Nytt på perenner.se

Snygga blad i perennrabatten

Variera med perenners bladverk

Många drömmer om perennrabatter som prunkar av blommor hela säsongen. Men vackra blad i olika färger och former kan göra rabatten minst lika nyanserad, spännande och vacker som blommor.

Tittar man närmare på perenners bladverk upptäcker man snart att där finns stor variation i utseende, struktur, storlek och färger. Gräsens långa smala, funkians stora hjärtformade, ormbunkarnas fräscha grönska, lammörats mjuka och mörka kärleksörters rödlila tjocka blad är bara några exempel.

Blåtåtel, Molinia caerulea ’Moorhexe’, i bakgrunden, lammöra, Stachys byzantina ’Silver Carpet’, och kärleksört, Hylotelephium ’Matrona’, har helt olika blad som alla är fina hela säsongen.

Många bladverk är värdefulla för att de håller sig fina längre än blommorna, både innan och efter blomningen. Och en del perenner använder man främst för just dess blad, som funkia, alunrot och ormbunkar.

Perenner som blommar på våren eller försommaren kan lämna efter sig ett dekorativt bladverk resten av säsongen, som kaukasisk förgätmigej, rosenplister och lungört. Och höstflox, höstsilverax och höstanemon som blommar först senare pryder sin plats med fina blad innan det är deras tur att blomma.

Variation i bladverk i både rabatt och kruka. Stora ormbunkar tillsammans med olika sorter av funkia och alunrot.

Om man tänker på hur bladen ser ut, när de startar på våren, hur de beter sig under säsongen och om det får en fin höstfärg har man alla förutsättningar att skapa vackra perennrabatter.

Enbart blad kan bli jättesnygga rabatter men de kompletterar också blommor så de tillsammans bildar en balanserad helhet. Genom att satsa på perenner med vackra blad skapar man en bas som är snygg hela säsongen i trädgården!

Läs mer om perenners bladformer.

Det blir inte trist med bara blad! Gräs med fluffiga vippor och andra blad i olika storlek och färg blir en livfull komposition.