Blått

Svalka, koncentration, makt och avslappning

Blått är en kall färg som ofta för tankarna till vatten och himmel. Det är en stilla och lugnande färg som samtidigt har stark auktoritet. Färgen brukar ges en maskulin klang och den används ofta för att symbolisera makt och framgång. Blått stimulerar även koncentration, goda ideal och självbehärskning vilket gör att den är tacksam att omge sig av när man vill få ordning på livet. Blå färg verkar också avslappnande och är lindrande för smärta och stress vilket gör att blåblommande perenner passar bra där man kan slå dig ner och koppla av.

Eftersom blått är en kall färg ger den svalka till trädgården. Bäst fungerar färgen i silat solsken. Detta på grund av att blått har en tendens att flyta ihop med grönskan i skuggiga rabatter samtidigt som den i stark sol blir urvattnad och blek. För att ge blå blommor extra uppmärksamhet kan man kombinera med vitblommande perenner som ögat lättare snappar upp. Samma effekt uppnås med silvergrått och lime. Man kan också kombinera blått med kontrastfärgen orange för att förstärka det blå, genom att använda orange blir rabatten även varmare.

Ett parti med blå perenner längst bak i rabatten eller i ett hörn av trädgården skapar djup och gör att trädgården upplevs större eftersom blått får ögat att uppleva avstånd som längre. Det är ett användbart knep för mindre trädgårdar, uteplatser eller balkonger.

Klicka här för att komma till blå perenner i Perenner A-Ö. Tänk på att en del blommor som beskrivs som blå går åt det violetta hållet, så var noga i växtvalet så du får rätt nyans utefter vad du söker.

Stäppsalvia, Salvia 'Blauhügel'

Stäppsalvia, Salvia ’Blauhügel’

Blå bolltistel, Echinops bannaticus

Karpaterklocka, Campanula carpatica ’Blaue Clips’

Akleja, Aquilegia vulgaris stellata Barlow-ser. ’Blue Barlow’

Trädgårdsmartorn, Eryngium 'Big Blue'

Trädgårdsmartorn, Eryngium ’Big Blue’

Bergnepeta, Nepeta racemosa 'Superba'

Bergnepeta, Nepeta racemosa ’Superba’

Strandiris, Iris 'Silver Edge'

Strandiris, Iris ’Silver Edge’

Ormöga, Omphalodes verna

Ormöga,
Omphalodes verna