Latest Posts

En av våra bästa höstblommande perenner

Växtporträtt om kärleksört

Kärleksört, Hylotelephium, är en gammal välkänd och mycket omtyckt perenn. Den finns vildväxande i Europa och fanns att köpa i plantskolor redan i början av 1930-talet.

Idag finns det massor av vackra sorter att välja av på den svenska marknaden och i detta växtporträtt ligger fokus på tre av dem, nämligen ‘Herbstfreude’, ’Matrona’ och ’Jose Aubergine’. Läs växtporträttet här!

Årets perenn 2021

Allium ’Millenium’ är Årets perenn 2021!

Trädgårdskantlök, Allium ’Millenium’ är Årets perenn 2021, med motiveringen:

Allium ’Millenium’ är en perenn som har allt. Den är snygg hela säsongen, har vackert bladverk och tjusig, generös blomning. Sorten är dessutom frisk, lätt att lyckas med och de pollinerande insekternas favorit. Perennagruppens val av Allium ’Millenium’ till Årets Perenn 2021 var enhälligt och självklart.

Läs mer här!


Årets perenn utses av svenska perennodlare i Perennagruppen, en del av LRF Trädgård. Syftet är att lyfta fram och sprida kunskap om särskilt värdefulla trädgårdsväxter. Årets perenn är alltid frisk, härdig, vacker och lättodlad.

Mer info: www.perennagruppen.com

Därför är det så bra med höstplantering!

Plantera perenner sensommar och höst

Perenner kan man plantera hela säsongen men idag är det vanligt att den mesta planteringen sker på våren. Det är inte så konstigt då vi efter långa vintermånader längtar efter att få sticka fingrarna i jorden. Men faktiskt är hösten också en riktigt bra tid för plantering av perenner!

Nästan alla växters behov för bra etablering stämmer bäst överens med hösten. I svalt och fuktigt väder slipper växterna kämpa för sin överlevnad, och kan fokusera all energi på det vi vill att de ska göra – bilda mycket nya rötter.

En perenn som planteras på sensommaren eller hösten får särskilt lång tid på sig att anpassa sig till sin nya växtplats innan nästa sommar kommer med värme och torka. Även om tillväxten ovan jord saktar in så är rötterna aktiva och växer så länge jordtemperaturen tillåter.

När är det då dags för höstplantering? En bra tumregel är att man kan plantera fram till frosten. I vårt långa land är det stora skillnader givetvis när årstiderna skiftar. September, oktober och till och med november för södraste Sverige är höstplanteringsmånader. 

Fördelar med höstplantering

Efter sommaren är jorden uppvärmd och svalare väder bidrar till naturligt fuktigare markförhållanden. Det kommer vanligtvis mer regn, luftfuktigheten ökar och jorden är lättare att gräva i. Perennerna har därmed goda förutsättningar att etablera sig innan vintern med minskat behov av omsorg.

Plantor som hunnit etablera sig under höstmånaderna kommer ofta igång fortare på våren vilket bidrar till en fylligare rabatt snabbare, och en lugnare vår. Passa på att plantera vårblommande lökar samtidigt som perennerna!

Inspireras i butik

Trots att högsäsongen har passerat finns det perenner kvar i många butiker. Flera perenner är stora och man kan se dess blad, form eller blommor till skillnad mot på våren när de precis har vaknat. Det är lättare att få inspiration när man ser färger och blommor i verkligheten.

Kolla rötterna

Vår- och sommarblommande perenner har förstås haft sin vackraste tid, men att själva plantan inte är så snygg är inga problem så länge rötterna är bra. Kolla gärna rötterna lite extra genom att vända försiktigt på krukan och titta underifrån.

Senare på säsongen har en del trädgårdsbutiker höstrea på plantor som de vill sälja ut innan vintern, vilket kan ge tillfälle att fynda om man är observant på rötterna.

Ta hjälp av sökfunktionen Perenner A-Ö innan du gör dina inköp. Du kan enkelt söka bland perenner och filtrera efter dina önskemål!

Lycka till i era höstträdgårdar!

Mina vackraste perenner av Annika Christensen

Fyra nyanser av sensommar på Sofiero

Nu och några veckor framöver pågår programserien Fyra nyanser av sensommar på Sofiero med fyra olika installationer runt om i parken. Mellan den 19-25 augusti visar trädgårdsfotografen och influeraren Annika Christensen perenner i kruka.

