Nytt på perenner.se

Ängar på olika sätt

Navigera rätt bland begreppen om ängar

Att göra ängar blev populärt för några år sedan. Allt som får fler att vilja göra något för den biologiska mångfalden är välkommet! Fina fröblandningar dök upp i handeln och råden var att slänga ut fröna på gräsmattan, sluta klipp och vips så skapade man en äng. Vi såg gräsytor i offentlig miljö som slutade klippas för att bli långt böljande gräs, kanske med någon enstaka blomma, och nöjt hade vi plötsligt fler ängar. Trenden fick oss att tro att allt som blommade lite vilt tillsammans med gräs var en äng. Men faktiskt så var vi lite vilse där bland ängarna.

Uppsläppt gräs ger ett ängslikt uttryck. Här finns ingen stor blomfröbank i marken, riktig ängsskötsel och komplettering med ängsblommor kan få detta att bli en äng på sikt.

Nu börjar synen bli alltmer realistisk på vad som faktiskt är en äng. Det sprids mer kunskap om hur man återskapar, anlägger och sköter en äng. I och med det får vi inse att det kanske inte är så enkelt att anlägga en riktig äng. Med detta sagt ska man inte sluta göra ängar om man har möjlighet till det. Det bästa är om man har mark där det har varit äng tidigare och i så fall restaurera och ta fram ängen igen. Nummer två är att nyanlägga en äng, då ska man först ta reda på hur det görs och hur den ska skötas för att värdera om det är rätt satsning.

Alla blommor och vilda ytor är bättre än för den biologiska mångfalden än kort klippt gräsmatta.

Vi ska heller inte sluta med de planteringar, sådder och oklippta gräsytor som vi har trott varit ängar. Varenda blomma och vild yta höjer de biologiska värdena och är många gånger bättre än hårt klippta gräsmattor. De ängslika alternativen kan vara vägen att gå för många vanliga trädgårdar, där kanske ytan eller jordmånen inte finns för att göra en äng. Men vi ska veta vad vi gör, för då blir det enklare att göra planteringar som vi lyckas med. Här nedan är en hjälp att reda ut några begrepp som man kan stöta på när det handlar om ängar.

Lycka till med era ängar och ängsliknande vilda projekt!

Äng

Äng är en örtrik mark med fleråriga blommor och gräs. En äng innehåller en inhemsk flora, men är inte vild natur utan är skapad av människan. Traditionellt användes ängar för att ge vinterfoder åt djuren. En ängsmark ska vara mager för att ängsväxterna ska trivas och gynnas. Därför måste ängar skötas med slåtter och uppsamling. Ängar har hög biologisk mångfald.

Blomsteråker

En blomsteråker består av ettåriga blommor som blommar rikligt under en säsong. De sås vanligtvis med färdiga fröblandningar på våren, på öppen jord. Man sår nytt varje år. Blomsteråkrar gynnar pollinerare som behöver pollen och nektar.

Trädgårdsäng

Ett alternativ till äng för framför allt trädgårdar. Mindre artrikedom än riktiga ängar men betydligt högre mångfald än gräsmatta. Kan vara till exempel vårlökar eller blommande perenner som får komma upp i gräsmattan. Trädgårdsängen kan vara lekfull och den har en flexiblare skötsel än den riktiga ängen.

Blommande gräsmatta

Om man klipper gräsmattan mer sällan och på en högre klipphöjd kan låga örter som till exempel tusensköna, klöver och svalört blomma. Den blommande gräsmattan kan användas som en klassisk gräsmatta för lek, spel och umgänge. Ger en naturligare look och mer mångfald än kortklippt gräsmatta.

En trädgårdsäng med narcisser och lila lungört, i en blommande gräsmatta med tusensköna.

Blommande öar

När man lämnar oklippta öar med blommor i annars klippta gräsytor. Det kan vara där man ser att det finns blommor naturligt eller så kan man skapa öar genom att plantera in perenner. Bra sätt för att behålla en viss del som klippt gräsmatta men samtidigt öka mångfalden av blommor. Öarna kan vara olika stora och innehålla antingen en sorts blomma eller flera.

Ängslik plantering

Inspirationen till en ängslik plantering kommer från ängen. Den passar, som ängen, i soliga lägen och växterna väljs efter platsens ståndort. Plantering görs i öppen jord med blommande perenner och gräs som påminner om ängens, och som tillsammans ger ett ängslikt uttryck. Gärna en blandning av odlade perenner och vilda inhemska arter. Plantera tätt ”huller om buller”, och låt sorter som frösår sig flytta runt. Sköts som en perennplantering.

En plantering inspirerade av ängen med vallmo, vilda prästkragar, åkervädd och kantnepeta.

Naturalistisk perennplantering

Växtkomposition som är inspirerad av naturen. Det kan vara vilken naturtyp som helst. Växtvalet görs utefter platsens ståndort. Gemensamt är att många olika sorter planteras tätt i olika lager, dvs olika höjder och växtsätt blandas. Det finns ingen öppen jord, precis som i naturen. Designen är hållbar och självläkande då det finns växter i olika nivåer och sorter som frösår sig och fyller upp där det behövs. Naturalistiska perennplanteringar har bra mångfald eftersom många olika arter och sorter får plats på samma yta.

En ny plantering inspirerad av naturen. Befintliga och nya träd och buskar har fått en botten av perenner som så småningom kommer täcka marken helt. Perennerna är planterade i mindre grupper om vartannat utan något speciellt mönster.