Växtporträtt – Gammal klassiker med moderna kvaliteter!
Pionen verkar aldrig gå ur tiden. Lika charmig som den var i mormorsträdgården, lika hemma är pionen i den moderna rabatten. Den är tålig, lättskött, härdig och förlåtande då den kan glömmas bort i flera år men stå kvar med livsglädjen i behåll.
Pioner bjuder på en underbar mångfald och det är ett kärt problem att man lätt blir villrådig när man ska välja bland alla olika sorter.

Luktpioner i olika rosa nyanser är fint tillsammans i rabatten.
Dofter från Kina
Luktpion, Paeonia lactiflora, har funnits i Kina i flera tusen år som viktig medicinalväxt. I Kinas trädgårdskultur jämställs pionen med poesi och musik och den har genom tiden varit ett tecken på rikedom, men även i nutidshistorien står pion för välstånd och lycka. När luktpionen kom till Europa på 1800-talet var det få som kunde motstå dess skönhet och underbara doft. Genast satte förädlare igång att ta fram nya sorter och man strävade efter större, fluffigare och mer doftande blommor.
När luktpionen ännu ansågs extra exklusiv planterades den ofta som en solitär och placerades gärna framför huset där den syntes allra bäst. I dagens trädgårdstrender finns mycket få regler vad gäller design, tycke och smak. Pion passar i alla trädgårdsstilar och av luktpion finns det tusentals olika sorter. Men alla luktar inte bra. En del har en frän doft, andra doftar väldigt svagt och en del saknar doft helt.
Tre sorter med god doft, ’Sarah Bernardt’, ’Bowl of Beauty’ och ’White Wings’:

’Sarah Bernardt’

’Bowl of Beauty’

’White Wings’
En inte lika fin släkting?!
Bondpion, Paeonia festiva, var en av de första perennerna som odlades i Sverige bara för att den var vacker. Från början återfanns bondpionen främst i de finaste trädgårdarna. Men i takt med att bondpionens popularitet ökade och planterades i var och varannans trädgård gick de rika över till de dyrare luktpionerna. Men det är ingen tvekan om att bondpion tillhör en av våra allra käraste och mest klassiska perenner. Och idag är den lika efterfrågad som sin ädlare släkting!
Röd som en pion
Ingen pion skäms för sig och allra minst de med blossande röda blommor. Den dubbla röda bondpionen, Paeonia festiva ’Rubra Plena’ är enligt tradition för många den mest klassiska av alla pioner. Bondpion finns även i rosa och vitt. Räknar man också med luktpioner bjuder pioner på en färgskala som sträcker sig från mörkaste rött till rosa, vitt och nyanser av gult, lila och cerise.
Fina pionrabatter
Pioner har en mängd goda vänner i rabatten. De mest klassiska är förstås andra mormorsperenner som akleja, iris och löjtnantshjärta. På våren är pionens röda skott fina tillsammans med låga tidiga perenner som ormöga, myskmadra och skuggbräcka. När pionerna blommar är de omkring 60-80 cm höga och passar då bra ihop med höga perenner som riddarsporre, fingerborgsblomma och jätteprästkrage. För att inte pionrabatten ska vara blomlös under sensommaren kan stadiga perenner som rosenflockel, solhatt, höstflox och kransveronika matcha pionens kraftiga bladverk. Och för att lämna det mest traditionella är prydnadsgräs, funkia och ormbunkar fina grannar.

Pioner är fina långt innan blommorna slår ut, dess röda skott och
glansiga bladverk pryder sin plats i rabatten.

Pioner i klassisk perennrabatt. Blanda gärna pioner som har olika färg och blomtid, här finns röda, vita och rosa.

Luktpion av sorten ’Festiva Maxima’. En stor pion blir som en solitär i rabatten tillsammans med mindre blommor.
Själv kan också vara bäste dräng!
Det är också underbart vackert att plantera pioner tillsammans med varandra och då gärna sorter med olika blomtid eftersom varje enskild planta blommar förhållandevis kort. De första pionerna slår ut innan midsommar och sedan blommar olika sorter till och med mitten av juli. Pioner har den goda smaken att vissna med äran i behåll. När blomman är fullt utslagen faller kronbladen av några i taget och därefter dekoreras plantan av tjusiga frökapslar.
Solar sig helst i glansen och vill inte stå på djupet
Pioner föredrar sol, men halvskugga delar av dagen kan förlänga blomningen. De önskar näringsrik, ler- och kalkhaltig jord och det är viktigt med väldränerad växtplats då jordstammarna annars kan ruttna.

Ett lite skuggigare läge kan förlänga blomningen, placera därför gärna pioner på olika ställen i trädgården för en längre blomperiod.
För lyckad plantering ska jorden grävas lucker en halvmeter ner men rötterna ska sättas grunt och skottanlagen ska bara vara 5-7 cm under jordytan. En pion vill ha gott om svängrum och inte stå för nära träd eller buskar som kan stjäla sol, näring eller vatten. Pioner emellan kan stå på omkring en halv meters avstånd till varandra.
En pion vill gärna stå i fred och om den är frodig och blommar rikligt behöver den varken delas eller flyttas. Men visst går det att flytta på dem och det kan vara nödvändigt om de inte längre blommar. Pioner ska flyttas på hösten och inte omplanteras djupare än de stod innan. Plantor som är mer än tre år gamla bör alltid delas vid en flytt. Ge extra gödsel vid plantering så får de en god start.