Årets perenn 2019

Purpurmejram, Origanum (Laevigatum-Gr.) ’Herrenhausen’

Foto Säve Plantskola

Årets perenn 2019 är vacker under lång tid och de pollinerande insekternas favorit. Den bildar fluffiga, blommande kuddar i mjuka violetta nyanser som är lika fina i rabatter, krukor och som marktäckare.

Origanum Laevigatum-Gr. ’Herrenhausen’ är en perenn som förtjänar att användas mer. Inte minst för sin skönhet, mångsidighet och generositet mot våra flygande vänner. Bin, fjärilar, humlor och blomflugor – alla älskar ’Herrenhausen’.

Purpurmejram ’Herrenhausen’ växer upprätt, rundat och blir ungefär 40 cm hög. Den blommar från juli och fortsätter oförtrutet långt in i september i mörkt rödvioletta nyanser. Dess små blad är purpurfärgade under våren och övergår sedan i mörkgrönt. Stjälkarna är mörka och ger fin kontrast till såväl blommor som blad.

Bred användning i soligt läge

Purpurmejram ’Herrenhausen’ är torktålig och trivs bäst i full sol och väldränerad jord. Den självsår sig i viss mån men småplantorna är lätta att rensa bort där du inte vill ha dem.

Årets perenn 2019 är mycket användbar och platsar i praktfulla rabatter, som kantväxt, elegant marktäckare, i köksträdgården och i kruka. Den kan också vältra sig över stenar och små murar i runda former.

Fina kombinationer

De mjuka färgtonerna hos ’Herrenhausen’ gör sorten fin att kombinera med många andra växter. Till exempel sirliga gräs, röd solhatt, rödbladig alunrot av olika slag samt kärleksört med rosaröd blomning.

Även perenner i silvriga, ljusgula och blåvioletta toner är givna sällskapsväxter.

Purpurmejram ‘Herrenhausen’ har mjuka färger som är fina tillsammans med många andra perenner. Här är den ihop med sirligt gräs och mörk kärleksört av sorten ‘Matrona’.

Ett urval av sällskapsväxter

Prydnadsgräs: silvergräs, Achnatherum calamagrostis; kopparstarr, Carex buchananii; blåtåtel, Molinia caerulea ’Moorhexe’; jungfruhirs, Panicum virgatum.

Mörkbladigt: rödbladig alunrot, Heuchera; mörkbladiga sorter av kärleksört, Hylotelephium.

Rödviolett: solhatt, Echinacea; kärleksört, Hylotelephium; grekvädd, Knautia macedonica.

Blåviolett: anisört, Agastache ’Black Adder’ eller ’Blue Fortune’; martorn, Eryngium; stäppsalvia, Salvia nemorosa.

Silvriga toner: ulleternell, Anaphalis triplinervis; kattfot, Antennaria dioica; krypmalört, Artemisia schmidtiana ’Nana’; lammöron, Stachys byzantina.

Ljusgult: färgkulla, Anthemis tinctoria ’Wargrave Variety’; solhatt, Echinacea ’Aloha’.

Läs hela Perennagruppens text om Årets perenn 2019 purpurmejram ’Herrenhausen’ HÄR.