Latest Posts

Kantväxter för skuggigare lägen

Femton fina perenner för kanter i skugga till halvskugga

Kantväxter ramar in rabatter och är användbara i olika typer av planteringar. Utmed häckar, murar och gångar förstärker de känslan av djup samtidigt som de håller tillbaka ogräsen. De kan även underlätta skötseln genom att dölja materialövergångar, till exempel där kantväxter angränsar mot gräsmatta behöver man inte trimma lika ofta.

En bra kantväxt har ett samlat växtsätt, är snygg stora delar av säsongen och sprider sig inte för kraftfullt i sidled. Den ska också hålla över tid, och inte kräva att man delar och omplanterar allt för ofta.

Precis som alltid när man väljer perenner blir resultatet bäst om man väljer sorter som passar för läget. Här är kantväxter som trivs i skuggigare lägen, klicka på bilderna för att läsa mer om sorterna.

Spetsmössa, Tiarella ’Spring Symphony’

Stensöta, Polypodium vulgare

Spetsmössa, Tiarella ’Sugar & Spice’

Funkia, Hosta i sorter

Fjäderastilbe, Astilbe ’Sprite’

Klockvippa, Heucherella ’Tapestry’

Spansknäva, Geranium oxonianum ’Rose Clair’

Röd sockblomma, Epimedium rubrum

Japansk sockblomma, Epimedium ’Lilafee’

Hjärtbergenia, Bergenia

Bukettviol, Viola x williamsii ’Ullas Favorit’

Astilbe, Astilbe COLOR FLASH

Hasselört, Asarum europaeum

Kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla

Japansk starr, Carex morrowii ’Everglow’, ’Ice Dance’

Ängar på olika sätt

Navigera rätt bland begreppen om ängar

Att göra ängar blev populärt för några år sedan. Allt som får fler att vilja göra något för den biologiska mångfalden är välkommet! Fina fröblandningar dök upp i handeln och råden var att slänga ut fröna på gräsmattan, sluta klipp och vips så skapade man en äng. Vi såg gräsytor i offentlig miljö som slutade klippas för att bli långt böljande gräs, kanske med någon enstaka blomma, och nöjt hade vi plötsligt fler ängar. Trenden fick oss att tro att allt som blommade lite vilt tillsammans med gräs var en äng. Men faktiskt så var vi lite vilse där bland ängarna.

Uppsläppt gräs ger ett ängslikt uttryck. Här finns ingen stor blomfröbank i marken, riktig ängsskötsel och komplettering med ängsblommor kan få detta att bli en äng på sikt.

Nu börjar synen bli alltmer realistisk på vad som faktiskt är en äng. Det sprids mer kunskap om hur man återskapar, anlägger och sköter en äng. I och med det får vi inse att det kanske inte är så enkelt att anlägga en riktig äng. Med detta sagt ska man inte sluta göra ängar om man har möjlighet till det. Det bästa är om man har mark där det har varit äng tidigare och i så fall restaurera och ta fram ängen igen. Nummer två är att nyanlägga en äng, då ska man först ta reda på hur det görs och hur den ska skötas för att värdera om det är rätt satsning.

Alla blommor och vilda ytor är bättre än för den biologiska mångfalden än kort klippt gräsmatta.

Vi ska heller inte sluta med de planteringar, sådder och oklippta gräsytor som vi har trott varit ängar. Varenda blomma och vild yta höjer de biologiska värdena och är många gånger bättre än hårt klippta gräsmattor. De ängslika alternativen kan vara vägen att gå för många vanliga trädgårdar, där kanske ytan eller jordmånen inte finns för att göra en äng. Men vi ska veta vad vi gör, för då blir det enklare att göra planteringar som vi lyckas med. Här nedan är en hjälp att reda ut några begrepp som man kan stöta på när det handlar om ängar.

Lycka till med era ängar och ängsliknande vilda projekt!

Äng

Äng är en örtrik mark med fleråriga blommor och gräs. En äng innehåller en inhemsk flora, men är inte vild natur utan är skapad av människan. Traditionellt användes ängar för att ge vinterfoder åt djuren. En ängsmark ska vara mager för att ängsväxterna ska trivas och gynnas. Därför måste ängar skötas med slåtter och uppsamling. Ängar har hög biologisk mångfald.

