Växtporträtt

Viva, Primula

Växtporträtt – Viva la Primula!

Primula är ett stort släkte med allt från vanliga trädgårdsväxter, vildväxande arter och riktigt rara rariteter för samlaren till populära krukväxter. Deras storhetstid inleddes i det viktorianska Storbritannien under 1800-talet. Då var det populärt att byggda speciella Primula-teatrar där de sorter som oavbrutet korsades fram visades upp. Populariteten är kanske inte fullt lika överväldigande nu som då, men de är fortfarande ett omtyckt inslag i svenska trädgårdar där de skapar glada färgklickar.

Den stora lyckan med vivor är att de pryder trädgården tidigt på säsongen. Det är just detta som gett dem namnet Primula, vilket kommer från latinets primus och betyder den förste. Den tidigaste Primula kan blomma när det ännu är risk för snö. Det svenska namnet viva har dock en helt annan betydelse och sägs komma från det gamla ordet för kvinnors huvliknande huvudbonader, hvivor. Om du tittar på en vivas enskilda blomma kan man nästan föreställa dem sig som en liten huva!

Många vivor trivs i mullrik, lätt fuktig jord i halvskugga, vilket gör att det passar in i lundmiljöer vid buskar och träd men även i ängs- och gräsmarker. Om de trivs kan de sprida sig till stora fält som i naturen. Det är även tacksamt att använda många sorter som kantväxt i rabatter, eller till och med i stenpartier. En annan fördel med vivorna är att de flesta sorterna kan odlas i hela Sverige.

Primula veris

Walk in fields of gold

En viva som tar mycket plats i mångas vår- och försommarminnen är gullviva, Primula veris. Den blommar i maj till juni och växer naturligt i Syd- och Mellansverige och har även börjat förvildas längre norrut. Gullvivan frösår sig gärna i halvskuggiga lägen på mullrika jordar i skogar och på ängs- och gräsmark. Med sin gula färg kan den lysa upp i stora fält om den tillåts sprida sig.

Primula veris är fridlyst i hela Sverige, den får aldrig grävas upp och i Skåne, Hallands och Örebro län får man inte heller lov att plocka blommorna. Som tur är finns svenskodlade gullvivor att köpa och de fungerar utmärkt att odla även i krukor på balkongen eller altanen. I handeln är sorten Primula veris CABRILLO vanlig, den är mer blomvillig men annars lik Primula veris.

Trumpinnar med makligt tempo

Bollviva, Primula denticulata, samlar sina blommor i täta bollar som sticker upp på nakna stjälkar från bladrosetten under april-maj. Inte helt oväntat har den på engelska fått namnet Drumstick Primula tack vare sitt utseende. Åsikterna kring bollvivan går ibland isär, många tycker att den är vacker och häftig, medan andra tycker att den är lite egendomlig. Bollviva finns i vitt, nyanser av purpur och mörkt rödlila och gör sig snyggt planterade i större grupper, gärna kombinerade med gräset vårälväxing, Sesleria heufleriana.

Bollviva är en av de skuggtåligaste vivorna och växer bra på de flesta jordar i halvskuggiga lägen men vill gärna ha god tillgång till fukt. De passar bra i torvpartier och även i närheten av dammar eller bäckar. Bor du längre norrut kan du dock tänka på att plantera den något mer väldränerat för härdighetens skull.

Japansk skönhet

Som namnet berättar kommer japansk viva, Primula japonica, från Japan där den växer på fuktiga ängar utmed vattenströmmar. Japansk viva är mer högväxt, ca 50 cm, och blommorna sitter i kransar i våningar utmed stänglarna. Den blommar med röda, rosa eller vita blommor i juni och juli. Dess bladverk kan bli brunt under högsommaren. Därför passar det bra att plantera japanska viva ihop med ormbunkar och gräs som täcker över bladen under högsommaren.

Japansk viva växer gärna i soliga till halvskuggiga lägen på näringsrika fuktighetshållande jordar. I näringsrik jord kan den bli mycket starkväxande. Den gör sig otroligt vackert i stora grupper och kan gärna användas i slänter vid vattenmiljöer precis som i hemlandet Japan. Det är till exempel en utmärkt växt att försköna dräneringsdiken med!

Violviva, Primula Pruhoniciana-Gr. ’Wanda’

Ingen blyg viol

Violviva är en korsning av olika Primula med ganska små blommor. Men man kan inte beskylla violvivan för att vara ”en blyg viol”. Med dess rika blomning gör den stort väsen av sig i rabatten under blomningsperioden som infaller mellan april och juni. Det finns en uppsjö av sorter med väldigt stor bredd i färg. Det finns vita, lila, röda och gula sorter i mängder av olika nyanser.

När violvivan har blommat över förblir den väl sammanhållna bladrosetten fin i form och färg hela sommaren. Därför gör den sig utmärkt som kantväxt, kanske framförallt på platser som senare under säsongen blir skuggade av andra högre perenner som till exempel pioner. Violvivan är anspråkslös när det kommer till växtplatsen. Så länge jorden inte är för torr trivs den i sol till halvskugga. Dessutom kan den med lätthet odlas över hela Sverige.