Nytt på perenner.se

Vintergröna marktäckande perenner

Tre räddare i den bruna vinterrabatten!

Att perenner vissnar ner och övervintrar under jord på vintern betyder inte att alla försvinner och lämnar tomrum, utan många har vacker form även som vissen och ger struktur till vinterträdgården. Men så finns det också de perenner som är gröna året runt. Som en välsignelse till våra sovande och i övrigt bruna perennrabatter, dessa är kanske speciellt värdefulla där det inte kommer så mycket snö.

Här är tre marktäckande perenner som istället för barmark eller vitt snötäcke ger oss gröna mattor under vintern. Plantera dem gärna i rabatten mellan andra perenner som vissnar ner eller under lövfällande buskar och träd

Sockblomma är en fantastisk marktäckare för skuggigare lägen. Detta är taggig sockblomma, Epimedium perralchicum ’Frohnleiten’ som är så här grön en mild vinter när annat runt omkring är brunt. Sockblomma är lättodlad och trivs i mullrik fuktig väldränerad jord. Blommar i maj till juni.

En av våra vanligaste marktäckare är den som i sammanhanget har det mycket lämpliga namnet vintergröna, Vinca minor. En mycket skuggtålig perenn som breder ut sig och täcker marken med en grön matta året runt. Vintergröna går bra att odla i de flesta jordar men föredrar humusrikt. Blommar i maj till juni.

En annan välkänd marktäckare är Waldsteinia ternata, waldsteinia eller gullgröna på svenska. Den bildar snabbt en täckande matta med sina smultronlika gröna blad. Vacker med frostnupna bladkanter vintertid. Tacksam i vanlig bra trädgårdsjord. Blommar ljuvligt i gult i maj till juni.