Planteringsmönster

Naturlikt, vävande eller strikt?

En rabatts slutliga utseende och känsla påverkas av färgvalen, bladformerna och växtsättet hos perennerna. Men även av det planteringsmönster du använder dig av. Här presenterar vi tre olika planteringsmönster som skapar helt olika känsla på rabatterna.

Vävande fältPlanteringsformer - vävande fält
planteringsformer - vävande fältDetta planteringsmönster för tankarna till den kända engelska trädgårdskonstnären Gertrude Jekylls fantastiska paradrabatter. Det har sedan hennes tid blivit ett klassiskt planteringsmönster för hemträdgårdarnas rabatter. Genom att plantera perennerna i avlånga stråk vävs rabatten ihop till en helhet där de olika fälten med perenner glider in i varandra på ett mjukt sätt. För den romantiska och fylliga rabatten passar detta planteringsmönster väldigt bra. Placera de högsta perennerna längst bak i rabatter som syns från en sida eller i mitten av rabatter som ses från båda sidor. Låt perennerna bli lägre och lägre ju närmare rabattens framkant de kommer.

Naturlikt spriddaPlanteringsformer - naturlig
planteringsformer - naturligOm du vill skapa en naturlik plantering är det bra att eftersträva ett planteringsmönster som är oregelbundet och oförutsägbart. Perennerna ska upplevas som att de har spridit sig naturligt. Du kan fortfarande plantera grupper av perenner, men variera storleken på grupperna. De större perennerna planteras med fördel en och en istället för i grupper. Du kan placera de höga och låga perennerna mixat om vartannat för ett naturligt intryck. Detta planteringsmönster passar både för att eftersträva känslan av en äng, prärie eller skogslund.

Strikta formerplanteringsformer - strikt
Planteringsformer - striktEtt effektivt sätt att skapa en striktare känsla i en plantering är att plantera stora fyrkantiga fält med perenner. Det gör att planteringen upplevs som väldigt strukturerad och arkitektonisk. Genom att plantera perenner som kontrasterar mot varandra i både färg och form blir detta planteringsmönster extra stramt och framträdande. Ett annat sätt att framhäva mönstret ytterligare är att fylla några fält med låga marktäckare. Undvik luftiga och spretiga perenner om du vill få riktigt skarpa kanter. Placera de högsta perennerna längst bak i rabatter som syns från en sida eller i mitten av rabatter som ses från båda sidor. Låt perennerna bli lägre och lägre ju närmare rabattens framkant de kommer.