Årets Perenn 2014

Vårälväxing, Sesleria heufleriana

En skir tuffing som inte invaderar sina grannar! Motsägelsefull eller perfekt? Snarare både elegant och naturlig. Mångsidig och överraskande! Se närsynt på detta lilla mästerverk, som redan i mars-april börjar visa upp sig med sina distinkta små, först vita, sen svartvioletta blomhuvuden. Bladen är gröna på ena sidan och dekorativt blådaggiga på andra.

Låt vårälväxingens tuvor öppna säsongen i trädgården tillsammans med vårlök som snödroppar, krokus och narcisser, med vivor, gulltörel och sippor, klotlök och andra alliumbollar. Omge den med alunrot, nävor och koreansk plymspirea för en effekt som sträcker sig långt fram på hösten. Den håller sin bladfärg långt in på vintern.
Vårälväxingen är en liten växt med ett starkt uttryck, som samtidigt bidrar till den naturliga stämningen i din trädgård. Eftersom vårälväxingens blad växer som en spiral, visar den täta tuvan upp ett elegant blågrönt färgspel som höjer sig över äldre blad.

Höjd blad: 30-40 cm.
Höjd med blomax: 40-50 cm.

Vårälväxingen är rekordtidig att blomma. Redan i mars-april kommer de första små dekorativa blåsvarta axen. Bladen är ca 5 mm breda med trubbiga spetsar, som om de vore avklippta med en barnsax.De tidiga blomhuvudena är svartvioletta med vitgula inslag. På slanka stjälkar fortsätter de att växa medan fröerna mognar. Vårälväxingen är ett lyckat exempel på hur fint det kan bli när man lyfter in en växt från naturen i trädgården. När vårälväxingen vuxit i många år kan det bildas ett tomrum i mitten av tuvan. Enligt folktron tyckte man sig se att älvor dansat i ring just där älväxingen växte. Den är frisk och stark och har inga direkta fiender bland insekterna. Blommorna är fina att torka.

Sesleria heufleriana, Vårälväxing, Årets perenn

Var trivs vårälväxingen?

I sol eller vandrande skugga, i lä eller blåsiga lägen, i kalkhaltig, neutral och till och med sur jord! Den tål hetta och torka men utvecklas bäst med en mullrik jord och vattning vid behov. Vårälväxingen planteras t.o.m. i vertikalplanteringar/växtväggar på grund av sin tålighet! Vårälväxingen tål nästan allt och är härdig i hela landet. Den är skötselfri, om man inte väljer att klippa bort överblommade blomstänglar. Den passar i rabatter med naturlig look, i framkanter, i urnor, i grusbäddar och i stadsplanteringar. Plantera den för bladens form och färg, liksom för de små men dramatiska blomaxens effekt.

Möjligheter

Vårälväxing passar i mängder av olika planteringar, förslagsvis kan du plantera den ”över berg och dal”. Växten tål torka bra men blir vackrare med både lite mat o dryck! Alltså något näringsrik jord samt vatten då och då. Plantera soligt i stenparti och torra områden. I en samplantering kan du förslagsvis använda följande växtslag:

röllika, Achillea ’Walther Funcke’ m.fl., ulleternell, Anaphalis triplinervis, anisisop, Agastache, sorter stenkyndel, Calamintha nepeta, sorter liten flocknäva, Geranium cantabrigiense blodnäva, Geranium sanguineum, sorter gulltörel, Euphorbia polychroma, silverhavre, Helictotrichon sempervirens, kärleksört, Hylotelephium ’Matrona’, m.fl.
lavendel, Lavandula, sorter kantnepeta, Nepeta faassenii, sorter kungsmynta, Origanum vulgare, backsippa, Pulsatilla vulgaris, sorter stäppsalvia, Salvia nemorosa, sorter kryddsalvia, Salvia officinalis, sorter timjan, Thymus, sorter jungfruhirs, Panicum virgatum ’Heavy Metal’

Källa: Perennagruppen

Lämna ett svar