Latest Posts

Vintergröna marktäckande perenner

Tre räddare i den bruna vinterrabatten!

Att perenner vissnar ner och övervintrar under jord på vintern betyder inte att alla försvinner och lämnar tomrum, utan många har vacker form även som vissen och ger struktur till vinterträdgården. Men så finns det också de perenner som är gröna året runt. Som en välsignelse till våra sovande och i övrigt bruna perennrabatter, dessa är kanske speciellt värdefulla där det inte kommer så mycket snö.

Här är tre marktäckande perenner som istället för barmark eller vitt snötäcke ger oss gröna mattor under vintern. Plantera dem gärna i rabatten mellan andra perenner som vissnar ner eller under lövfällande buskar och träd.

Sockblomma är en fantastisk marktäckare för skuggigare lägen. Detta är taggig sockblomma, Epimedium perralchicum ’Frohnleiten’ som är så här grön en mild vinter när annat runt omkring är brunt. Sockblomma är lättodlad och trivs i mullrik fuktig väldränerad jord. Blommar i maj till juni.

En av våra vanligaste marktäckare är den som i sammanhanget har det mycket lämpliga namnet vintergröna, Vinca minor. En mycket skuggtålig perenn som breder ut sig och täcker marken med en grön matta året runt. Vintergröna går bra att odla i de flesta jordar men föredrar humusrikt. Blommar i maj till juni.

En annan välkänd marktäckare är Waldsteinia ternata, waldsteinia eller gullgröna på svenska. Den bildar snabbt en täckande matta med sina smultronlika gröna blad. Vacker med frostnupna bladkanter vintertid. Tacksam i vanlig bra trädgårdsjord. Blommar ljuvligt i gult i maj till juni.

Årets perenn 2025

Blodtopp, Sanguisorba officinalis ’Tanna’

Idag har Perennagruppen avslöjat vilken perenn som är Årets perenn 2025. Med motiveringen:

Med distinkt siluett och dramatisk blomfärg sätter Sanguisorba officinalis ’Tanna’ pricken över i:et i allt från ängslika planteringar till färgsprakande rabatter. Det lätta, vävande växtsättet och ett subtilt manér verkar samtidigt lugnande och lyfter omgivande växters karaktärer. För förmågan att skapa såväl spänning som harmoni i kompositioner av vitt skilda slag och för pålitligheten i odling har Perennagruppen utsett blodtopp ’Tanna’ till Årets perenn 2025.

Läs mer här!

Foto huvudbild Vanessa Tuulari

Att göra i perennrabatten på hösten

Höstsysslor i perennrabatten

För många är hösten den tiden på året då allt lugnar sig i trädgården. Visst är det en skön känsla efter säsongen, men faktiskt finns det massor av sysslor som man med fördel gör på hösten. Lägger man tid i perennrabatterna på hösten så vinner man dessutom mycket till nästa år och våren kan bli lugnare.

Plantera, renovera och dela perenner

Plantera! Hösten är faktiskt den bästa planteringstiden på året. Efter sommaren är jorden uppvärmd, vädret är svalare och luftfuktigheten högre, vilket ger perenner goda förutsättningar att etablera sig bra. Tillväxten ovan jord saktar in men rötterna växer så länge jordtemperaturen tillåter.

Vårblommande lökar ska planteras på hösten. Genom att kombinera lök och perenner får man en säsong som startar extra tidigt med blommor.

Plantera mera på hösten! Hösten är en riktigt fin planteringstid som borde utnyttjas mer. Jorden är uppvärmd efter sommaren och höstens regn kommer plantorna till godo.

Renovera rabatter och dela perenner. På hösten går perennerna ner i viloläge vilket gör det till en bra tid att dela utan att störa dem för mycket. En del perenner behöver delas regelbundet för att fortsätta vara fina och blomma bra. Andra delar man helt enkelt för att de har blivit för stora.

Ta vara på småplantor som frösått sig på fel ställe, ta upp dem försiktigt och plantera dem någon annan stans där du hellre vill ha dem.

Byt plantor av delade eller självsådda perenner med andra trädgårdsägare, det är ett bra och billigt sätt att förnya sig.

Dela och flytta perenner är en perfekt höstsyssla. Det är enkelt att gräva i den fuktigare jorden och de hinner komma på plats inför nästa vår. Glöm inte att vattna plantorna tills de har rotat sig helt igen efter delningen.