Blomsteråker

En blomsteråker består av ettåriga blommor som blommar rikligt under en säsong. De sås vanligtvis med färdiga fröblandningar på våren, på öppen jord. Man sår nytt varje år. Blomsteråkrar gynnar pollinerare som behöver pollen och nektar.

Trädgårdsäng

Ett alternativ till äng för framför allt trädgårdar. Mindre artrikedom än riktiga ängar men betydligt högre mångfald än gräsmatta. Kan vara till exempel vårlökar eller blommande perenner som får komma upp i gräsmattan. Trädgårdsängen kan vara lekfull och den har en flexiblare skötsel än den riktiga ängen.

Blommande gräsmatta

Om man klipper gräsmattan mer sällan och på en högre klipphöjd kan låga örter som till exempel tusensköna, klöver och svalört blomma. Den blommande gräsmattan kan användas som en klassisk gräsmatta för lek, spel och umgänge. Ger en naturligare look och mer mångfald än kortklippt gräsmatta.

En trädgårdsäng med narcisser och lila lungört, i en blommande gräsmatta med tusensköna.

Blommande öar

När man lämnar oklippta öar med blommor i annars klippta gräsytor. Det kan vara där man ser att det finns blommor naturligt eller så kan man skapa öar genom att plantera in perenner. Bra sätt för att behålla en viss del som klippt gräsmatta men samtidigt öka mångfalden av blommor. Öarna kan vara olika stora och innehålla antingen en sorts blomma eller flera.

Ängslik plantering

Inspirationen till en ängslik plantering kommer från ängen. Den passar, som ängen, i soliga lägen och växterna väljs efter platsens ståndort. Plantering görs i öppen jord med blommande perenner och gräs som påminner om ängens, och som tillsammans ger ett ängslikt uttryck. Gärna en blandning av odlade perenner och vilda inhemska arter. Plantera tätt ”huller om buller”, och låt sorter som frösår sig flytta runt. Sköts som en perennplantering.

En plantering inspirerade av ängen med vallmo, vilda prästkragar, åkervädd och kantnepeta.

Naturalistisk perennplantering

Växtkomposition som är inspirerad av naturen. Det kan vara vilken naturtyp som helst. Växtvalet görs utefter platsens ståndort. Gemensamt är att många olika sorter planteras tätt i olika lager, dvs olika höjder och växtsätt blandas. Det finns ingen öppen jord, precis som i naturen. Designen är hållbar och självläkande då det finns växter i olika nivåer och sorter som frösår sig och fyller upp där det behövs. Naturalistiska perennplanteringar har bra mångfald eftersom många olika arter och sorter får plats på samma yta.

En ny plantering inspirerad av naturen. Befintliga och nya träd och buskar har fått en botten av perenner som så småningom kommer täcka marken helt. Perennerna är planterade i mindre grupper om vartannat utan något speciellt mönster.

Backsippa, Pulsatilla vulgaris

Växtporträtt – Rar perenn först ut!

Redan i mitten av april tittar den ljuva lilla backsippan fram i södra Sverige för att därefter sprida sin blomning norrut genom landet. Pulsatilla vulgaris är en härdig, mycket långlivad och gammal perenn. Så tidigt som på 1600-talet nämns backsippa i svensk litteratur.

Backsippa, Pulsatilla vulgaris, är vanlig i våra trädgårdar men sällsynt i naturen. Numera är den vildväxande backsippan fridlyst.

En fridlyst vildväxande perenn och omtyckt trädgårdsväxt

Backsippan har med sina stora blommor blivit välkänd som odlad perenn och en vårblomma som uppskattas i trädgårdar. I södra och mellersta landet växer backsippa vilt i numera mycket sparsamt antal. Backsippans latinska artnamn vulgaris betyder vanlig, och det var betydligt vanligare förr att man stötte på vilda exemplar. Nu är backsippan istället fridlyst med en mer osäker framtid, varav man aldrig bör plocka backsippa om man har turen att träffa på den i naturen!