Läs mer här!

Parken är öppen för besökare eller kan man uppleva arrangemangen på avstånd då alla filmas med trädgårdsprofilen John Taylor som konferencier.

Här kan man titta på filmerna!

Foto @annikasnaturligating

Stora Planteringsveckan i september

Höstplantera perenner!

Hösten är på flera sätt den allra bästa planteringstiden, både för växterna och för dig som planterar. Stora Planteringsveckan är ett årligt event som trädgårdshandeln har lanserat, med start första lördagen i september.

Över två helger, i år den 5-13 september, arrangerar medverkande trädgårdsbutiker veckan med de gemensamma ledorden inspiration, kunskap och odlarglädje. Drygt 130 butiker över hela landet kommer delta med sin egen touch.

Bäst förutsättningar

Stora Planteringsveckan kom till av branschen för att fler ska upptäcka hösten som en bra trädgårds- och planteringstid. Handeln i trädgårdsbutiker minskar under hösten trots att det är den bästa planteringstiden för nästan alla buskar, träd och perenner. Förutsättningarna för att plantera är perfekta, med fuktig jord, sval luft och hög luftfuktighet.

Se Stora Planteringsveckans egen hemsida för mer information, storaplanteringsveckan.se. Där kan du också se om din favoritbutik är med!

Foto bild ovan och bild sidhuvud: Micke Persson

Plantera perenner vid vatten

Perenner som gillar att ha det fuktigt om fötterna

Vatten blir ett vanligare inslag i våra trädgårdar, allt från ett stilla vattenblänk eller litet porl till naturpool eller damm är att vackert inslag.

Det finns en uppsjö av perenner som växer gott i naturligt frisk till fuktig jord. Och vad ramar in vatten bättre än fuktälskande perenner som mjukar upp med all sin grönska. Här tipsar trädgårdsdesigner Sandra om perenner som trivs vid vatten. Välkommen in och läs!

Guida dig själv i en botanisk trädgård

Trädgårdsrunda på egen hand

Botaniska trädgårdar passar utmärkt för egna trädgårdsvandringar. Där kan man se växterna planterade i olika miljöer och ofta är växterna uppmärkta med namnskyltar. Det gör det lätt och trevligt att låta sig inspireras och skriva upp namn på växter man skulle vilja ha i sin egen trädgård.

Besök till exempel:

  • Botaniska trädgården i Visby (på den översta bilden)
  • Göteborgs botaniska trädgård
  • Bergianska trädgården, Stockholm
  • Uppsala linneanska trädgårdar
  • Botaniska trädgården i Lund

Botaniska trädgården i Göteborg.

Samla fröer från perenner

Driv upp egna plantor med egna frön

Ett kul projekt är att samla frön från perenner för att sedan så egna plantor. Låt frökapseln mogna på plantan, när den börjar bli brun och ser ut att ha torkat är det dags att skörda.

Ta hela fröställningen, fröerna kan ligga kvar i den eller så skakar du ut fröerna på en bit papper. Se till att fröerna torkar ordentligt, annars kan de mögla, och förvara dem i papperspåsar tills det är dags att så!

Fyra perenner som är enkla att så från egna frön:

  • Stäppsalvia
  • Akleja
  • Flocknäva
  • Vallmo

Flocknävans fröställning. Fröna mognar i den uppsvällda fröställningen, när fröna är klara öppnar den sig och skjuts iväg av växten själv. Plocka fröställningen innan den öppnat sig och torka inomhus.

Häng med humlor!

Vilka perenner är humlornas favoriter?

Mindfulness är att vara här och nu. Stanna till och studera humlornas idoga arbete med att flyga från blomma till blomma. Lyssna på deras surr och se vilka perenner som är humlans favoriter. Kanske är det samma som dina?

Under sommaren blommar många perenner som humlor tycker om. Lavendel, kantnepeta, stäppsalvia och solhatt är några. En perenn som är otroligt välbesökt av humlorna är praktmartorn BIG BLUE, där hänger de både länge och många tillsammans.

Läs mer!

Hundra Härliga Humleväxter