Rensa ogräs och vintra in krukor

Gör sista rycket med ogräsrensning, det är alltid bra att ligga steget för i kampen mot ogräset och genom att fortsätta rensa på hösten förhindrar man frön att sprida sig som blir nytt ogräs på våren.

Förbered krukor med perenner för vintern. Ställ upp krukan lite från marken så minskar risken för stående vatten i krukan. En del perenner övervintrar utan extra skydd där man har milda vintrar, men även sorter med god övervintringsförmåga är mer utsatta i kruka. Det kan räcka att ställa krukan på skyddad plats och täcka med löv. Bor man i ett kallare klimat kan man linda in krukan med säckväv, fiberduk, filtar eller annat tyg som man har.

Krukor med perenner kan behöva skyddas, beroende på hur kalla vintrar man brukar ha. Perenner är mer utsatta i kruka, även de som har god förmåga att övervintra.

Städa inte för mycket på hösten

Undvik att städa rabatterna på hösten. De vissna växterna ger skydd och föda till nyttiga smådjur och insekter. De är dessutom ofta vackra även under vintern. För att ändå snygga till trädgården så räfsa runt omkring rabatterna så gångar och gräsmatta är ren. Räfsa gärna in materialet i rabatter, häckbäddar eller buskage så kommer det till nytta där.

Rengör trädgårdsverktygen, tvätta eller borsta dem rena från jord och olja in trähandtag. Det ger verktygen längre liv och det är trevligare att plocka fram dem igen till våren.

Echinacea, solhattar, är en perenn med fina fröställningar efter att den har blommat över. När trädgården övergår i allt mer höstskrud står de kvar som brunröda knappar i rabatten.

Höstperenner – tre kombinationer

Plantera höstblommande perenner

Att det ska blomma flitigt i perennrabatten om sommaren är en självklarhet för många när man planerar sina växtlistor. Glöm dock inte bort att när sommaren går mot sitt slut finns det fortfarande gott om tid för mer blommor! Utnyttja sensommaren och höstsäsongen på bästa sätt genom att plantera in sorter som förlänger blomtiden.

Inspireras av förslagen nedan och skapa din egen blommande höstrabatt!

Färgglada favoriter

Gillar man färg i höstrabatten är detta den rätta kombinationen! Anisörten ’Black Adder’ samspelar fint med den röda solhatten ’Magnus’ och solbruden ’Moerheim Beauty’.

Agastache ’Black Adder’

Helenium ’Moerheim Beauty’

Echinacea purpurea ’Magnus’

Harmonisk trio

Den vita höstanemonen ’Honorine Jobert’ är en riktig skönhet. Tillsammans med sköldpaddsörten Chelone obliqua och strålrudbeckian ’Goldsturm’ bildar de en harmonisk trio i rabatten.

Anemone hybrida ’Honorine Jobert’

Chelone obliqua

Rudbeckia fulgida ’Goldsturm’

Mörka kontraster

Skapa djup i rabatten med hjälp av mörka detaljer. Höstsilveraxet ’Brunette’ har ett vackert mörkt bladverk som samspelar fint med kärleksörten ’Matrona’s mörka stjälkar och glansmiskantusen ’Ferner Osten’s rödrosa ax.

Actaea simplex ’Brunette’

Hylotelephium ’Matrona’

Miscanthus sinensis ’Ferner Osten’

 

 

 

 

Plantera perenner på hösten!

Därför är det så bra med höstplantering

Perenner kan man plantera hela säsongen men idag är det vanligt att den mesta planteringen sker på våren. Det är inte så konstigt då vi efter långa vintermånader längtar efter att få sticka fingrarna i jorden. Men faktiskt är hösten också en riktigt bra tid för plantering av perenner!

Nästan alla växters behov för bra etablering stämmer bäst överens med hösten. I svalt och fuktigt väder slipper växterna kämpa för sin överlevnad, och kan fokusera all energi på det vi vill att de ska göra – bilda mycket nya rötter.

En perenn som planteras på sensommaren eller hösten får särskilt lång tid på sig att anpassa sig till sin nya växtplats innan nästa sommar kommer med värme och torka. Även om tillväxten ovan jord saktar in så är rötterna aktiva och växer så länge jordtemperaturen tillåter.