Som namnet antyder trivs backsippa bäst på sandiga sluttningar. Den växer också på torra, kalkrika hedmarker och i trädgården passar backsippa utmärkt i sten- och gruspartier då den gärna står i solen. Backsippor blir omkring 20 cm höga men är i sin lilla storlek ganska robusta i växtsättet. I planteringar är backsippa en stillsam perenn som på grund av sin känsliga pålrot bör flyttas med stor försiktighet och inte delas. Backsippa tycker om öppna platser och klarar inte konkurrens från alltför kraftigväxande grannar.

I rabatten är backsippa fin tillsammans med andra perenner som gullviva, gulltörel och ulleternell. Det är också snyggt att kombinera backsippa tillsamman med vårälväxing, silverhavre och andra gräs som har den mer naturliga looken.

Backsippa är effektfull i planteringar även efter dess blomning. Eftersom backsippa kan växa torrt är det en bra perenn för till exempel takplanteringar. Här syns den på köpcentrat Emporias tak i Malmö tillsammans med randgräs, kantnepeta, silverarv och låga sedum.

Naturligt blåviolett och fina fröställningar

Den vildväxande backsippan är blåviolett men i handeln finns det namnsorter även i olika röda och vita färger. Dess stora klockformade blommor sitter en och en och så fort snön smält undan tittar de fram. Blommorna växer först upprätt för att tydligt visa upp sin rikliga mängd med gula ståndare. I princip hela växten är silverhårig vilket gör att den får ett mjukt och skimrande utseende. De djupt finflikiga bladen bildar läckra rosetter vid marken.

Efterhand nickar blomman och börjar bilda fröställningar som ger backsippan ett helt nytt uttryck som inte är att förringa. De ovanligt vackra och lite fräcka fröställningarna är som en silvrig, rufsig plym och på den runda frukten sitter fjäderlika frön som sprids med vinden.

Backsippans fröställningar har ett högt prydnadsvärde! Efter att den har blommat med stora klockformade blommor i violett, rött, eller vitt får den ett helt annat utseende som inte är att förringa.

Eftersom backsippan inte bör delas förökas den bäst genom frö eller nya plantor från handelsträdgården. För lyckad frösådd bör man så färska frön i juni-juli ganska direkt efter att de mognat. Genom att så i kruka har man bra koll på utvecklingen till dess att plantorna sätts ut nästa vår. Ha tålamod med sådden för fröna gror långsamt och först efter att det utstått en tid av kyla.

Giftig medicin

Förr i tiden användes backsippa i läkemedel mot bland annat kikhosta och för att lindra förlamning, blindhet och depression. När backsippan är färsk är dock alla växtdelar giftiga och i för stora doser kan den orsaka magbesvär och växtsaften kan ge hudirritation. Inom naturmedicin finns idag extrakt av den färska växten som tas vid till exempel menstruationsbesvär, kärlkramp och njurproblem.

Hållbar skötsel av perennrabatter

Skötsel som är hållbar på flera plan

En lättskött och hållbar perennrabatt börjar redan i planeringsstadiet. Nummer ett för att lyckas med hållbara rabatter är att man väljer rätt sorter till platsen, det vill säga om det är soligt, skuggigt, torrt eller fuktigt med mera.

Hållbar skötsel är gynnsamt för flera parametrar, såsom växterna, människor, djur, biologisk mångfald, klimatet och ekonomin. Att skapa hållbara rutiner kommer på sikt göra det mindre arbetsamt att hålla vackra perennrabatter.

Smart skötsel för dig själv och klimatet

Det ska vara roligt och enkelt att sköta perennrabatter. Målet med en hållbar skötsel är att vi ska göra så få insatser som möjligt. Vi ska rensa, gödsla och vattna mindre, vi ska föra bort så lite material som möjligt och tillföra minimalt. På så sätt minskas transporter, inköp och vi sparar på resurser.

För att uppnå detta behöver vi ändra vår syn på hur rent det måste vara för att upplevas vackert, visset material och död ved behöver bli naturliga inslag. Den traditionella skötseln där det rensas hårt och hålls helt rent tar inte lika stor hänsyn till hållbarheten.

Med välrensade rabatter där man inte lämnat något trädgårdsskrufs kvar blir det mycket bar jord mellan plantorna, som dels bjuder in ogräs och släpper i väg fukt. Jordens organismer och småkryp får heller ingen mat och kan då inte göra sitt viktiga jobb för en hälsosam jord.

