Nytt på perenner.se

Lyckas med Hosta i kruka

Frodig grönska med Hosta i kruka

Hosta, funkia, är makalöst tacksamma att ha i krukor eller andra odlingskärl året om. De flesta sorter av Hosta är tåliga med bra övervintringsförmåga och klarar vårt klimat bra även i kruka. De föredrar en halvskuggig till helt skuggig placering vilket gör dem otroligt användbara i en norrvänd trädgård, uteplats eller balkong. En del sorter trivs även i soligt läge men måste då passas med vattning under de varmaste sommardagarna.

Hosta i kruka passar i alla miljöer.

Hosta har stor variation i både storlek och färger på bladen. Allt från små miniatyrer som sorten ’Blue Mouse Ears’ till de största som Hosta sieboldiana ’Elegans’ och Hosta ’August Moon’. Blommorna är vita eller violett. Hosta är lika snygga i en stram rektangulär kruka som i en rund bullig kruka tillsammans med romantiska ettåringar. De stora sorterna kräver stora krukor då de generellt har omfångsrika rotsystem. Naturligtvis måste odlingskärlet vara frostsäkert och ha god avrinning för främst vinterväta.

Det är snyggt att gruppera olika sorter av Hosta i flera krukor.

Miniatyrsorter av Hosta är fina stilleben. Med sin lilla storlek är de enkla att placera ut.

På våren när skotten börjar titta upp i krukan är det dags att plocka bort kvarvarande gamla blad, samt ge en lätt gödsling. Ytterligare försiktig gödsling uppskattas vid midsommar. Hosta vill inte har för mycket gödning men att gödsla eller inte gödsla är ändå skillnaden mellan stora frodiga fräscha plantor eller små plantor som tynar. Delning görs med 3-5 års mellanrum tidigt på våren innan plantorna börjat växa.

Under sommarhalvåret behöver man vattna, oftare om plantorna står i sol eller om de står i små krukor. Om krukorna står i ett skuggigare läge kan det gott räcka med en rejäl vattning en gång i veckan, om krukan är stor. På hösten trappas vattningen ner efterhand som vädret blir svalare.

Krukor som står i sol behöver passas med vatten oftare under sommaren, jämfört med de som står i skugga. De varmaste perioderna kan de behöva vatten varje dag för att hålla sig fräscha. En stor kruka med mycket jordvolym behåller fukten längre och minskar vattenbehovet.

Övervintring

Låt plantorna vissna ner av sig själv och njut av de vackra höstfärger som bladverket ofta visar. Lämna krukorna ute under vintern. Beroende på var man bor kan man skydda krukorna genom att flytta dem intill en vägg, häck eller ställa in dem under buskar. I områden med mycket vinterregn kan man välta stora oflyttbara krukor på sidan så att inte allt för mycket väta hamnar direkt i plantans skottbas.