När är det då dags för höstplantering? En tumregel är att man kan plantera fram till frosten. I vårt långa land är det stora skillnader givetvis när årstiderna skiftar. September, oktober och till och med november för södraste Sverige är höstplanteringsmånader. 

Fördelar med höstplantering

  • Efter sommaren är jorden uppvärmd, samtidigt som svalare väder bidrar till naturligt fuktigare markförhållanden och jorden är lätt att gräva i.
  • Det kommer vanligtvis mer regn och luftfuktigheten ökar. 
  • Perennerna har goda förutsättningar att etablera sig innan vintern med minskat behov av omsorg.
  • Plantor som hunnit etablera sig under hösten kommer ofta igång fortare på våren vilket bidrar till en fylligare rabatt snabbare, och en lugnare vår.
  • Passa på att plantera vårblommande lökar samtidigt som perennerna!

Inspireras i butik

Många butiker har fortfarande fullt med växter på hösten, om inte be din handelsträdgård att beställa hem det du önskar. Flera perenner är stora och man kan se dess blad, form eller blommor till skillnad mot på våren när de precis har vaknat. Det är lättare att få inspiration när man ser färger och blommor i verkligheten.

Kolla rötterna

Vår- och sommarblommande perenner har förstås haft sin vackraste tid, men att själva plantan inte är så snygg är inga problem så länge rötterna är bra. Kolla gärna rötterna lite extra genom att vända försiktigt på krukan och titta underifrån.

Senare på säsongen har en del trädgårdsbutiker höstrea på plantor som de vill sälja ut innan vintern, vilket kan ge tillfälle att fynda om man är observant på rötterna.

Ta hjälp av sökfunktionen Perenner A-Ö innan du gör dina inköp. Du kan enkelt söka bland perenner och filtrera efter dina önskemål!

Tips!

Läs mer om planering, plantering och skötsel av perenner här!

Lycka till i era höstträdgårdar!

Ormbunkar

Växtporträtt – Blad med variation för olika lägen

Det finns en ormbunke för varje hemträdgård med tanke på den stora variation som finns i storlek, färg och form. De trivs främst i skuggigare miljöer och kan med fördel kombineras med andra lundvänliga växter som treblad, nävor, krypflox och olika slags sippor.

Ormbunkar är användbara för skuggiga delar av trädgården där de tillför elegans och struktur för att framhäva storbladiga växter. Men ormbunkar är så mycket mer. I takt med att vi önskar oss lite mer vild stil i rabatter är ormbunkarna ovärderliga. Även i mer soligt läge med vandrande skugga kan en starkväxande sort som Dryopters filix-mas, träjon, växa bra bland brunnäva och andra nävor.

Dryopters filix-mas kan växa fint i vandrande skugga eller sol om tillgången på fukt är tillräcklig under etableringen, när den väl är etablerad är den mer torktålig. I denna rabatt växer ormbunke tillsammans med försommarblommande blågull och löjtnantshjärta.

De fungerar också oväntat bra att ha i stora krukor eller urnor. Här är det ett extra mervärde om de dessutom är vintergröna som flera arter av Dryopteris och Polystichum är.

Träjon och bronsbräken kan hålla sig vackert gröna i lite skyddade lägen under milda vintrar.

Ormbunkar är fina i krukor och extra värdefulla blir de om de dessutom är vintergröna, som Polystichum setiferum.

Även om flertalet ormbunkar är helgröna finns det många olika bladformer som skapar liv. Onoclea sensibilis, pärlbräken, är ett exempel på en tålig och härdig sort som har ett vackert livfullt bladverk som inte är helt traditionellt bland ormbunkar. För mer färg i grönskan är Athyrium niponicum ’Pictum’, regnbågsbräken, ett exotiskt och iögonfallande inslag med sina metallglänsande blad i silver och purpur. En varmare färgskala ger blodbräken Dryopteris erythrosora med brunorangegröna toner, men den kan vara lite känslig att övervintra och behöva vintertäckas där det är kallare.

Onoclea sensibilis

Dryopteris erythrosora

I takt med att vi vill ha grönska men inte för intensiv skötselplan fungerar ormbunkar tillsammans med marktäckare som myskmadra, sockblommor samt pioner i en grön oas som passar bra i både en mer gammaldags romantisk trädgårds, i sommarstugans naturtomt eller i offentliga rum. Eller varför inte med vårens primör ramslök?