Ta vara på trädgårdsavfallet

Att återanvända trädgårdsavfall i trädgården är både klimat- och plånbokssmart. Direkt minskar man på transporter när man inte kör till återvinningen, och man får gratis organiskt material som är nödvändigt för en bra jord att odla i.

På våren när man klipper ner perennerna kan man låta klippet ligga kvar i rabatten, när det bryts ner bidrar det till näring och en bra struktur i jorden. Det ger också skydd och blir livsmiljöer åt hjälpsamma småkryp och insekter. Genom att regelbundet kompostera materialet direkt i rabatten bygger man upp ett lager som hindrar ogräs och behåller fukt.

Man kan låta det vissna klippet och löv ligga kvar i rabatten vid vårstädningen. Det matar jordens organismer och smådjur och ger en naturlig täckning, vilket kommer medföra en god jord att odla i.

På detta sätt skapar man ett naturligt kretslopp i stället för att tillföra inköpt barkmull, kompost eller annan jordförbättring, som man kan behöva om man rensar rent och lämnar jorden bar. För en jord vill inte vara bar. Småkryp, svampar, bakterier och daggmaskar hjälps alla åt för att göra jorden till sitt bästa för växterna, och de behöver matas med organiskt material.

Man kan även välja att ha en kompost där trädgårdsavfallet får förmultna ett till två år innan det används. Det går lika bra, det viktiga är att det stannar inom trädgården och kommer den till nytta.

Att låta trädgårdsmaterialet stanna inom trädgården är det mest grundläggande tipset för en hållbar skötsel. Att kompostera är ett mycket bra och enkelt sätt.

Blandat trädgårdsskrufs som komposterats i en trädgårdskompost i ett år. Perfekt att återföra till perennrabatter. Det behöver inte vara helt nedbrutet.

Håll jorden täckt hela säsongen

Skötseln blir enklast om jorden är täckt så stor del av säsongen som möjligt. Det bästa sättet är att låta växterna göra det jobbet. Plantera tätt så att allt växer samman. Kombinera växter med olika växtsätt och höjd, använd marktäckare i botten, för en bra dynamik i flera nivåer.

En friare design mellan växterna inbördes i rabatten kan göra det mer lättskött än traditionell blockplantering, där varje sort står i en grupp för sig. Med en naturligare look kan sorter tillåtas att flytta runt och bre ut sig. Se till att det finns några sorter i designen som självsår sig, till exempel akleja eller vallmo. Deras frön hamnar i jorden och gror där det blir plats och fyller därmed upp hålor av bar jord. Tillåt rabatten att förändras och utvecklas, växter är levande material.

Plantera tätt och låt växterna växa samman så att de täcker jorden. Det försvårar för ogräs att få fäste och behåller fukten bättre. Blanda uppstickare i olika höjd, med marktäckare och någon sort som frösår sig. Aklejans frö gror där det finns plats och täcker upp hål.

Ogräsrensa manuellt – små insatser ofta

Självklart kommer det att växa ogräs i rabatterna, men med täckt jord och tätt mellan perennerna har ogräs svårare att få fäste. Arbetsinsatsen blir enklare om man har möjlighet att titta till sina perennrabatter ofta. Då tar man ogräsen när de är små och inte så många, och ogräset hinner inte sätta frö eller sprida sig på annat sätt. Det bästa och mest effektiva är att rensa med manuella redskap och när man tar lite i taget blir arbetet inte så tungt. Är det torrt väder kan man låta ogräset ligga kvar och torka ut direkt i rabatten.

Gödsla med måtta

Perenner som är planterade i sin rätta ståndort behöver i regel inte mycket gödning. Man kan ge en giva på våren, då tar perennerna upp näringen bäst och har mest nytta av den. Titta på perennerna och följ upp under säsongen hur de växer för att avgöra om extra näring behövs. Lockas inte att ösa på med gödsel för att få frodiga rabatter. Om perennerna inte växer som de ska bör man först och främst se över om man har rätt växter till platsen, samt hur jorden känns.

