabatt, utan även i maten! En tämligen bortglömd fördel med dagliljorna är att dess knoppar och blommor är ätbara. En sallad blir snabbt mycket vackrare med några färgglada blomblad och knopparna kan man gärna använda som grönsak i soppor och kycklingrätter så som i det asiatiska köket. Du kan till och med frysa in knoppar och blomblad för att spara till hösten och vintern då dagliljan för längesedan har vissnat ner.

Gräddgul daglilja tillsammans med blå kantnepeta och violett stäppsalvia.