Nytt på perenner.se, Perenner för pollinerare

Gullviva till trädgård och vildbin

Fridlyst vårblomma finns att köpa

Gullviva, Primula veris, är en av våra vårblommande favoriter som förekommer vildväxande i delar av landet, dess naturliga utbredning är Syd- och Mellansverige.

Förutom att gullvivan är vacker där den växer så är blommorna ljuvliga i buketter och håller länge i vas. Men innan man lockas att plocka ska man veta att gullvivan är fridlyst i hela landet, på olika sätt. I Skåne, Halland och Örebro län är den helt fredad och får inte röras alls. I hela landet gäller att man inte får gräva upp plantor.

Gullviva, Primula veris, växer gärna i ängslik natur i det vilda och sprider sina lysande gula blommor. I handeln hittar man ofta sorten Primula veris CABRILLO, vilken är en odlad gullviva som är mycket blomvillig.

Tur då att denna lysande blomma finns att köpa i butik och går utmärkt att plantera i trädgården. Gullviva är härdig, långlivad och lättskött, och visst är de kvalitéer som man önskar av en bra perenn. Gullviva klarar att växa lite torrare än andra Primula. Odlad gullviva gör sällan någon besviken och i trädgården är man är fri att njuta av den i buketter, kruka och rabatt precis som man vill.

Även våra vilbin uppskattar gullvivans gula blommor mycket. Dess blomtid i maj gör den extra viktig eftersom det är avgörande att övervintrade humledrottningar hittar mat på våren, så att de kan bygga upp nya samhällen.

Gullviva är fin i såväl rabatter tillsammans med andra perenner, som i lövfällande mer naturlika buskage.

Plantera gullviva i framkant av rabatten på platser där du ser den ofta under dess blomning. Gullviva är även given i lövfällande buskage som är ljusa på våren när den blommar. Och finns det plats så låt den gärna förvilda sig. För precis som i det vilda kan gullvivan skapa vackra gula vårängar även i trädgården.