Nytt på perenner.se

Kryddiga krukor

Härligt och enkelt att odla kryddor i kruka

Kryddväxter är roligt att odla av flera anledningar! Inte minst för att det är enkelt, gott och användbart att skörda och många av dem är vackra att se på. Kryddor kan odlas i det mesta, så klart i köksträdgården, men också i vanliga rabatter och krukor, kärl, baljor och byttor av alla slag. De flesta kryddor trivs bäst i rätt soligt läge i en väldränerad jord som varken är för torr eller blöt.

Oavsett om du planterar kryddor direkt i jorden eller i någon kruka så tänk på att placera dem där en lätt kan gå och plocka. Till exempel nära köksingången, vid uteplatsen, intill grillplats eller utekök.

När man väljer kruka till kryddor kan man låta fantasin flöda, traditionella lerkrukor passar alltid men man kan också odla i gamla hinkar, lådor, korgar eller andra byttor. Se bara till att de har hål i botten så att vatten kan rinna av.

Rosmarin i rostig kruka

Fantasifulla krukor!

Persilja i klassisk lerkruka

Det är fint att samplantera flera sorter i en större kruka. Stora krukor är också lättare att vattna än vad små är. Fyll krukan med näringsrik jord och vattna sedan rikligt direkt vid plantering. Låt sedan inte kryddorna torka ut helt, vattna mycket vid samma tillfälle men inte så ofta.

Blanda gärna flera sorters kryddor i en och samma kruka.

I växtsökfunktionen Perenner A-Ö i kategorin Köksväxter kan en läsa om olika kryddväxter för att hitta dem man vill själv vill ha!