Växtporträtt

Stäppsalvia, Salvia nemorosa

Växtporträtt – En oumbärlig klassiker

Stäppsalvia är utan tvekan en av våra mest populära och användbara perenner. Dess form och storlek och vackra blåvioletta färg gör att den lätt passar in i de flesta sammanhang. Den har även flera goda egenskaper som bra härdighet, tålig mot torka, långlivad och så är den en fantastisk fjärilsperenn. Stäppsalvia valdes 1997 till den första Årets Perenn i Sverige.

Stäppsalvia, Salvia

’Ostfriesland’

Stäppsalvia kommer från Östeuropa och västra Asien. Första fyndet av stäppsalvia i Sverige registrerades 1903 i Malmö och Lund i Skåne. 1955 kunde den tyske plantskolemannen Karl Foerster och hans assistent Ernst Pagels presentera sorten ’Ostfriesland’ med sina mörka toner för allmänheten och bara året därpå kom sorten ’Mainacht’ som är lite blåare och buskigare i växtsättet. Med tanke på att ambitionen var att ta fram vackra, tåliga och härdiga perenner är det ingen överdrift att säga att Foerster och Pagels lyckades med stäppsalvia.

Stort urval av bra sorter

Idag finns många sorter av stäppsalvia i allt från de klassiska blå och lila tonerna till ljusblått, vitt och rosa. ’Ostfriesland’ står sig dock fortfarande som en av toppsorterna, dit hör även ’Caradonna’ med sina blåsvarta stjälkar och mörkvioletta blommor. Bland rosa är ’Amethyst’ och CARADONNA PINK ’Tuitsalv’ de bästa. ’Blauhügel’ och ’Salute Ice Blue’ är två bra sorter i ljustblått. De flesta sorterna är mellan 40-70 cm höga och blommar mellan juni och september.

Läs mer om olika sorter stäppsalvia här i Perenner A-Ö.

Salvia nemorosa ’Amethyst’

Salvia nemorosa ’Salute Ice Blue’

Stäppsalvia är en solälskare med ett strikt upprätt växtsätt. Dess långa blomax som liknar spiror utgör nästan hälften av hela växtens höjd. Om man ser noga på varje enskild blomma är högbladen dekorativt blåvioletta och de sitter kvar långt efter att blomningen är över. Dess grågröna blad är ovala till lansettlika och ådrade med hårig undersida. Humlor, bin och fjärilar lockas av stäppsalvian, men den ogillas av rådjur.

Lätt att kombinera

Stäppsalvia kan lätt kombineras med andra perenner och dess form gör att den med fördel används för att skapa kontrast i rabatten. Stäppsalvia är en perenn för våra sinnen med dess intensiva färg och friska doft.

En klassisk kombination är stäppsalvia tillsammans med perenner med silvergrått bladverk som till exempel lammöra eller ulleternell. Att låta stäppsalvia medverka i en rabatt som går i färgerna rosa, grått och violett gör sällan någon besviken. För mer färgkontrast är de mörkare stäppsalviorna snygga ihop med gulorange och att plantera stäppsalvia tillsammans med perenner som går åt det röda hållet kan ge en ännu häftigare effekt.

En mycket bra granne till stäppsalvia är röd rudbeckia. Stäppsalvia klarar sig också riktigt fint ensam, helst om man planterar den i en större mängd. Genom att blanda olika sorter kan man skapa nyanser i färg och höjd.

Stäppsalvia, Salvia nemorosa, Salvia

Sorten ’Caradonna’ i kombination med gul röllika är en snygg kontrast både vad gäller färg och form.

Som namnet antyder är stäppsalvia en stäppväxt. Den blir finast om den får stå i full sol större delen av dagen och den tål perioder av torka. Den klarar ett halvskuggigt läge om jorden är väldränerad. Annars anpassar sig stäppsalvia till de flesta jordar men allra helst växer den i en lätt och kalkhaltig jord och undviker gärna tunga lerjordar. För att lyckas med den i lerjord kan man tillföra riklig mängd organiskt material som kompost eller gödslad och kalkad torvmull. Om man klipper av blomstänglarna direkt efter första blomningen kan man se fram emot en andra blomning som kan vara fram till senhösten.

Stäppsalvia gör sig mycket bra i stora sjok. Det är en av våra absolut mest använda perenner och dess egenskaper passar lika bra privata trädgårdar som i offentliga planteringar. Här växer stäppsalvia tillsammans med gillenia och iris.

Artnamnet nemorosa kommer av latinets nemus (lund) och betyder ”växer i lundar”. Att Linné som först beskrev stäppsalvia gav den namnet Salvia nemorosa är alltså ganska missvisande. Kanske hade Linné ännu inte helt koll på dess naturliga växtplats. Eller kanske berodde det på att namnet ängssalvia, Salvia pratensis, som hade varit mer passande redan var upptaget. Om man vill beskåda ett paradexempel på en plantering med enbart stäppsalvia kan man bege sig till Drömparken i Enköping. Där har holländaren Piet Odulf anlagt en salviaflod med inte mindre är sju olika sorter av stäppsalvia.