Årets Perenn 2003

Rödbladig alunrot, Heuchera micrantha

2003 Rödbladig alunrotFrån vår till höst bjuder rödbladig alunrot på dramatisk färg och fina former. Den ger sting och finess åt allehanda planteringar och är dessutom lätt att lyckas med.

Med sitt glänsande mörkröda bladverk som skiftar i brons blev rödbladig alunrot snabbt esteternas favorit när den lanserades på marknaden i slutet av 80-talet. Eftersom rödbladig alunrot dessutom är både frisk, härdig och lättodlad etablerade den sig raskt i sortimentet av perenner.

De mörkröda tonerna samsas fantastiskt väl med många andra färger och färgkombinationer. De förmår lyfta fram andra växters nyanser lite extra och ger glöd åt hela kompositioner.  Röd Alunrot växer i mjuk halvklotsform. Sätter man många plantor tillsammans bildar de snart en täckande matta. Under sommaren utvecklas små, klocklika blommor som kan vara gräddvita eller rosa beroende på sort. De sitter i luftiga klasar på tunna, mörkröda stjälkar som sträcker sig en bra bit ovanför bladverket.

På hösten håller bladen stilen ända tills kylan blir riktigt svår. I milt klimat är de vackra även vintertid. Köldtåligheten gör rödbladig alunrot till en ypperlig växt för höstens krukarrangemang. Där kan den t ex få sällskap av rödblommande kärleksört, det eleganta gräset kopparstarr och rödbladig revsuga.

Till snitt

Även i buketter och snittblomsarrangemang är de mörkröda bladen värdefulla. När de placeras ett och ett tillsammans med andra blad och blommor framhävs deras fina form. Rödbladig alunrot har vackert handflikiga blad, som små lönnlöv fast med rundare konturer. De är mycket livfulla med varierande färgskiftningar beroende på hur ljuset faller. På undersidan är bladen rödvioletta. Genom att vända några blad kan man alltså skapa ytterligare variation i arrangemanget.

Många sorter

Det finns flera former av rödbladig alunrot och förädlarna tar ständigt fram nya. Till de som varit med ett tag hör ‘Palace Purple’ och ‘Rachel’, två välkända och pålitliga sorter. De liknar varandra mycket, men i höjd och blomfärg skiljer de sig något åt. ‘Palace Purple’ har ett ca 30 cm högt bladverk, med blomställningar blir höjden ungefär 60 cm. Blommorna är gräddvita. ‘Rachel’ är lite lägre såväl i bladverk som i blomhöjd, ungefär 25 respektive 50 cm. Blomställningen är mer kompakt än hos ‘Palace Purple’ och blommorna är rosa. När det gäller bladverket är sorterna i det närmaste identiska.

Trivs i många miljöer

Rödbladig alunrot är en tålig och pålitlig växt som trivs i såväl full sol som halvskugga. Jorden får gärna vara mullrik men de flesta väldränerade jordar duger, både de normalt fuktiga och de lite torrare. Näringsbehovet är måttligt, så gödsling bör ske med viss försiktighet.

Källa: Perennagruppen