Provplacera innan du gräver
Placeringen av en ny rabatt är ibland självklar och i andra fall får man prova sig fram i trädgården. Det är en konst att lyckas placera en rabatt och dess växter optimalt, men övning ger färdighet och att låta planeringen ta god tid sparar man besvikelser efter anläggandet.
Rabatter får gärna ligga så de syns ofta, både när man rör sig ute på tomten och inifrån huset. Vid entrén är en klassisk placering där man har stor glädje av en snygg rabatt. Kanske behöver man flytta soptunnor eller ändra utformning på en kant för att rabatten ska kännas bra. Ja men gör då det! Tänk att växterna är trädgårdens möbler och inomhus möblerar vi ju om då och då efter hand som behoven ändras.
Knep för att testa rabatten och växterna
Genom att provmarkera rabattens form kan man känna efter och justera, innan man grävt och ställt till med för mycket arbete. Att lägga ut vattenslang för att visualisera mjuka runda rabattformer och pinnar eller verktygsskaft för raka rabattkanter är enkla knep.
När det gäller växternas placering i rabatten behöver man ta hänsyn till hur det ser ut från flera håll. Försök föreställ dig om höga sorter kommer skymma något som man egentligen vill ska synas från köksfönstret. Grep, spade eller långa bambukäppar är lätta att flytta runt och nerkörda i backen kan de symbolisera höga perenner, gräs eller trädstammar. Pinnar som placeras tätt blir en häck.
Ställ ut markeringarna, gå omkring och spana från flera håll, även inifrån huset om det är relevant. Om man är praktiskt lagd kan man provköra med skottkärran för att se om man får tillräckligt med arbetsyta runtomkring.
Tänk dig hur växterna skymmer varandra beroende på varifrån du tittar på rabatten, eller vad som händer med utsikten från till exempel sittplatsen om du flyttar de höga perennerna en meter åt ena eller andra hållet. Titta gärna på provplaneringen olika tider på dygnet och försök tänka ut hur det ser ut under olika årstider.
Läs mer!
Här finns mer läsning om planering och förberedelser för perennrabatter!