Årets Perenn 2012

Bolltistel, Echinops bannaticus

En formstark stjärna som förlänger säsongen med sina svävande glober över den soliga rabatten! Blå bolltistel är den perenn som skapar starkast form och volym i den blå rabatten. Inget ont om riddarsporrar och lupiner men de kommer inte i närheten av den blå bolltistelns fylliga, stadiga växtsätt. Humlor och fjärilar älskar den puderblå klotblomman, vars skönhet varken hotas av starkt solljus, vind, hetta eller torka. Fröställningarna är dessutom fina matförråd för fåglarna på vintern.

Den blå bolltisteln har perfekt formade stålblå trumpinnar, med lång blomning från juli. Gör sig bra i större grupper men fungerar även som solitär med en låg marktäckare runt.

Bli lite närsynt!

Se in i den blå bolltistelns blomstervärld. Det som framstår som tuffa spikklubbor består av hundratals små blommor som stöttar varandra, i skira duvblå sfärer! Den blå bolltisteln har odlats för sitt prydnadsvärde i Sverige sedan 1600-talet. I slutet av 1700-talet tog europeiska emigranter med sig sina favoritväxter till USA. Därför växer den blå bolltisteln bl.a. i president George Washingtons trädgård i Mount Vernon. Svenske diktaren Erik Axel Karlfeldt planterade blå bolltistel i sin trädgård i Sjugare by, Dalarna.

Lättskött

Blå bolltistel är härdig och anspråkslös. Den är en torktålig överlevare som har djupt skurna, torniga blad med silvrig undersida. Den trivs i de flesta jordar, kanske bäst i sol och torka, till och med vid en väldränerad husvägg. Även i en bättre trädgårdsjord och lite halvskugga växer bolltisteln bra. Den blå bolltisteln har djupa rötter och därför trivs den inte i trånga krukor. Planterad, ute i friheten i jorden, gör den sig bäst! Den växer svagt under försommaren, nästan i smyg bland andra tåliga perenner. Men mitt i sommaren får den fart och blommar stadigt fram till höst! Hetta och kyla är inget problem för den, men ihållande väta kan knäcka den bästa bolltistel!

Släktnamnet Echinops kommer av grekiskans ekhinos, igelkott, och ops, utseende. Artnamnet bannaticus betyder ’från Banaterna’, det område i Rumänien den tros härstamma från.

Sällskap

Årets Perenn 2012 är det perfekta sällskapet! Välj sammanhang av tuffa, soltåliga perenner. Blått, vitt och silver passar utmärkt! Men det är när vi tillsätter lejongult, orange och lime, eller purpur och rosa, som den blå bolltisteln strålar i hela sin skönhet! Den är mycket vacker till prydnadsgräs och sten, liksom i den mjukare perennrabatten. Dra nytta av att den blå bolltisteln inte växer upp så tidigt och plantera, lökväxter, jättevallmo och trädgårdsiris bakom den. När vallmo och iris vissnat ner, kommer bolltisteln upp i sin fulla prakt!

Källa: Perennagruppen