Visste du att julrosor, backsippor, gullviva och lungört i din trädgård är extra viktiga för humlor och bin under kalla vårar. Tillsammans med lökväxter är de viktiga energikällor.
När vårsolen börjar värma vaknar de första humlorna från sin vinterdvala. De har sovit sedan förra sommaren och det är bara de största, fetaste humlorna som har klarat sig. Så i februari till april när vi ser dem surra från blomma till blomma är det livsviktigt att de snabbt hittar mat, sockerrik nektar, för de är utsvultna. Nektar ger energi så att de kan flyga till nya blommor för att hitta mer mat, men är också avgörande för att de ska kunna hålla värmen.
Humlor är mer lika oss än vad vi tror. Genom att ha päls kan de effektivt bibehålla sin temperatur på 35 grader och de skapar värme genom att flaxa med vingarna. Kalla vårar håller de temperaturen uppe genom vingarnas rörelse i boet så att de inte dör. Men det gör att de hela tiden behöver ut och tanka ny mat. Sälg är perfekt, men de är inte lika vanliga längre, så då är trädgårdens första perenner viktiga.
Julrosor blommar tidigt
Att stå och se hur de stora humledrottningarna surrar från julros till julros är ett givet vårtecken. Plantera gärna hybridjulrosor, Helleborus hybridus, som är lätta att lyckas med och som brukar börja blomma i mars-april vilket är rätt tillfälle för att ge mat till vildbin. Sorterna ’Red Lady, ’White Lady’ och ’Yellow Lady’ är ljuvliga tillsammans med blå Scilla och andra tidiga vårlökar i naturlika planteringar. De är lättodlade i mullrikjord men också generellt tåliga, bara de inte står allt för fuktigt. Hybridjulrosorna växer till sig och får fler och fler blommor för varje år. De gillas av mörk jordhumla som brukar vara först med att vakna och leta föda i blommorna.
Årets perenn 2023 backsippa
Med sina ludna blad och blommor är de näpna backsipporna lika välkomna varje vår. När det fryser på nätterna slokar blommorna men sträcker på sig så fort solen och värmen kommer tillbaka. För även om de ser skira ut är det tuffa perenner. Pulsatilla vulgaris, backsippa, passar perfekt i krukor år efter år eller som kantväxt. De är fridlysta i Sverige men är vanliga i trädgårdar. Som en av de första vårblommorna är de till stor glädje för både våra vildbin och alla trädgårdsfantaster.
Gullvivan – en färgglad vårhälsning
Vem vill inte ha en doftande gul gullvia i sin gräsmatta eller i rabatten? Tillsammans med påskliljor och tulpaner blir det en härlig färgglad hälsning att våren är här. Primula veris, gullviva, är lättodlad och övervintrar bra. De första vildbina uppskattar den mycket. Låt gärna blommorna stå kvar och fröa av sig så får du fler och fler gullvivor efter hand.
Lungörten är en bifavorit
Med sina fläckiga blad är lungörten perfekt till att lysa upp lite skuggiga lägen. Den trivs också i mer sol om den får tillräckligt med vatten. 2008 blev den fläckiga lungörten ’Sissinghurst White’ årets perenn men den är ändå lite av en doldis bland vårblommande perenner. Den är en riktig storfavorit bland vildbin. Flera olika humlearter brukar surra kring den och det nyare vildbiet, vårpälsbi, har det som en av sina favoriter.
Mer information om Perenner för pollinerare finns på perenner.se HÄR.
Kunskap och inspiration om perenner för vårt klimat genom svenska erfarenheter.