Börja planera för perennrabatter

En bra plan ligger till grund för hur utformningen och arbetet med att bygga upp trädgården går. Det är värt att tänka igenom vad man vill med hela trädgården innan man börjar gräva och plantera. Det gäller oavsett om man har en äldre trädgård som ska bevaras, göras om eller byggas till, eller om man ska skapa en trädgård från grunden. Från början är det inte aktuellt med en detaljplan med växtlistor för varje rabatt. Utan det man behöver är en idé och strategi för trädgårdens grundformer och funktioner.

Frågor att ställa sig

Ska trädgården ha en speciell stil? Stil handlar såklart om vad man gillar. Men om man tar hänsyn till vilket hus man har, trädgårdens ålder och platsens omgivningar är det enklare att få en harmonisk helhet, som gör att trädgården upplevs vacker och balanserad.

Vad vill du använda trädgården till? Är det viktigt med plats för vila, lek, avskildhet, sociala rum, växthus, badtunna, studsmatta eller köksträdgård? Sittplatser får gärna finnas på flera ställen, för morgonfika, en plats att sola på, en som ger sval skugga och en som fångar kvällens sista solstrålar.

Tänk över praktiska saker såsom kompost, förvaring av trädgårdsredskap, plats för skottkärra och jordsäckar, planteringsbord, tvättställning, sopkärl och cykelställ. Vad behöver du och var ska det placeras?

Hur tror du att du kommer röra dig i trädgården? Gångar som användes mest av praktiska skäl bör följa naturliga rörelsestråk så mycket som möjligt. Vi väljer naturligt den kortaste vägen och det är irriterande när man känner att man behöver ta onödiga omvägar.

Finns det någon utsikt eller ögongodis att framhäva? Siktlinjer på rätt plats är effektfullt och kan göra att små trädgårdar upplevs större. En klok rumsindelning gör trädgården ombonad, användbar och spännande. Dela in med hjälp av rabatter, häckar, träd, plank, staket eller mur.

Det kan låta som mycket att tänka igenom, men med plan undviker man merarbete som att flytta växter och rabatter som hamnat ”fel”. Och man kan känna sig säkrare på att de perenner man planterar hamnar där de får stå kvar och växa ihop sig till en färdig rabatt.

Tips! Om man har svårt att hålla sig från att plantera, kan man välja en plats i trädgården där man får lov att börja gräva för att stilla den praktiska trädgårdslusten!

Hur gör man sin plan?

Penna, papper och enkla skisser är perfekt. Alla kan göra tillräckligt bra skisser med vanlig blyertspenna och suddgummi till hands. Det viktiga är du själv kan tyda planen och tankarna som sätts på pränt. Utgå från föremål som inte går att flytta på, börja med huset och eventuella andra byggnader. Gå ut i trädgården med ett långt måttband och mät upp viktiga mått för att få så bra uppfattning som möjligt om ytan.

Man kan skaffa en tomtkarta från sin kommun. Då får man en aktuell skalenlig karta med byggnader och höjder där man själv ritar in om det finns andra fasta punkter att ta hänsyn till, såsom träd och annan växtlighet, befintlig stenläggning eller trädäck.

Gör en analys över trädgården med hjälp av kartan eller din egen skiss. Gå ut i trädgården och titta. Markera var solen är under dagen, kommentarer som ”första morgonsolen”, ”skugga fram till lunch” eller ”sol hela dagen” är bra minneshjälp. Med pilar och streck kan man göra en bild över hur vinden kommer in i trädgården, och fundera på om det finns en speciellt blåsig plats där man kan behöva skapa lä.

Rita in gångar, sittplatser, rumsindelning och praktiska funktioner. När det väl är klart vet man tillräckligt mycket för att kunna fylla på med rabatter. Placera in var den soliga rabatten passar, platsen för den ljusa lunden med vårperenner, var de skuggtåliga perennerna kommer trivas och så vidare.