En rabatt där Dryopteris filix-mas, träjon, växer på höjden med myskmadra och sockblomma som marktäckare ger tät grönska som är lätt att sköta om. En sådan här rabatt passar lika bra i en gammaldags romantisk trädgård, vid sommarstugans naturtomt eller i offentliga rum.

Till sist har vi den vanligt förekommande Matteuccia struthiopteris, strutbräken, som finns vild i Sverige och är känd för att sprida sig lätt. Med sin växtvillighet passar den bäst i bakkanten av rabatter eller på extensiva platser där den skapar en djungelkänsla.

Matteuccia struthiopteris är vanligt förekommande i naturen men finns även att köpa och passar i trädgården. Den är dock benägen att sprida sig och passar därför bäst där den tillåts ta plats. Som här i lundmiljö under buskar och träd. På våren ger strutbräken skir grönska och är fin tillsammans med ramslökens vita blommor, vårblommande perenner och tulpaner.

Perenner som snittblommor

Plocka buketter av hållbara perenner

De senare åren har vi sett en trevlig trend att vilja köpa svenska, närodlade snittblommor. Lokala blomsterbönder har poppat upp över hela landet och levererar såväl material till florister, färdiga buketter och en del erbjuder självplock.

Ettåriga blommor, annueller, ger otroliga blommor med sin växtkraft på bara en säsong, men det finns många perenner som också är hållbara i buketter. Flera perenner används av florister och finns att köpa i blomsterbutiker. Brudslöja, pion, martorn, riddarsporre, stjärnflocka, blodtopp och kärleksört är ett litet urval.

Blodtopp, Sanguisorba officinalis, är en vanlig snittblomma som är perenn. Som små prickar flyger dess blommor och ger liv åt buketten. I denna bukett är det även purpurmejram och ettåriga blommor. Genom att blanda perenner och ettåringar får man maximalt med blommor att plocka av.

En stor fördel för perenner i snittblomsodling är just deras flerårighet, det är mindre arbetsamt eftersom de står på sin plats år efter år. En annan bra grej är att perenner kan förlänga säsongen, framförallt tidigt på våren med julrosor och vivor. De fyller också ett tomrum på försommaren. Mellan narcisser, tulpaner och innan ettåriga sommarblommor fått full fart finns perenner redo att plockas av.

Pioner och kantnepeta är perenner som blommor på försommaren. Perenner som blommar i juni fyller att glapp som blir mellan lökväxter och ettåriga sommarblommor.

Egna perenna snittblommor i trädgården

Att plocka buketter i sin egen trädgård är ren njutning och med rätt val av sorter är det fullt möjligt att ha snittblommor hela säsongen. En perenn som är bra till snitt är blomrik eller har tjusiga blad, blommar länge, har stadiga stjälkar och framförallt håller den länge i vas.

Om man tycker det är svårt att plocka perenner i sina vanliga rabatter för att man inte vill förlora blomningen i trädgården är det en god idé att göra en rabatt helt dedikerad till snittblommor.

En bukett med bara perenner! Solhatt, höstflox, prästkrage, astilbe, daglilja, krnasveronika, jättedaggkåpa och blad av funkia. Alla lättodlade perenner som passar tillsamman både i rabatt och i vas.

En snittblomsrabatt med enbart perenner räcker långt men för att starta säsongen extra tidigt är det fint att samplantera med tidigt blommande lökväxter, som snödroppar, scilla och narcisser. Vill man maxa blomningen kan man även blanda med ettåringar från frö eller knöl, som till exempel dahlior.

Som alltid när man väljer sorter ska man utgå från det läge man ska odla på. Rätt perenn på rätt plats är A och O för att lyckas och på så sätt får du lättodlade snittperenner. En snittblomsrabatt anläggs och sköts på samma sätt som en ”vanlig” perennrabatt. En del perenner ger ett fint andra blomflor om man klipper ner dem hårt efter första blomningen, vilket kan användas som en möjlighet för att få mer blommor.

Här finns mycket matnyttigt om hur man planerar, planterar och sköter perenner.

Vild och fri bukett med lättodlade perenner som stäppsalvia, prästkrage, alunrot, vädd, blad från höstsilverax och ormbunkar. Naturen är med i form av vilda gräsvippor som får spreta ovanför blommorna.

