Nytt på perenner.se, Perenner för pollinerare

Humlor är viktiga pollinörer

Plantera blommande perenner till humlor!

Humlor som surrar behagligt bland rabattens blommor hör sommaren till. Och det är lätt att dela trädgård med humlor, som är vänliga om de lämnas i fred. Humlor trivs där det finns gott om blommor och är platstrogna så länge det finns mat.

Blommornas pollen är väldigt proteinrikt och förser humlorna med all näring de behöver och i samma veva, när humlorna landar på blomman, fastnar pollen i pälsen som sedan pollinerar andra blommor. För alla som odlar tillhör humlan de bästa vännerna, med deras hjälp får vi bättre skörd på bärbuskar och fruktträd. En flitig humla kan under en dag pollinera närmare 3000 blommor.

Stäppsalvia, kantnepeta, fingerborgsblomma, martorn, stockros, kärleksört och kransveronika är några av humlornas favoritperenner. I listan Hundra Härliga Humleväxter finns fler perenner som humlorna gillar, klicka in här för att kolla!

Lär dig mer om humlor på Humlesidan!

I Sverige har vi omkring 40 olika arter av humlor. Vill du veta mer om dem? Kolla in Humlesidan. Där finns en nyckel över de tio vanligaste sorterna och man kan artbestämma vilken humla man har i trädgården.

Humlor gillar blommor! Och hjälper oss att få större skörd av bär och frukt. Genom att välja perenner som humlorna tycker om lockar man dem till sin trädgård. Humlor är fredliga men försvarar sig om det blir uppretade.

Humlor gillar blommor! Och hjälper oss att få rikligare blomning och större skörd av bär och frukt. Genom att välja perenner som humlorna tycker om lockar man dem till sin trädgård. Humlor är fredliga men vill gärna vara i fred.