Årets perenn, Nytt på perenner.se

Årets perenner – Blivande klassiker

Alla år sedan 1997 har Årets perenn utsetts av Perennagruppen. Det är alltid en perenn som är värd att lyftas fram lite extra, en bra och pålitlig sort som förtjänar ökad användning. Gemensamt för alla Årets perenn är att de ska vara friska, lättodlade, vackra och övervintra bra.

Perennagruppen är företag i Sverige som yrkesmässigt odlar perenner. Det är företagens samlade kunskap som ligger till grund för valet av Årets perenn.

Genom åren har det lyfts fram många bra perenner som idag räknas som klassiker. Otroligt populära Solhatt, Echinacea purpurea ’Magnus’, kärleksört, Hylotelephium ’Matrona’ och stäppsalvia, Salvia nemorosa ’Caradonna’ har alla fått utnämningen årets perenn.

Årets perenn 2022 – Ett elegant prydnadsgräs

Årets perenn 2022 utsågs med motiveringen:
Diamantrör är ett förtrollande vackert prydnadsgräs som kombinerar skönhet med anspråkslöshet och en härdighet som räcker för hela landet.

Det är visserligen på hösten som diamantröret, Calamagrostis brachytricha, är allra vackrast, när deras blomvippor slår ut. Men dess tuvor grönskar tidigt och deras lite hängande, friskt gröna blad är fint att kombinera med även tidigare på säsongen.

Diamantrör är ett otroligt användbart gräs som platsar bra i olika typer av planteringar. Det trivs bäst i sol till halvskugga i normalfuktig, väldränerad jord. Det tolererar dock andra växtplatser så som mer skugga, torrare eller fuktigare jord.

Läs mer om Årets perenn 2022 här! Och är du nyfiken på tidigare års Årets perenn kan du klicka in på denna länken.