Nytt på perenner.se

Vårstäda perennrabatter – men inte för tidigt

Sen vår i perennrabatterna för djurlivets skull

Att vårstäda perennrabatter är ett härligt vårtecken. Men man behöver inte kasta sig ut med sekatör och kratta på vårens första soliga dag. Vädret är nyckfullt och bakslag med frost kan komma långt in på våren. Gamla växtdelar och nedfallna löv skyddar dels de nya skotten, dels så övervintrar många viktiga småkryp i det torra trädgårdsskrufset.

Det är okej att våra trädgårdar ser lite rufsigt nyvakna ut en bra bit in på våren. Se det fina i att de första vårlökarna som vintergäck, snödroppar och krokus tittar upp mellan det vissna. Om vi klipper ner perennerna för tidigt riskerar vi att städa undan livsviktiga miljöer för många insekter som inte klarar sig utan skydd, som till exempel de nyttiga nyckelpigorna.

Snödroppar letar sig upp mellan gamla löv, pinnar och fjolårets sockblomma, Epimedium.

När våren har stabiliserat sig och man tydligt ser att perennerna har vaknat, då kan man klippa bort det gamla så plantorna får tillgång till solens stärkande strålar. Använd en ren och vass sekatör eller häcksax för att klippa av stjälkarna en liten bit ovanför marken. Ryck inte upp de vissna stjälkarna eftersom det då lätt kan följa med knoppar upp.

Använd trädgårdsavfallet

Om man saknar kompost kan man klippa de vissna växtdelarna i mindre bitar direkt och låta ligga kvar i rabatten. Det finns ingen anledning att städa undan för noggrant. Jorden och dess djurliv mår gott av att organiskt material får ligga kvar. Det bryts ner och tillför näring samt bidrar till en bra struktur i jorden. När perennerna börjar växa döljs det vissna materialet under dem, men livsmyllret finns kvar.

Trädgårdsavfall är en tillgång som gör bra nytta om det får stanna kvar i trädgårdens kretslopp. Har man en trädgårdskompost är det perfekt att tömma den vid vårstädningen och lägga ut i perennrabatterna. Annars kan man gödsla med naturgödsel för att ge perennerna en riktigt god start på växtsäsongen.

Det är effektfullt när det bruna vissna möter den nya friska växtligheten! Väntar man så här länge blir det dock svårare att jobba i rabatten. Nånstans mellan de tidigaste vårlökarna men innan tulpanerna blommar är ett rimligt riktmärke för när man kan klippa ner de gamla perennerna.