Årets Perenn 2000

Kärleksört, Hylotelephium ’Matrona’

Kärleksört är en välkänd och älskad perenn. Med sorten ’Matrona’ har kärleksörten fått en ny dimension som står i blom från augusti till oktober. Det eleganta bladverket skiftar i brunröda nyanser och blommorna har en alldeles egen, intensivt rosa ton.
De enskilda blommorna är små och stjärnformade men tillsammans bildar de stora, praktfulla blomställningar. Runt dem håller fjärilar gärna till då kärleksört är en utmärkt nektarkälla.

På svenska heter den kärleksört därför att den ansetts kunna sia i olika kärleksangelägenheter. Genom att hänga upp två stånd av kärleksört under taket och se i vilken riktning de växer kan man få svar på sina amorösa undringar, enligt C.F.Nyman (1868).

Sedum-släktet omfattar ca 600 olika arter och kännetecknas av tjocka och köttiga blad. Hos ’Matrona’ är det fräscha bladverket, med sina skiftningar i brons och rost, en tillgång i rabatten hela säsongen. De nya skotten skjuter upp tidigt på våren. Under sommaren blir plantan allt frodigare och får dessutom dekorativa samlingar av ljusgröna knoppar i toppen av skotten. När knopparna under eftersommaren slår ut i blom är ’Matrona’ strålande vacker. Mötet mellan bladverkets brunröda toner och de lysande rosa blommorna är en färgmässig fullträff.

Robust och torktålig

’Matrona’ är en relativt ny form av kärleksört som bara funnits på marknaden i några år. Mer kända sorter är t ex ’Herbstfreude’ med blommor i rostrött, den vitblommande ’Stardust’ samt ’Carmen’ och ’Brilliant’ som båda har mörkrosa blommor. Utmärkande för ’Matrona’ är de kraftiga och stadiga stjälkarna som står emot regn och blåst. Det är en frisk, fräsch och i alla avseenden robust sort som blir ca 50 cm hög. Hylotelephium ’Matrona’ valdes till Årets Perenn 2000 i såväl Sverige som Tyskland, Holland, Belgien och flera andra länder runt om i världen.

’Matrona’ trivs och utvecklas utmärkt i hela landet. Allra vackrast blir den där jorden är väldränerad och solen har fullt tillträde hela dagen. Ju torrare och soligare ’Matrona’ står desto färgstarkare blir nämligen bladverket. I fuktiga och skuggiga lägen blir bladen mera gröna. Precis som de tjocka bladen indikerar är kärleksört en mycket torktålig växt.

Utmärkt i kruka

Liksom andra former av kärleksört kan ’Matrona’ varmt rekommenderas för odling i kruka. Den har ett stadigt växtsätt och är vacker från vår till senhöst. T o m under vintern har kärleksörten ett prydnadsvärde. Inte minst när de torra och vissna blomställningarna kläds i rimfrost eller toppas av snö. Men det är förstås framför allt under höstens långa blomningstid som Sedum ’Matrona’ lyser upp på balkong, uteplats eller trappa.

Till snitt och torkning

Kärleksört är en utmärkt snittblomma som är fyllig och härlig i höstens buketter. Ljummet vatten i vasen och halv dos snittblomsnäring ger bäst hållbarhet. Blommorna kan även torkas för att sedan användas i olika torra arrangemang. Skär av fräscha blomstjälkar och torka dem hängande inomhus.

Källa: Perennagruppen