Perenner som får för mycket gödning riskerar att växa för fort och bli högre än tänkt, de kan då bli rangliga och behöva stöd. De kan också bli mer mottagliga för sjukdomar. En annan risk med för mycket gödning och om den läggs ut på bar jord är att näringen läcker ut i dagvatten och vattendrag.

Om perennerna inte ser ut att trivas, kolla i första hand så de är planterade i sin rätta ståndort. Kanske är det för torrt, för mörkt, för blåsigt? Kontrollera även statusen på jorden. De flesta sorter trivs i en lucker och mullrik jord där det finns liv i form av maskar och andra organismer.

Njut!

Var ute i trädgården. Strosa små rundor, kanske plocka en bukett eller slå dig ner en stund. Man kanske tar något ogräs i förbi farten. Att vistas ofta vid perennrabatterna gör att man lär känna dom. Man upptäcker var det oftast växer mest ogräs, om det är någon perenn som inte trivs på sin plats eller andra problem som man kan åtgärda innan de blivit för stora.

Man upptäcker också allt det vackra både i detaljer och helheten. Och om fokuset hamnar där samtidigt som man har chans att ligga steget före blir skötseln enklare, och man har nått rutiner som håller i längden.

Vårstäda perennrabatter – men inte för tidigt

Sen vår i perennrabatterna för djurlivets skull

Att vårstäda perennrabatter är ett härligt vårtecken. Men man behöver inte kasta sig ut med sekatör och kratta på vårens första soliga dag. Vädret är nyckfullt och bakslag med frost kan komma långt in på våren. Gamla växtdelar och nedfallna löv skyddar dels de nya skotten, dels så övervintrar många viktiga småkryp i det torra trädgårdsskrufset.

Det är okej att våra trädgårdar ser lite rufsigt nyvakna ut en bra bit in på våren. Se det fina i att de första vårlökarna som vintergäck, snödroppar och krokus tittar upp mellan det vissna. Om vi klipper ner perennerna för tidigt riskerar vi att städa undan livsviktiga miljöer för många insekter som inte klarar sig utan skydd, som till exempel de nyttiga nyckelpigorna.

Snödroppar letar sig upp mellan gamla löv, pinnar och fjolårets sockblomma, Epimedium.

När våren har stabiliserat sig och man tydligt ser att perennerna har vaknat, då kan man klippa bort det gamla så plantorna får tillgång till solens stärkande strålar. Använd en ren och vass sekatör eller häcksax för att klippa av stjälkarna en liten bit ovanför marken. Ryck inte upp de vissna stjälkarna eftersom det då lätt kan följa med knoppar upp.

Använd trädgårdsavfallet

Om man saknar kompost kan man klippa de vissna växtdelarna i mindre bitar direkt och låta ligga kvar i rabatten som jordförbättring. Det finns ingen anledning att städa undan för noggrant. Jorden och dess djurliv mår gott av att organiskt material får ligga kvar. Det bryts ner och bidrar till näring och bra lucker struktur i jorden. När perennerna börjar växa döljs det vissna materialet under dem, men livsmyllret finns kvar.

Trädgårdsavfall är en tillgång som gör bra nytta om det får stanna kvar i trädgårdens kretslopp. Har man en trädgårdskompost är det perfekt att tömma den vid vårstädningen och lägga ut i perennrabatterna. Om det behövs kan man annars gödsla med naturgödsel för att ge perennerna en god start på växtsäsongen.

Det är visserligen effektfullt när det bruna vissna möter den nya friska växtligheten. Men väntar man så här länge blir det svårare att jobba i rabatten. Nånstans mellan de tidigaste vårlökarna men innan tulpanerna blommar är ett rimligt riktmärke för när man kan klippa ner de gamla perennerna.

Planera rabattens plats och form

Provplacera innan du gräver

Placeringen av en ny rabatt är ibland självklar och i andra fall får man prova sig fram i trädgården. Det är en konst att lyckas placera en rabatt och dess växter optimalt, men övning ger färdighet och att låta planeringen ta god tid sparar man besvikelser efter anläggandet.

