Nytt på perenner.se, Planera trädgården

Planera trädgårdens perennrabatter

Påbörja trädgårdens projekt i tanken

Såhär på vårkanten är vi många som längtar ut i trädgården och är ivriga att göra fint i rabatterna, eller kanske till och med skapa nya rabatter. Visst är det härligt att vara spontan men de flesta trädgårdsprojekt vinner på att man har en plan.

Med planering undviker man köp av massa snygga plantor som man inte kan motstå, för att väl hemma inse att de inte alls passar läget eller i kombination med varandra. Eller att flitigt gräva rabatter som med lite eftertanke skulle blivit bättre på en annan plats eller med en annan form.

Ta gärna del av dessa handfasta tips här nedan innan det praktiska arbetet börjar!

• Dröm! Att förverkliga sina idéer är lättare om man har en målbild. Med hjälp av böcker, bilder, färgprover eller annat material kan man skapa collage eller lista av drömmar att utgå från i sin planering.

• Ta hjälp av litteratur. Det finns en uppsjö av böcker och digital information som berör det breda ämnet trädgård. Läs på för att få större kunskap och praktiska tips i arbetet, till exempel om c/c-avstånd för att kunna räkna ut antal plantor som går åt. Det finns också massvis med inspiration att ta del av för att komma vidare med att utforma sin egen drömträdgård.

• Ha koll på läget, vad passar i trädgården? Innan man väljer perenner bör man ta reda på så mycket som möjligt om trädgårdens förutsättningar. Vad det för läge? Är det blåsigt? Är det sol hela eller delar dagen? Är jorden lerig eller sandig? Behöver jorden förbättras på något sätt? Vilken årstid spenderas mest i trädgården? Vad syns från husets entré, olika fönster och uteplasten? Hur rör man sig i trädgården? Osv! Ju fler av den här sortens frågor det går att svara på desto större är chansen att få en hållbar trädgård med långlivade perenner.

• Färg och form. Kanske finns det någon speciell färg eller form bland all inspiration som är en favorit eller några utvalda favoritväxter som ska finnas i trädgården. I detta steg är det dags att ta den hopsamlade inspirationen och kunskapen, gå ut i trädgården, sätta pennan mot pappret och göra en konkret plan på var växter och annat material faktiskt ska vara. Mer information om färg- och formlära kan du läsa HÄR!