Även den enklaste bukett ger guldkant

Oavsett hur mycket eller lite plats man har att plantera på kan man få plats med snittperenner. Har man en mindre yta så satsa på ett fåtal sorter som blommar mycket och länge, till exempel kantnepeta ’Walkers Low’, nejlikrot ’Scarlet Tempest’ eller stjärnflocka. Komplettera med en pålitlig bladväxt som Hosta ’Francee’, en bra bas som kärleksört och ett par storblommiga sorter som pion, riddarsporre, solhatt ’Alba’ eller jätteprästkragen ’Bröllopsgåvan’. Brudslöja och jättedaggkåpa är lättodlade och utmärkta som utfyllnad i alla buketter.

Att anpassa storlek och form på vasen är också ett trix för att alltid känna sig rik på blommor. Speciellt tidigt på våren är det extra ljuvligt att plocka in de första julrosorna och lite senare gullvivorna, i början av säsongen räcker det med nån enstaka blomma.

Ett fåtal höga stjälkar i en smal vas är elegant och blommor med korta stjälkar blir söta i små glas eller flaskor. Det behöver heller inte vara så många sorter per bukett, ett par pioner tillsammans med brudslöja blir proffsigt i all sin enkelhet.

En mjuk försommarbukett med några pioner och brudslöja som går ton i ton, ljuvligt i all sin enkelhet.

Vilka sorter ska man välja till snittblomsrabatten?

Vi har satt ihop en lista med fyrtio fina perenner som vi tycker är bra att plocka buketter av. Med hjälp av listan kan man komponera en rabatt som ger blomning hela säsongen. Blanda olika former på blommor och blad för att få bäst dynamik både i rabatten och buketten. Till listan!

Planera färg och form i din trädgård!

Lyckas med trädgårdsdesign med färg- och formlära

Att skapa rabatter är en konst som inte är helt lätt att bemästra alla gånger. Man har en bild av hur det ska bli men hur kommer man dit? Trots att det sällan finns något som är rätt eller fel i en komposition, för som all visuell konst så ligger det i betraktarens öga, så finns det rabatter som fungerar bättre än andra.

Drömmer man om en vackert sammansatt rabatt så är det viktigt att planera och ta beslut innan man sätter spaden i jorden. Visst finns det en charm i att åka till handelsträdgården och handla det man tycker är fint, men det blir lätt rörigt när man ska sätta samman växterna och man blir besviken på slutresultatet.

I vårt kapitel Trädgårdsdesign, Färg- och formlära kan man läsa om hur man använder de olika perennernas utseende för att sätta samman snygga kompositioner som ett riktigt proffs! Här finns förklarande bilder, matnyttiga texter och handfasta tips från en trädgårdsdesigner.

Penna och papper är perfekt att ha till hands för att få ner sina idéer på pränt. Enkla skisser och växtlistor duger utmärkt som underlag från skiss till verklighet!

Lyckas med marktäckare

Trädgårdens golv är viktigt för helheten

Marktäckare är kanske inte de mest iögonfallande perennerna i trädgården, men man märker om de inte finns där. Marktäckarna är många gånger de som håller samman trädgården och skapar en harmonisk helhet.

Vad är då en marktäckare? Det är en växt som har bra förmåga att täcka marken och är konkurrenskraftig mot ogräs. Den bör vara lättskött och se fin ut stora delar av säsongen. Många marktäckare har vackra blad som är enkla att kombinera med andra växter. De sorter vi kallar marktäckare är relativt låga, upp till runt 40-50 cm.

Magin med marktäckare är att de finns i bakgrunden och ger ett lugn som framhäver annan växtlighet. Tåliga och robusta marktäckare kan göra underverk på svåra platser där andra växter har svårt att växa.

Tåliga marktäckare är jättebra under träd och buskar med täta kronor. Där blir ofta både för torrt och mörkt för att till exempel gräsmatta ska vara fin. Kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla ’Jack Frost’, har stora blad som blir snygg kontrast till gräsets smala.

Istället för bruna hål eller ogräs

Öppen jord är inte naturligt utan växtlighet strävar alltid efter att täcka ytan. Öppen jord måste man rensa ofta, annars tar snart naturen saken i egna händer, och det som etablerar sig är med största säkerhet oönskat ogräs. Med genomtänkta marktäckare får man istället en mer lättskött trädgård som dessutom är finare.

