Skötsel som är hållbar på flera plan
En lättskött och hållbar perennrabatt börjar redan i planeringsstadiet. Nummer ett för att lyckas med hållbara rabatter är att man väljer rätt sorter till platsen, det vill säga om det är soligt, skuggigt, torrt eller fuktigt med mera.
Hållbar skötsel är gynnsamt för flera parametrar, såsom växterna, människor, djur, biologisk mångfald, klimatet och ekonomin. Att skapa hållbara rutiner kommer på sikt göra det mindre arbetsamt att hålla vackra perennrabatter.
Smart skötsel för dig själv och klimatet
Det ska vara roligt och enkelt att sköta perennrabatter. Målet med en hållbar skötsel är att vi ska göra så få insatser som möjligt. Vi ska rensa, gödsla och vattna mindre, vi ska föra bort så lite material som möjligt och tillföra minimalt. På så sätt minskas transporter, inköp och vi sparar på resurser.
För att uppnå detta behöver vi ändra vår syn på hur rent det måste vara för att upplevas vackert, visset material och död ved behöver bli naturliga inslag. Den traditionella skötseln där det rensas hårt och hålls helt rent tar inte lika stor hänsyn till hållbarheten.

Med välrensade rabatter där man inte lämnat något trädgårdsskrufs kvar blir det mycket bar jord mellan plantorna, som dels bjuder in ogräs och släpper i väg fukt. Jordens organismer och småkryp får heller ingen mat och kan då inte göra sitt viktiga jobb för en hälsosam jord.
Ta vara på trädgårdsavfallet
Att återanvända trädgårdsavfall i trädgården är både klimat- och plånbokssmart. Direkt minskar man på transporter när man inte kör till återvinningen, och man får gratis organiskt material som är nödvändigt för en bra jord att odla i.
På våren när man klipper ner perennerna kan man låta klippet ligga kvar i rabatten, när det bryts ner bidrar det till näring och en bra struktur i jorden. Det ger också skydd och blir livsmiljöer åt hjälpsamma småkryp och insekter. Genom att regelbundet kompostera materialet direkt i rabatten bygger man upp ett lager som hindrar ogräs och behåller fukt.

Man kan låta det vissna klippet och löv ligga kvar i rabatten vid vårstädningen. Det matar jordens organismer och smådjur och ger en naturlig täckning, vilket kommer medföra en god jord att odla i.
På detta sätt skapar man ett naturligt kretslopp i stället för att tillföra inköpt barkmull, kompost eller annan jordförbättring, som man kan behöva om man rensar rent och lämnar jorden bar. För en jord vill inte vara bar. Småkryp, svampar, bakterier och daggmaskar hjälps alla åt för att göra jorden till sitt bästa för växterna, och de behöver matas med organiskt material.
Man kan även välja att ha en kompost där trädgårdsavfallet får förmultna ett till två år innan det används. Det går lika bra, det viktiga är att det stannar inom trädgården och kommer den till nytta.

Att låta trädgårdsmaterialet stanna inom trädgården är det mest grundläggande tipset för en hållbar skötsel. Att kompostera är ett mycket bra och enkelt sätt.

Blandat trädgårdsskrufs som komposterats i en trädgårdskompost i ett år. Perfekt att återföra till perennrabatter. Det behöver inte vara helt nedbrutet.
Håll jorden täckt hela säsongen
Skötseln blir enklast om jorden är täckt så stor del av säsongen som möjligt. Det bästa sättet är att låta växterna göra det jobbet. Plantera tätt så att allt växer samman. Kombinera växter med olika växtsätt och höjd, använd marktäckare i botten, för en bra dynamik i flera nivåer.
En friare design mellan växterna inbördes i rabatten kan göra det mer lättskött än traditionell blockplantering, där varje sort står i en grupp för sig. Med en naturligare look kan sorter tillåtas att flytta runt och bre ut sig. Se till att det finns några sorter i designen som självsår sig, till exempel akleja eller vallmo. Deras frön hamnar i jorden och gror där det blir plats och fyller därmed upp hålor av bar jord. Tillåt rabatten att förändras och utvecklas, växter är levande material.

Plantera tätt och låt växterna växa samman så att de täcker jorden. Det försvårar för ogräs att få fäste och behåller fukten bättre. Blanda uppstickare i olika höjd, med marktäckare och någon sort som frösår sig. Aklejans frö gror där det finns plats och täcker upp hål.
Ogräsrensa manuellt – små insatser ofta
Självklart kommer det att växa ogräs i rabatterna, men med täckt jord och tätt mellan perennerna har ogräs svårare att få fäste. Arbetsinsatsen blir enklare om man har möjlighet att titta till sina perennrabatter ofta. Då tar man ogräsen när de är små och inte så många, och ogräset hinner inte sätta frö eller sprida sig på annat sätt. Det bästa och mest effektiva är att rensa med manuella redskap och när man tar lite i taget blir arbetet inte så tungt. Är det torrt väder kan man låta ogräset ligga kvar och torka ut direkt i rabatten.
Gödsla med måtta
Perenner som är planterade i sin rätta ståndort behöver i regel inte mycket gödning. Man kan ge en giva på våren, då tar perennerna upp näringen bäst och har mest nytta av den. Titta på perennerna och följ upp under säsongen hur de växer för att avgöra om extra näring behövs. Lockas inte att ösa på med gödsel för att få frodiga rabatter. Om perennerna inte växer som de ska bör man först och främst se över om man har rätt växter till platsen, samt hur jorden känns.
Perenner som får för mycket gödning riskerar att växa för fort och bli högre än tänkt, de kan då bli rangliga och behöva stöd. De kan också bli mer mottagliga för sjukdomar. En annan risk med för mycket gödning och om den läggs ut på bar jord är att näringen läcker ut i dagvatten och vattendrag.

Om perennerna inte ser ut att trivas, kolla i första hand så de är planterade i sin rätta ståndort. Kanske är det för torrt, för mörkt, för blåsigt? Kontrollera även statusen på jorden. De flesta sorter trivs i en lucker och mullrik jord där det finns liv i form av maskar och andra organismer.
Njut!
Var ute i trädgården. Strosa små rundor, kanske plocka en bukett eller slå dig ner en stund. Man kanske tar något ogräs i förbi farten. Att vistas ofta vid perennrabatterna gör att man lär känna dom. Man upptäcker var det oftast växer mest ogräs, om det är någon perenn som inte trivs på sin plats eller andra problem som man kan åtgärda innan de blivit för stora.
Man upptäcker också allt det vackra både i detaljer och helheten. Och om fokuset hamnar där samtidigt som man har chans att ligga steget före blir skötseln enklare, och man har nått rutiner som håller i längden.