Årets Perenn 1997

Stäppsalvia, Salvia nemorosa

Stäppsalvia är en kryddoftande solälskare med intensivt blåvioletta eller lilarosa blomspiror. De lyser som skimrande smycken i trädgården, och lockar både fjärilar och bin.

Stäppsalvia är en sinnenas växt. Plantera den gärna där du titt som tätt kommer den nära, t ex vid en sittplats eller intill en av trädgårdens stigar. Redan på avstånd möter du stäppsalvians friska doft och surret av besökande insekter.

När du kommer riktigt nära kan du njuta av de enskilda blommornas skönhet, nypa i de lite grova bladen och insupa en kraftigare salviadoft. De flesta sorter av stäppsalvia blommar i olika nyanser av blåviolett. De mustiga, mörkare tonerna är särskilt värdefulla i intensivt ljus och kanske de som allra bäst framhäver gästande fjärilars vingar.

Stäppväxt som tål torka

Stäppsalvia är, precis som det låter, en stäppväxt. Den vill ha sol större delen av dagen och tål perioder av torka. Stäppsalvia är alltså utmärkt i rabatter intill husväggar och på andra varma platser i trädgården. Skär gärna ner stäppsalvian nästan till marken efter den första omgången blommor på sommaren. Då får du ny frisk grönska och en ny blomning på eftersommaren.

Stäppsalvia har god härdighet och trivs i alla väldränerade jordar. Extremt tunga lerjordar bör undvikas. Lättare lerjordar kan gärna förbättras med riklig mängd organiskt material, t ex kompost eller gödslad och kalkad torvmull.

Källa: Perennagruppen