Marktäckare är otroligt användbara och kan planteras i rabatter som en matta under högre perenner eller prydnadsgräs. De är riktigt värdefulla på lite knepigare platser som under buskar och träd, slänter, längs häckar och andra ställen där det är svårt för gräsmatta eller rabatter att trivas.

Mossflox, Phlox subulata, är en mattbildande marktäckare som fullkomligt översållas med blommor i maj till juni. Denna trivs i sol och tål torka bra när den är etablerad. Passar utmärkt i till exempel i en slänt.

En egenskap man önskar av en marktäckare är att den breder ut sig, vilket olika sorter gör olika snabbt. I en rabatt med andra perenner passar en mer stillsam sort, medan marktäckare som växer snabbare i sidled kan planteras där det finns utrymme för det.

Marktäckare är bra av flera anledningar

  • Marktäckare är bra för jordens mikroliv, de bidrar till att mata jorden med organiskt material.
  • Täckt jord tar bättre vara på vatten och minskar avdunstningen.
  • Marktäckare försvårar för fröogräs att gro eftersom de skuggas ut.
  • Jorden hålls svalare under varma somrar om den är täckt.
  • Frodiga eller blommande marktäckare är snyggare än bruna hål.

Plantera marktäckare

Välj marktäckare som passar för läget, då blir de mest långlivade. Det är också viktigt att jorden är fri från flerårigt rotogräs innan man planterar. Få perenner klarar att stå emot dem och man riskerar att få en trasslig situation, istället för den lättskötta matta man är ute efter. Hur väl man än väljer sina marktäckare är de dock inte helt skötselfria, utan behöver ses över ibland precis som andra perenner.

Hosta och waldsteinia är två vanliga och mycket användbara marktäckare. De är båda tåliga, lättodlade och passar fint som undervegetation till andra växter. Av Hosta finns många sorter med olika höjd och bladfärg. Även de bästa marktäckarna behöver ses över ibland för att inte ogräs ska ta sig igenom.

Marktäckare måste växa tätt för att vara effektiva. Om man vill skynda på täckningen kan man plantera lite extra tätt från början, ta bara hänsyn till hur snabbt växten själv sprider sig. De lite högre marktäckarna står emot ogräs bäst, från ca 20 cm bör de vara.

Det går bra att blanda olika marktäckare men alltför många sorter ihop ser rörigt ut. Det är bättre att låta några få sorter avlösa varandra och återkomma. Ju mindre yta man ska plantera över desto färre sorter bör man plantera. Stora blad ger ett lugnare intryck, vilket är bra för att undvika att det blir plottrigt. Vintergröna marktäckare är fint speciellt där det sällan är snö på vintern.

Blad med olika färger och former är lika effektfullt att blanda som olika blommor. Tänk bara på att inte blanda för många olika sorter för då kan det upplevas rörigt. Här är det blad från daglilja, fläckig lungört och näva.

Tips!

Sök efter marktäckare i växtsökfunktionen Perenner A-Ö.

Fira midsommar med perenner!

Plocka buketter och frossa i blommor

Midsommar är en av våra mest blomstrande högtider då vi frossar i blommor och det plockas buketter till dekoration, midsommarstången och kransar. Unna dig att plocka av de blommor du har i trädgården. Mer närodlat än så blir det inte och det är lyx man bör ta vara på.

Pion, stäppsalvia ’Caradonna’, prästkrage, fältvädd ’Butterfly Blue’, purpurmejram, kantnepeta och vilda gräs blir en härligt ruffsig och somrig bukett som står sig fin hela midsommarhelgen.

Blanda olika former på såväl blommor som blad för att få en levande bukett. Man kan också mixa med gräs, ormbunkar eller andra vilda växter om man vill ha ett friare intryck. Några stora blommor som ett par prästkragar, daglilja eller pion balanserar upp så buketten inte blir för rörig.

Njut av din trädgårdsbukett själv eller ta med till sommarfesten som gå-bort present, det är garanterat uppskattat!

Salvia, Geum, rosenkrage och vilda gräs passar lika fint i bukett, som i blomsterkrans eller midsommarstången.

Prästkragar, stäppsalvia, daggkåpa, malva, vädd, stor blåklocka och rosor. Flera favoritperenner för snitt samlade i en ljuvlig bukett.