Odla rabarber och skörda rikligt
Rabarber kommer upp tidigt på våren som något av de första vi kan skörda. Och det är säkert också en av anledningarna till att den är så uppskattad och efterlängtad!
Rabarber, Rheum rhabarbarum, är en härdig och lättodlad perenn som växer bra så länge den får tillräckligt med näring. Gamla plantor kan bli riktigt stora och ger rikligt med skörd om den får utrymme att växa.
En somrig klassiker är smulpaj med vaniljsås eller glass! Men rabarber kan användas till mycket mer i såväl efterrätter, bakning och matlagning. Om man inte hinner ta tillvara på skörden direkt går det bra att frysa in och ta fram senare.
Rabarber är en snygg växt så har man inte plats i köksträdgården kan den mycket väl stå i en rabatt tillsammans med blommor eller som en ensam solitär.
Plantera rabarber
- Välj en växtplats i sol till halvskugga som är tillräckligt stor. Rabarber tar plats med tiden! Runt 1 kvm bör den ha i alla fall.
- Rabarber trivs bäst i jord som är fuktig men väldränerad.
- Rabarber gillar mycket näring. Förbered växtplatsen genom att tillföra naturgödsel och/eller kraftig kompost.
- Bästa planteringstid för rabarber är tidig vår eller sen höst.
- Plantera inte för djupt, utan ungefär i samma höjd som i krukan eller som den stod innan om du flyttar en del av en planta.
- Vattna ordentligt oavsett väder, så kommer plantans rötter i god kontakt med jorden. Se till att plantan inte torkar ut under första året.
- Skörda inte första året och bara lite andra året, när plantan är tre år kan man äntligen skörda fullt ut.
- Rabarber går bra att dela och flytta, har man chansen att få en del av en äldre planta kan den etablera sig lite snabbare än en ny.
Sköta och skörda rabarber
- En etablerad rabarber kräver inte mycket omsorg utan är mycket lättskött.
- Rensa eventuellt ogräs på våren innan bladen kommit upp och ge gödsel eller kompost, som sagt rabarber gillar näring.
- Blommorna är vackra men tar näring, så för bästa skörd bör man plocka bort dem. De håller fint i vas så man kan njuta av dem som snittblomma.
- Man kan skörda hela sommaren men ta inte alla stjälkar på samma gång utan lämna alltid några blad.
- Lämna inte heller avbrutna stjälkstumpar eftersom de kan ruttna och skada plantan.
Lycka till med rabarberodlingen!