Rabatter får gärna ligga så de syns ofta, både när man rör sig ute på tomten och inifrån huset. Vid entrén är en klassisk placering där man har stor glädje av en snygg rabatt. Kanske behöver man flytta soptunnor eller ändra utformning på en kant för att rabatten ska kännas bra. Ja men gör då det! Tänk att växterna är trädgårdens möbler och inomhus möblerar vi ju om då och då efter hand som behoven ändras.

En snygg rabatt vid entrén är alltid trevligt, där går man förbi ofta och det blir lite ansiktet utåt för trädgården. Behöver man flytta nödvändiga men inte så snygga saker som soptunnor eller cykelställ så gör det!

Knep för att testa rabatten och växterna

Genom att provmarkera rabattens form kan man känna efter och justera, innan man grävt och ställt till med för mycket arbete. Att lägga ut vattenslang för att visualisera mjuka runda rabattformer och pinnar eller verktygsskaft för raka rabattkanter är enkla knep.

När det gäller växternas placering i rabatten behöver man ta hänsyn till hur det ser ut från flera håll. Försök föreställ dig om höga sorter kommer skymma något som man egentligen vill ska synas från köksfönstret. Grep, spade eller långa bambukäppar är lätta att flytta runt och nerkörda i backen kan de symbolisera höga perenner, gräs eller trädstammar. Pinnar som placeras tätt blir en häck.

Pinnar, snören, vattenslangar och trädgårdsredskap kan alla användas för att markera ut rabatter och växter. Det är enkelt att flytta runt tills man är nöjd och kan börja gräva.

Ställ ut markeringarna, gå omkring och spana från flera håll, även inifrån huset om det är relevant. Om man är praktiskt lagd kan man provköra med skottkärran för att se om man får tillräckligt med arbetsyta runtomkring.

Tänk dig hur växterna skymmer varandra beroende på varifrån du tittar på rabatten, eller vad som händer med utsikten från till exempel sittplatsen om du flyttar de höga perennerna en meter åt ena eller andra hållet. Titta gärna på provplaneringen olika tider på dygnet och försök tänka ut hur det ser ut under olika årstider.

Läs mer!

Här finns mer läsning om planering och förberedelser för perennrabatter!

Julros, Helleborus

Växtporträtt – Vårvinterns drottning i sovande trädgårdar

Julrosens, Helleborus niger, historia i Sverige är gammal. Den är känd redan från medeltiden men de första säkra fynden av att den har odlats i landet är från 1600-talet. Det svenska namnet julros fick den dock inte förrän på 1900-talet, tidigare kallade man den bland annat för nysört.

Julros är ett släkte på drygt 20 arter som hör hemma i Europa och Västasien. I Sverige är det bara den grönblommande klockjulrosen, Helleborus foetidus, som finns naturligt förvildad. Julrosens naturliga växtplats är vanligen lövskogar och i buskage, men man kan också hitta dem i steniga gräspartier. Vi är många som planterar julrosor i trädgården för att njuta av dess blommor under vinter och vår.

Julrosor upplevs som exklusiva, och visst är det vackra som pryder trädgården när så mycket annat ännu vilar. Här är en rosa fräknig hybridjulros av sorten ’Pink Lady’.

Exklusiv men tacksam

För att vara en så exklusiv perenn är julros förvånansvärt tacksam och lätt att odla. Det viktigaste för välmående och friska plantor är väldränerad jord. De tycker inte om att bli stående i vatten, då kan blomningen utebli och i sämsta fall ruttnar plantan. Om jorden är för blöt blir julrosor dessutom mer mottagliga för svampsjukdomar. De flesta sorter trivs bäst i djup, kalkhaltig och mullrik jord. Lerjordar kan lättas upp med kompost eller barkmull och sandiga jordar kan man tillföra vanlig trädgårdsjord på påse. Julrosor älskar näring och man kan gärna spara äggskal och lägga ut som ett stärkande tillskott.

Den bästa växtplatsen för julros är halvskugga, men det går även bra i sol om man är noggrann med att inte låta den torka ut under sommaren. I naturen där den växer under lövfällande träd har den ganska soligt under vår och höst och lätt skugga under sommaren. Förutom träd och buskar kan även andra perenner skydda mot solen. Julrosor bildar knölliknade rotklumpar som växer relativt sakta och plantorna tycker inte om att delas utan vill stå ostörda. Även om julrosen ser läcker ut är det ingen perenn som man ska smaka på då den innehåller ett ämne som är giftigt i för stor mängd.

