Vi tipsar om perenner

Lökflor i perennrabatten förlänger vårsäsongen

Härlig vår med lökar och perenner!

Att vara förutseende nog att plantera lökar på hösten har man igen många gånger om när vårsäsongen väl kommer. När de första lökarna börjar sticka upp, trots snö och frost, kan man rysa av glädje av att våren snart är på ingång!

De vårlökar som är allra först kommer innan man ser tecken på annat liv i trädgården. Snödroppar och vintergäck är vackert bland bruna vissna blad som ännu inte städats undan i perennrabatten. Och när sedan krokus, våriris och pärlhyacint syns mellan de bruna bladen infinner sig ännu mer vårlycka.

Vårsäsongen får en riktigt lång blomning om man kombinerar lökar med perenner. Och precis som perenner finns det lökar som passar i rabatt och andra som blir omfångsrika vildflor. Lökar i rabatt planteras med fördel intill en perenn vars bladverk kan dölja blasten när den vissnar ner. Funkia, jättedaggkåpa, nävor, pion och daglilja är till exempel utmärkta att kombinera med lökar.

I en naturlik rabatt eller i ett ljust buskage är ormbunkar, julrosor, kaukasisk förgätmigej och gräs vackert tillsammans med lökar som balkansippa, blåstjärna, låga förvildade tulpaner, cyklamen och hundtandslilja.

Blommande lökar i perennrabatten

Gul krokus sticker igenom de bruna löven. Ett så fint vårtecken! Krokus finns i många olika färger, ofta är det korsningar av flera sorter. En lök av krokus blommar bara en gång. Men lever vidare med hjälp av sidolökar och med tiden kan de bilda stora bestånd.

Blommande lökar i perennrabatten

Våriris med sina stora blommor i förhållande till dess bladverk tittar upp redan i månadsskiftet februari-mars en mild vinter i Skåne. De tjusiga blommorna känns nästan för exklusiva i den i övrigt bruna rabatten.

En explosionen av blåstjärna (Scilla) är bland det finaste som finns tidigt på våren. Medan blåstjärnan står för huvudnumret startar brunnävan ’Samobor’, som så småningom tar över showen med sitt snygga bladverk och mörkt röda blommor.

Blommande lökar i perennrabatten

En rabatt med en av vårens vackrast perenner kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla, får ännu en dimension när man kompletterar med vita narcisser och tulpaner. De blommar tillsammans i april. I en offentlig rabatt som denna är det guld värt att använda sig av lökväxter. Den har många ögon på sig från allmänheten som önskar ett högt prydnadsvärde under lång tid av säsongen.

Blommande lökar i perennrabatten

I maj är perennrabatterna mer fylliga och sommarperenner börjar komma upp med sitt bladverk. Då är lite högre tulpaner utsökta som komplement. Då kan det vara dags att tänka på att man får den färgkombination man vill ha eftersom tulpanerna kommer blomma samtidigt som en del perenner. Här blommar gulltörel, vårtörel och mörkviolett näva i bakgrunden och praktröllikans syns under de röd-aprikosfärgade tulpanerna.