Nytt på perenner.se

Gullviva till trädgård och vildbin

Fridlyst vårblomma finns att köpa

Gullviva, Primula veris, är en av våra vårblommande favoriter som förekommer vildväxande i delar av landet, dess naturliga utbredning är Syd- och Mellansverige.

Förutom att gullvivan är vacker där den växer så är blommorna ljuvliga i buketter och håller länge i vas. Men innan man lockas att plocka ska man veta att gullvivan är fridlyst i hela landet, på olika sätt. I Skåne, Halland och Örebro län är den helt fredad och får inte röras alls. I hela landet gäller att man inte får gräva upp plantor.

Gullviva, Primula veris, växer gärna i ängslik natur i det vilda och sprider sina lysande gula blommor. I handeln hittar man ofta sorten Primula veris CABRILLO, vilken är en odlad gullviva som är mycket blomvillig.

Tur då att denna lysande blomma finns att köpa i butik och går utmärkt att plantera i trädgården. Gullviva är härdig, långlivad och lättodlad, och visst är de kvalitéer som man önskar av en bra perenn. Den trivs i sol till halvskugga. Jorden får gärna vara humusrik och lite fuktig, men gullviva klarar något torrare läge än andra Primula. Odlad gullviva gör sällan någon besviken och i trädgården är man är fri att njuta av den i buketter, kruka och rabatt precis som man vill.

Viktig för humledrottningar

Även våra vilbin uppskattar gullvivans gula blommor mycket. Dess blomtid i maj gör den extra viktig eftersom det är avgörande att övervintrade humledrottningar hittar mat på våren, så att de kan bygga upp nya samhällen.

Gullviva är fin i såväl rabatter tillsammans med andra perenner, som i lövfällande mer naturlika buskage.

Plantera gullviva i framkant av rabatten på platser där du ser den ofta under dess blomning. Gullviva är även given i lövfällande buskage som är ljusa på våren när den blommar. Och finns det plats så låt den gärna förvilda sig. För precis som i det vilda kan gullvivan skapa vackra gula vårängar även i trädgården.