Vitt

Renhet, oskuld och fred

Vitt är inte en färg i den bemärkelse som man tekniskt definierar färg utan vi ser vitt när det vi tittar på inte innehåller något pigment. Vitt finns inte med i färgcirkeln utan är en blandning av ljus från alla färger. I trädgårdssammanhang pratar vi ändå om vitt som en färg och av alla färger upplevs vitt som den allra ljusaste. Vitt skärper vår tankeverksamhet och hjälper oss att behålla koncentrationen på det vi gör.

För oss och de flesta andra i världen är vitt är oskuldens och renhetens färg och den symboliserar det orörda, godhet och fred. Men i delar av Asien och Afrika är vitt istället en sorgens färg och där finns också kulturer där vitt är dödens färg.

Vita perenner kan vara dominerande och krympa avståndet i trädgården men vitt kan även användas för att ge rymd genom att lysa upp mörka hörn. I gryning och skymning är den vita rabatten som allra vackrast och värdefullast. Då fångar de vita kronbladen ljustets svagare strålar och reflekterar dem så att de lyser som små lyktor.

För en bländande vit rabatt är det viktigt att förutom blommorna också välja bladfärger som förstärker det vita, såsom silverskimrande och grått. Få inslag av ljusgula eller ljusblå blommor kan också få rabatten att se vitare ut. Vitt har också en viktig funktion i komposition med andra färger då vitt kan skapa balans och jämnhet, samt lyfta fram, tona ner och skilja färger åt som annars skulle skära sig.

Klicka här för att komma till vita perenner i Perenner A-Ö.

Höstanemon, Anemone hybrida 'Honorine Jobert'

Höstanemon, Anemone hybrida ’Honorine Jobert’

Akleja, Aquilegia ’Spring Magic White’

Stjärnflocka, Astrantia major ’Snow Star’

Solhatt, Echinacea purpurea ’Alba’

Vinteriberis, Iberis sempervirens 'Appen-Etz'

Vinteriberis, Iberis sempervirens ’Appen-Etz’

Stjärnklocka, Campanula poscharskyana 'E.H Frost'

Stjärnklocka, Campanula poscharskyana ’E.H Frost’

Luktpion, Paeonia lactiflora 'Shirley Temple'

Luktpion, Paeonia lactiflora ’Shirley Temple’

Brunnäva, Geranium phaeum 'Album'

Brunnäva, Geranium phaeum ’Album’