I lunden eller rabatten tillsammans med andra

Julrosor kommer i allra högsta grad till sin rätt när de växer som ett flor under lövfällande träd och buskar eller i ljusa lundmiljöer. Extra tjusiga grannar på naturlika platser är perenner som gullviva, rosenplister, nunneört och ormbunkar. Av vårlök är krokus och snödroppar lysande vänner. Julrosen är också fin i gräsmattan eller rabatt. Och då kan man gärna placera dem nära huset så man kan se dem från fönstret eller vid entrén där man ofta går. Blommande julrosor ger mycket glädje till en i övrigt vinterbrun trädgård. I rabatten är en bra kombination julros, vårblommande lökväxter och jättedaggkåpa eller funkia som är bra på att gömma nervissnande blad.

Klockjulros odlas inte bara för sina gröna blommor som piggar upp i trötta trädgårdar. Den har även ett mycket dekorativt bladverk som är snyggt såväl i naturlika miljöer som i rabatten. Här syns Helleborus foetidus ’Wester Flisk’.

Mångfald och sortrikedom

Julrosor bjuder på ett färgspektra från grönt och vitt till gult, rosa, rött och violett. Blommorna kan också vara fläckiga och de kan ha olika former som anemon- eller klockform, och de kan vara enkla, halvfyllda eller fyllda. Den mest klassiska är den lysande vita arten Helleborus niger, som också är den med bäst övervintringsförmåga. Den så kallade vanliga vita julrosen blommar tidigt, ofta redan till jul. De sirliga blommorna vågar trotsa kyla och snö, men vid riktigt kalla temperaturer får man gärna täcka med granris för att öka chansen till tidig blom.

Det finns många hybridsorter i vackra varianter med stora blommor i nyanser från grönt och vitt till blått och allra mörkaste purpur. I handeln hittar man dessa under namnet hybridjulros eller orientalishybrid och det latinska namnet är Helleborus hybridus (orientalis). De blommar lite senare vilket förlänger säsongen för julrosor, så det är en god idé att blanda arter för större blomsterglädje. Hybridjulrosor övervintrar bra och kan odlas i norr där snötäcket lägger sig som skydd för det vintergröna bladverket. Hybridsorterna önskar helst samma växtförutsättningar som andra julrosor men är de sorter som är enklast att lyckas med.

Perenner för fuktig jord

Arter och sorter som gillar fuktigt läge

Fuktiga jordar känns ofta mustiga och fulla med organiskt material. Organiskt material som kompost med löv och växtdelar håller fukten bra, och gör samtidigt att jorden inte blir för kompakt. Man kan alltid jordförbättra för att få en mer fuktighållande jord, men som vanligt ska man alltid utgå från grundläget.

Perennerna här nedan behöver stå i en fuktig jord för att trivas. De kommer inte växa som förväntat om de torkar ut för ofta och så småningom kommer de förmodligen att tyna bort.

Ett naturligt fuktigt läge kan vara invid vatten. Det kan vara en lägre punkt dit vatten rinner. I skugga är det ofta fuktigare, men det beror även på vilken jordtyp det är. Studera platsen och känn efter i jorden för att kunna välja rätt perenner.

Höstsilverax, Actaea simplex

Rödskaftig daggkåpa, Alchemilla erythropoda

Stjärnflocka, Astrantia major

Regnbågsbräken, Athyrium niponicum ’Pictum’

Blodormrot, Bistorta amplexicaulis

Kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla

Astilbe, Astilbe Arendsii-Gr.

Trädgårdsnejlikrot, Geum

Gillenia, Gillenia trifoliata

Solbrud, Helenium

Klockvippa, Heucherella

Funkia, Hosta

Rabattiris, Iris Sibirica-Gr.

Sköldpaddsört, Chelone obliqua

Löjtnantshjärta, Lamprocapnos spectabilis

Spirstånds, Ligularia przewalskii

Gökblomster, Lychnis flos-cuculi

Strutbräken, Matteuccia struthiopteris

Blågull, Polemonium

Viva, Primula

Lungört, Pulmonaria

Ruta, Thalictrum

Spetsmössa, Tiarella

Smörboll, Trollius

Blodtopp, Sanguisorba officinalis

Tremastarblomma, Tradescantia

Kransveronika, Veronicastrum virg.

