Klippa

Perenner behöver ingen direkt beskärning. Man klipper ner dem en gång om året, när de är vissna, för att ge plats åt den nya tillväxten. Gör man den årliga nerklippningen så har man gjort det man ”måste”. För att få ut maximalt av perennerna finns det dock anledningar att klippa vissa sorter även under säsongen.

En del perenner blommar en gång till om man klipper ner dem direkt efter den första blomningen. Kantnepeta, vissa nävor och stäppsalvia till exempel kan hinna ett andra flor. Andra ser risiga ut när blommorna vissnar och kan klippas ner för att få förnyat bladverk. En del sorter blommar mer och längre om man regelbundet putsar bort vissna blommor, som violer till exempel.

För att förhindra perenner som sprider sig mycket med frö klipper man av blommorna direkt när de börjar vissna, så hinner inte frön utvecklas. Stockrosor, stjärnflocka och akleja kan till exempel ge många nya plantor från frö.

En typ av beskärning på perenner är att pusta bort vissna blommor. En del sorter blommar mer och längre då.

Klipp ner på våren

Perenner ska med fördel stå kvar över vintern för att klippas ner på våren. Förutom av estetiska skäl som fin struktur till vinterträdgården så ger de vissna växtdelarna naturligt skydd för de skott som ska bli till blad och blommor nästa år. Även småfåglar, insekter och andra djur är tacksamma att perennerna lämnas kvar, fröställningar ger mat och det vissna riset är bra skydd och gömmor.

Prydnadsgräs är särskilt viktiga att låta stå kvar över vintern. De har ihåliga strån som släpper in vatten om de är klippa, vilket riskerar att plantan ruttnar eller fryser sönder.

När nattemperaturen håller sig till några få minusgrader och man börjar ana nya skott är det dags att klippa ner. Använd en ren och vass sekatör eller häcksax och klipp av stjälkarna en liten bit ovanför marker. Ryck inte upp de vissna stjälkarna eftersom det då lätt kan följa med knoppar upp. På vintergröna perenner kan man pusta bort fula blad.

Räfsa ur rabatten ytligt utan att vara för noggrann med att få undan allt. Jorden mår gott av att en del organiskt material får ligga kvar. Det bryts ner och tillför näring samt bidrar till en bra struktur i jorden. När perennerna växer döljer dom det vissna materialet snabbt.

Perenner klipps ner på våren!

Läs vidare om skötsel

Vattna

Ogräsrensning

Gödsla och jordförbättra