Ogräsrensning

Ogräs måste man hålla efter regelbundet, det är ett ständigt pågående arbete hela säsongen. Men det behöver inte vara så betungande som det låter. Om man börjar plocka i tid och sen tar lite efterhand behöver aldrig ogräset blir ett stort problem.

Det lönar sig alltid att rensa ogräs på våren, en insats då med lite tätare rensningar har man igen resten av säsongen. Frön från fröogräs ligger beredda i jorden och börjar växa så snart det blir ljust och varmt nog. Plantorna är lätta att plocka när de är små och om man tar dem innan de hinner sätta frö undviker man många nya plantor. Man kan dock inte förhindra att nya frön kommer in i trädgården med hjälp av vinden. Men när perennerna växer ihop under säsongen försvårar det för ogräs att hitta plats i rabatten.

Plocka ogräset innan det hinner sätta frö! Fröogräs kan snabbt sprida sig och bli till många nya plantor.

Ren handkraft

Med en genomtänkt liten maskinpark av handredskap har man bra hjälpmedel i ogräsrensningen. Ogräshacka, handkratta, planteringspade och ogräsupptagare är till exempel bra att utrusta sig med. Handkraft mot ogrästet är det som håller bäst i längden och är absolut snällast mot miljön.

För besvärligare ogräs eller större områden som ska rensas kan man använda vanlig spade eller grep för att luckra jorden för att lösgöra ogräset. Bästa vädret för ogräsrensning är när det är lite fuktigt i jorden, då släpper jorden runt rötterna lättare. Försök alltid att upp så mycket av roten som möjligt, speciellt på rotogräs.

Plocka, plocka, plocka. Det kan låta kämpigt men i förläningen är handkraft det bästa mot ogräsen och snällast mot miljön.

Besvärligt med rotogräs

Det svårast men viktigaste ogräsen att få bukt med är rotogräs. De är otroligt livskraftiga och sprider sig med kraften i rötterna, rester av rötter är nog för att de ska överleva.

Kvickrot, knölklocka, kirskål, maskros och tistlar är exempel på vanliga rotogräs. De är möjliga, om än svåra, att bli av med när jorden i övrigt ligger öppen. Men när de vuxit in i perenner är det i princip omöjligt, utan att också rensa bort perennerna.

En jord med rotogräs behöver man gräva igenom och noggrant plocka bort varje liten del av ogräsrötterna. En annan strategi är att täcka jorden med tjock markduk eller presenning för att kväva ogräset. Det tar dock tid att bekämpa ogräset på det viset eftersom det behöver ligga täckt i minst två säsonger.

Det krävs tålamod och stor noggrannhet för att bi av med rotogräs, men det är värt att göra grovjobbet och vara ihärdig för att i förlängningen få en mer lättskött rabatt.

Du bestämmer!

Kom ihåg att det är du själv som sätter standarden i din egen trädgård och avgör vad som är ogräs. En del av de växter som vi kallar ogräs är faktiskt vackra och vill man låta dem stå kvar och blomma är det okej. Om man tar dem direkt efter blomningen hinner inte fröna utvecklas och sprida sig. Både maskrosor och tistlar gillas dessutom mycket av pollinerade insekter.

Läs vidare om skötsel

Klippa

Vattna

Gödsla och jordförbättra