Plocka buketter av hållbara perenner
De senare åren har vi sett en trevlig trend att vilja köpa svenska, närodlade snittblommor. Lokala blomsterbönder har poppat upp över hela landet och levererar såväl material till florister, färdiga buketter och en del erbjuder självplock.
Ettåriga blommor, annueller, ger otroliga blommor med sin växtkraft på bara en säsong, men det finns många perenner som också är hållbara i buketter. Flera perenner används av florister och finns att köpa i blomsterbutiker. Brudslöja, pion, martorn, riddarsporre, stjärnflocka, blodtopp och kärleksört är ett litet urval.
Blodtopp, Sanguisorba officinalis, är en vanlig snittblomma som är perenn. Som små prickar flyger dess blommor och ger liv åt buketten. I denna bukett är det även purpurmejram och ettåriga blommor. Genom att blanda perenner och ettåringar får man maximalt med blommor att plocka av.
En stor fördel för perenner i snittblomsodling är just deras flerårighet, det är mindre arbetsamt eftersom de står på sin plats år efter år. En annan bra grej är att perenner kan förlänga säsongen, framförallt tidigt på våren med julrosor och vivor. De fyller också ett tomrum på försommaren. Mellan narcisser, tulpaner och innan ettåriga sommarblommor fått full fart finns perenner redo att plockas av.
Pioner och kantnepeta är perenner som blommor på försommaren. Perenner som blommar i juni fyller att glapp som blir mellan lökväxter och ettåriga sommarblommor.
Egna perenna snittblommor i trädgården
Att plocka buketter i sin egen trädgård är ren njutning och med rätt val av sorter är det fullt möjligt att ha snittblommor hela säsongen. En perenn som är bra till snitt är blomrik eller har tjusiga blad, blommar länge, har stadiga stjälkar och framförallt håller den länge i vas.
Om man tycker det är svårt att plocka perenner i sina vanliga rabatter för att man inte vill förlora blomningen i trädgården är det en god idé att göra en rabatt helt dedikerad till snittblommor.
En bukett med bara perenner! Solhatt, höstflox, prästkrage, astilbe, daglilja, krnasveronika, jättedaggkåpa och blad av funkia. Alla lättodlade perenner som passar tillsamman både i rabatt och i vas.
En snittblomsrabatt med enbart perenner räcker långt men för att starta säsongen extra tidigt är det fint att samplantera med tidigt blommande lökväxter, som snödroppar, scilla och narcisser. Vill man maxa blomningen kan man även blanda med ettåringar från frö eller knöl, som till exempel dahlior.
Som alltid när man väljer sorter ska man utgå från det läge man ska odla på. Rätt perenn på rätt plats är A och O för att lyckas och på så sätt får du lättodlade snittperenner. En snittblomsrabatt anläggs och sköts på samma sätt som en ”vanlig” perennrabatt. En del perenner ger ett fint andra blomflor om man klipper ner dem hårt efter första blomningen, vilket kan användas som en möjlighet för att få mer blommor.
Här finns mycket matnyttigt om hur man planerar, planterar och sköter perenner.
Vild och fri bukett med lättodlade perenner som stäppsalvia, prästkrage, alunrot, vädd, blad från höstsilverax och ormbunkar. Naturen är med i form av vilda gräsvippor som får spreta ovanför blommorna.
Även den enklaste bukett ger guldkant
Oavsett hur mycket eller lite plats man har att plantera på kan man få plats med snittperenner. Har man en mindre yta så satsa på ett fåtal sorter som blommar mycket och länge, till exempel kantnepeta ’Walkers Low’, nejlikrot ’Scarlet Tempest’ eller stjärnflocka. Komplettera med en pålitlig bladväxt som Hosta ’Francee’, en bra bas som kärleksört och ett par storblommiga sorter som pion, riddarsporre, solhatt ’Alba’ eller jätteprästkragen ’Bröllopsgåvan’. Brudslöja och jättedaggkåpa är lättodlade och utmärkta som utfyllnad i alla buketter.
Att anpassa storlek och form på vasen är också ett trix för att alltid känna sig rik på blommor. Speciellt tidigt på våren är det extra ljuvligt att plocka in de första julrosorna och lite senare gullvivorna, i början av säsongen räcker det med nån enstaka blomma.
Ett fåtal höga stjälkar i en smal vas är elegant och blommor med korta stjälkar blir söta i små glas eller flaskor. Det behöver heller inte vara så många sorter per bukett, ett par pioner tillsammans med brudslöja blir proffsigt i all sin enkelhet.
En mjuk försommarbukett med några pioner och brudslöja som går ton i ton, ljuvligt i all sin enkelhet.
Vilka sorter ska man välja till snittblomsrabatten?
Vi har satt ihop en lista med fyrtio fina perenner som vi tycker är bra att plocka buketter av. Med hjälp av listan kan man komponera en rabatt som ger blomning hela säsongen. Blanda olika former på blommor och blad för att få bäst dynamik både i rabatten och buketten. Till listan!