Nytt på perenner.se, Planera trädgården

Planera perennrabatter nu!

Påbörja trädgårdens projekt i tanken

Såhär på vårvintern är vi många som längtar ut i trädgården och är ivriga att göra fint och kanske skapa nya rabatter. Visst är det härligt att vara spontan men de flesta trädgårdsprojekt vinner på att det finns en plan.

Med planering undviker man köp av snygga plantor som man inte kan motstå, för att väl hemma inse att de inte alls passar läget eller i kombination med varandra. Eller att flitigt gräva rabatter som med lite eftertanke skulle blivit bättre på en annan plats eller med en annan form.

Ta gärna del av dessa handfasta tips här nedan innan det praktiska arbetet börjar!

• Dröm! Att förverkliga idéer är lättare om man har en målbild. Få ner drömmarna på papper genom att skissa, göra collage, skriva listor eller det som passar dig.

• Ta hjälp av litteratur. Det finns en uppsjö av böcker och digital information som berör det breda ämnet trädgård. Skaffa kunskap om du behöver och läs om praktiska tips, till exempel om c/c-avstånd för att kunna räkna ut antal plantor som går åt. Det finns massvis med inspiration att ta del av för att komma vidare med att utforma sin egen drömträdgård.

• Ha koll på läget, vad passar i trädgården? Innan man väljer perenner bör man ta reda på rabattens förutsättningar vad gäller läget, eller ståndorten som man säger när det handlar om växter. Såsom vad det är för jord, om det är fuktigt eller torrt, ljust eller mörkt, om det är blåsigt till exempel. Med kunskap om ståndort kan man välja rätt perenner till rätt plats, och på så sätt få bäst resultat med växter som trivs.

• Välj ett tema. Kanske finns det någon speciell färg eller form på blommor och blad som är favorit. Eller några speciella sorter man gärna vill ha i trädgården. Att ha ett tema eller en stil att jobba kring gör att rabatten får en sammanhållen helhet. Mer om färg- och formlära kan du läsa här.

Tips!

Läs vidare om att planera trädgården här.