Nytt på perenner.se, Vi tipsar om perenner

Vattna mer klimatsmart

Tips på hur man vattnar klokt och sparsamt

Vatten är redan en bristvara på många platser och vi måste alla tänka på hur vi använder det. Genom att vattna klokt kan varje trädgård spara många liter, och det behöver inte vara särskilt krångligt.

Etablerade perenner som står i sin rätta ståndort ska i normala fall klara sig utan vattning. Äldre plantor kan påverkas av långvarig torka men de återhämtar sig när det blir naturligt bättre förhållanden.

Om man har perenner som slokar ofta är de planterade i ett för torrt läge för dem, och man bör byta till sorter som är mer tåliga mot torka. I Perenner A-Ö kan man söka efter torktålig sorter, filtrera på torr under jordmån.

Samla på vatten

Regnvatten tunna vid stuprör med utkastare samlar mycket vatten. Tänk på att alltid ha lock för säkerhetsskull.

Samla på regnvatten i tunnor, baljor och andra kärl. En utkastare är enkel att montera på stuprör och kan fånga upp mycket vatten. Man kan också spara på spillvatten från kök och badrum. Ha till exempel en balja i diskhon, handfatet och duschen så försvinner inte överskottsvattnet ner i avloppet. Med en vattenkanna eller hink nära till hands på köksbänken är det lätt att hälla över vatten där istället för ner i vasken. Använd miljömärkta disk- och tvättprodukter så går det fint att använda vattnet till växterna.

Bästa tiden att vattna

Vattna helst på morgonen, då kommer vattnet mest till nytta för växterna, samt att det torkar upp på ytan under dagen vilket missgynnar sniglar och svampsjukdomar. Undvik att vattna mitt på dagen när det är soligt, då avdunstar mycket vatten och går till spillo på så sätt. Att vattna när det regnar är optimalt, ett stilla regn fuktar upp jordens yta och gör att både avrinning och avdunstning är minimal.

Vattenspridare är bekvämt men det slösar mycket vatten. Om det ändå behöver användas så gör det inte mitt på dagen i sol eller när det blåser. Rikta spridaren så vattnet verkligen kommer dit det ska. Enstaka plantor och små rabatter är bäst att vattna med vattenkanna eller slang.

Plantera på all jord

Täckt jord håller fukten betydligt längre än bar jord. Se till att dina perennrabatter är täta, man kan använda marktäckare i botten och under högre perenner. Att täcka marken med gamla växtdelar, löv, gräsklipp eller kompost förhindrar också uttorkning.

Läs mer om att vattna perenner!