Perenner till mörka torra växtplatser

Tufft läge kräver bra växtval

Den där svåra platsen där inget riktigt tycks vilja växa finns i de flesta trädgårdar. Möjligtvis lyckas man få någon växt att överleva där men de utvecklas inte bra. Då tappar man lätt lusten och platsen förblir ett hopplöst fall.

Ett av de mest besvärliga lägena är är skuggigt och torrt. Som det hörs låter det rätt torftigt. Det kan vara på norrsidan av huset, vid en mur eller häck som skuggar, under träd eller buskar.

Alltid när man väljer perenner blir det bäst när man tar hänsyn till platsens förutsättningar och väljer sorter därefter. Det är särskilt viktigt för att lyckas med svåra lägen. För det finns perenner som trivs och blir fina även där. Här är ett gäng perenner för halvskugga till skugga och torrt.

Även dessa perenner behöver dock vattnas vid plantering och första säsongen precis som vanligt, när de sedan är etablerade har en tuffa och tåliga perenner.

Sommarrabatt med snittblommor

Rabattförslag – Perenner i sommarbukett

Färska blommor i vas är en enkel men underbar lyx. Men den är också förgänglig då även de mest hållbara snittblommorna är tillfälliga. Att ha ett eget skafferi av blommor att plocka av är därför om möjligt än mer fantastiskt. Så varför inte planera in snittblomsfavoriter i trädgården som man inte behöver snåla på!

Här är ett förslag på sorter som blommar under sommaren och som är lika fina tillsammans i rabatten som när de plockas och ställs i vas. Det är perenner med färgstarka blommor i olika former och vackra blad som passar i generösa sommarbuketter.

I denna bukett samsas alla blommor från rabatten! För extra spret och liv står blad av japansk starr ’Ice Dance’ och blad av blomsterfunkia ’Hyacinthina’ ramar in. Här används bara blommorna från jättedaggkåpan men även dess blad passar bra till snitt.

I rabatten är de högsta perennerna placerade längst bak och i fallande storleksordning så man ser alla blommor. Men i buketten blandar man givetvis precis som man vill. Ofta är trädgårdsbuketten mer vild och fri, men det gör inget. Kanske känns det till och med befriande med krockande färger och spret? Vill man lugna ner intrycket är det effektivt att rama in buketten med gröna blad, som till exempel av funkia.

Plocka blommorna med en vass sax och ställ buketten i ljummet vatten i en ren vas. Ta bort blad som sitter långt ner på stjälken så att inga hamnar i vattnet. Ge stjälkarna nytt snitt med en vass kniv efter någon dag för att förlänga hållbarheten.

En snittblomsrabatt kan givetvis ha vilken form som helst. Det man bör tänka på är att inte göra rabatten för bred, så man når att plocka av alla blommor. Gör man en stor rabatt kan man ha en smal gång genom blomhavet så man enkelt kommer åt alla växter. Samma sort kan gärna återkomma på mer än en plats så man kan plocka friskt till buketter samtidigt som det finns blommor kvar i rabatten.

Växtplats

Perennerna i denna rabatt trivs i soligt läge men det gör inget om det är lätt skugga vissa delar av dagen, och det går bra att odla dem i vanlig bra väldränerad trädgårdsjord.

Växtförslag

Agastache hybrid ’Blue Fortune’

Daglilja – Hemerocallis ’Happy Returns’

Astilbe – Astilbe ’Brautschleier’

Röd rudbeckia – Echinacea purpurea ’Magnus’

Höstflox – Phlox paniculata ’Ingeborg från Nybro’

Jättedaggkåpa – Alchemilla mollis

Jätteprästkrage – Leucanthemum superbum ’Bröllopsgåvan’

Kransveronika – Veronicastrum virg. ’Fascination’

Praktröllika – Achillea filipendulina ’Parker´s Variety’

Japansk starr – Carex morrowii ’Ice Dance’

Blomsterfunkia – Hosta fortunei ’Hyacinthina’

Blå bolltistel – Echinops bannaticus