Årets perenn 2022 – Ett elegant prydnadsgräs

Perennagruppen har sedan 1997 utsett Årets perenn. Det är alltid en perenn som är värd att lyftas fram lite extra, en bra och pålitlig sort som förtjänar ökad användning. Gemensamt för alla Årets perenn är att de ska vara friska, lättodlade, vackra och övervintra bra.

Årets perenn 2022 utsågs med motiveringen:
Diamantrör är ett förtrollande vackert prydnadsgräs som kombinerar skönhet med anspråkslöshet och en härdighet som räcker för hela landet.

Vackert en lång säsong

Det är på hösten diamantrörets, Calamagrostis brachytricha, skönhet tar andan ur oss. Men dess tuvor grönskar tidigt och deras lite hängade, friskt gröna blad är fint att kombinera med även i vårrabatten.

De skira, fluffiga blomvipporna utvecklas i slutet av augusti. De är då ljust rosa med inslag av grönt och övergår i silvergrått ju längre hösten går. Vipporna kan stå kvar fint länge och bli ett smycke i vinterträdgården. Vid fuktigt väder samlas massor av vattendroppar i vipporna, vilka skimrar som diamanter i rätt ljus, ett fenomen som gett gräset dess svenska namn.

   

Står stabilt och upprätt

Diamantrör växer i täta tuvor av klargröna blad med gul höstfärg. Växtsättet är stabilt upprätt och mer eller mindre vasformat. Höjden kan variera en del. I full sol i måttligt fuktig jord når bladen ofta 50-60 cm och blomvipporna cirka 80 cm i höjd. Med mycket fukt och skuggigare växtplats kan vissa kloner bli 120-130 cm höga när de blommar.

Tåligt och anspråkslöst

Diamantrör blir vackrast i full sol till halvskugga, men klarar även skuggigare lägen. Det trivs bäst i normalfuktig, väldränerad jord, men utvecklas bra även på fuktigare och torrare växtplatser. Gräset övervintrar pålitligt i hela landet. Där vintern kommer tidigt är en varm växtplats dock att rekommendera, så vipporna hinner utvecklas.

I rabatt och naturinspirerade planteringar

Diamantrör är ett värdefullt prydnadsgräs med ett fantastiskt brett användningsområde, såväl gestaltnings- som ståndortsmässigt. Det är mjukar upp perennrabatter, passar i mer naturinspirerade, inte minst stäpplika planteringar, och i kombination med vedartade växter av olika slag. Det är också ett utmärkt gräs att odla i kruka, gärna i kombination med vår- och sommarvackra perenner.

Flera klassiker

Perennagruppen består av företag från sydligaste Skåne till norra Mälardalen, som yrkesmässigt odlar perenner i Sverige. Det är företagens samlade kunskap och erfarenhet som ligger till grund för valet av Årets perenn, och det ska vara en väl beprövad sort.

Genom åren har det lyfts fram många bra perenner som idag räknas som klassiker. Otroligt populära Solhatt, Echinacea purpurea ’Magnus’, kärleksört, Hylotelephium ’Matrona’ och stäppsalvia, Salvia nemorosa ’Caradonna’ har alla fått utnämningen årets perenn.

Önskar du bilderna i inlägget som högupplösta? Maila till info@perenner.se