Med en såhär väl genomtänkt plan för hela trädgården kan man gott ta tag i spaden och börja arbeta praktiskt. Eftersom man har en idé om helheten kan man anlägga del för del med vetskapen om att allt kommer hänga ihop i slutändan. Och så här långt i in skapandet av trädgården kan man äntligen titta mer på enskilda planteringar och i detalj börja fundera på ljuvliga perennrabatter!

Anlita proffs

Det kan kännas mycket att tänka på när man ska anlägga sin trädgård. Om det är svårt eller om man kör fast finns det proffshjäp att få. Det är ganska vanligt att anlita en trädgårdsdesigner som till yrket ritar trädgårdar.

De flesta trädgårdsdesigner har tjänster på olika nivå. De erbjuder rådgivning för att komma igång, övergripande skisser eller en färdig plan med kompletta ritningar och växtlistor. En utbildad trädgårdsingenjör har också kunskap om jord och markbehandling. Många gånger kan de finnas till hand även vid det praktiska arbetet med att anlägga och plantera.

Innan du väljer trädgårdsdesigner, fråga efter referenser på tidigare trädgårdar den har designat. Kanske vänner eller bekanta kan rekommendera någon som de har erfarenhet av. Det är viktigt att träffa en trädgårdsdesigner som lyssnar och tar hänsyn till vad du vill ha. Sanningen är ju den att det kostar att anlägga trädgård, och gör man det tillsammans med ett proffs ska det motsvara förväntningarna.

Planera enskilda perennrabatter

För att bestämma en rabatts form och storlek finns några smarta praktiska tips att ta till. Det kan givetvis vara så att platsen bestämmer för att det finns givna gränser. En del kan lätt visualisera hur man ska göra rabatten och kan skissa ner det eller börja gräva direkt. Om man vill prova sig fram först kan man använda till exempel vattenslangen som markör, lägg ut den och känn efter, gå runt och titta från flera håll, flytta slangen tills du är nöjd. Det är bra att titta även inifrån huset hur det kommer att synas därifrån.

Rabattens storlek bör man såklart göra bra i förhållande till hur stor trädgård man har. Men oavsett om man har en stor eller liten trädgård är det vanligast att man gör för små rabatter. Våga ta i lite. En mindre trädgård upplevs större med färre stora rabatter än flera små. Och en stor trädgård behöver stora rabatter för att det ska bli en snygg helhet.

Färger och former

Vad gäller färger så kommer starka nyanser mest till sin rätt i sol, mjukare pasteller blir finast i halvskugga och i mörkare lägen ger vita blommor rymd och lyser upp. När man väljer färgschema till sin rabatt har man valet att jobba ton i ton eller med kontraster. I en rabatt man ser på långt håll gör sig stora blommor och blad bäst, medan mindre blommor passar bra på närmare avstånd. Generellt är det finare att plantera grupper av samma sorter som får återkomma och att inte ha för många olika sorter. Det ger mer harmoni och de kontraster med färg eller form man sätter in syns ännu mer och ger effekt.

Doftande perenner ger ännu en dimension, precis som perenner som lockar till sig fjärilar, humlor och bin. Det blir en levande trädgård som både är vacker och gör nytta.

Perenner finns i en otrolig mångfald, med utseenden och egenskaper för alla lägen och stilar. Att välja sorter och sätta ihop till en vacker komposition är roligt och utmanande. Genom att läsa på och planera kan man komma mer rätt på det från början och undvika köp av perenner som inte funkar samt extra jobb med att flytta växter. Samtidigt är trädgården ett levande och ständigt pågående projekt. Det är helt okej att testa sig fram, göra om och ändra, tills man känner sig nöjd.

I kapitlet Färg- och formlära finns mycket att läsa för den som vill fördjupa sig i växtkomposition och bli sin egen trädgårds designer. Här kommer du vidare dit!

Läs vidare om planering

Ståndort, rätt perenn på rätt plats

Lär känna din jord

Övervintringsbokstäver för perenner