Nytt på perenner.se

Samla fröer från perenner

Driv upp plantor med egna frön

Ett kul projekt är att samla frön från perenner för att sedan så egna plantor. Det är viktigt att ta fröerna vid rätt tidpunkt. Frökapseln ska mogna helt på plantan men inte öppna sig så att fröerna trillar ut. När frökapseln börjar bli brun och ser ut att ha torkat är det dags att skörda.

Skörda helst när det är torrt väder. Klipp av hela fröställningen, låt antingen fröerna ligga kvar i kapseln eller skaka ut dem på ett papper. Se till att fröerna torkar ordentligt. Det kan ta flera veckor innan de är torra helt igenom, men fuktiga frön har sämre hållbarhet och kan mögla. Förvara fröerna i en papperspåse eller kuvert tills det är dags att så, ha dem på ett torrt och inte för varmt ställe.

En spänning med egenskördade frön är att de nya plantorna kan skilja sig från den man samlat fröna från. Blomman kan till exempel få en annan färg. Det kan bero på att den har korsat sig med en annan sort eller att man tagit frön från en förädlad sort. Se det som en positiv sak att det blir en överraskning!

Fem perenner som är enkla att så från egna frön:

  • Stäppsalvia
  • Akleja
  • Flocknäva
  • Vallmo
  • Stockros

Flocknävans fröställning. Fröna mognar i den uppsvällda fröställningen, när fröna är klara öppnar den sig och skjuts iväg av växten själv. Plocka fröställningen innan den öppnat sig och torka inomhus.