Vatten är livsviktigt för växterna. Det fyller flera funktioner, bland annat i fotosyntesen och som transportmedel för näringsämnen. Perenner som lider brist på vatten växer sämre, blommar mindre och blir mer mottagliga för sjukdomar och skadedjursangrepp.
Om man behöver vattna sina etablerade perenner regelbundet på grund av att de slokar bör man fundera på att byta sorter. Väletablerade perenner som är planterade i sin rätta ståndort ska i normala fall klara sig utan vattning. En äldre planta kan såklart påverkas av långvarig torka men den återhämtar sig när det blir naturligt bättre förhållanden.
Man ska alltid vattna vid plantering, oavsett väderlek och naturlig fukttillgång, för att rotsystemet ska få bra kontakt med jorden. Hela första säsongen och torra perioder säsong två behöver man passa på ny- och omplanterade perenner med vattning.
En riktlinje för nyplanterade perenner är att ge dem en rejäl genomvattning cirka en gång i veckan. Man ska vattna så det blir fuktigt på djupet så rötterna söker sig neråt. Att dutta med vatten ger ytliga rotsystem som är mer känsliga för torka.
Vattna klokt
Även i Sverige behöver tänka på hur vi använder vårt vatten. Det är inte ovanligt att det blir restriktioner eller bevattningsförbud under sommarmånaderna. Genom att vattna klokt kan varje trädgård spara många liter, och det behöver inte vara särskilt krångligt. Här är några tips att tänka på för att spara vatten:
Ta vara på regnvatten – samla i tunnor, baljor, hinkar med mera. Ta det du har plats till och man kan göra det snyggt med fina kärl om man vill det. Med en utkastare till stuprör kan man fånga upp mycket regnvatten. Tänk på att alltid ha lock på djupa tunnor, för säkerhetens skull för såväl barn, djur och småfåglar.
Spara spillvatten – i kök och badrum går mycket vatten till spillo, häll istället överblivet vatten i en vattenkanna eller hink. Det blir mer vatten än man tror vilket gör det värt det lilla extra besväret. Använd miljömärkt diskmedel, tvål och hårprodukter.
Vattna när det avdunstar minst – vattna inte när solen står som högst, då är avdunstningen stor. Morgonen är den bästa tiden att vattna, då tillgodogör sig också växterna vattnet bäst och det torkar upp under dagen vilket varken sniglar eller en del svampsjukdomar gillar.
Vattna när det regnar – det låter kanske dumt men ett stilla regn som fuktar upp jordens yta ger optimala förutsättningar för vattning. Då är både avrinning och avdunstning minimal varav det vattnade vattnet kan ta sig direkt ner i jorden och göra nytta där det behövs.
Rikta vattnet – vattenspridare är bekvämt men också det som slösar mest vatten, ibland är det dock nödvändigt om man har mycket som ska vattnas. Undvik att köra den mitt på dagen i sol eller när det blåser och rikta den så vattnet verkligen kommer dit det ska. Enstaka plantor och små rabatter är bäst att vattna med vattenkanna eller slang.
Plantera på all jord – täckt jord håller fukten betydligt längre än bar jord. Se till att dina perennrabatter är täta eller använd marktäckare i botten och under högre perenner. Att låta gamla växtdelar och löv ligga kvar eller täcka jorden med kompost är också bra mot uttorkning.
Läs vidare om skötsel