Årets Perenn 2007

Jättetåtel, Molinia arundinacea

Ett härdigt höjdargräs

Jättetåtel är ett ståtligt, vajande prydnadsgräs med fantastiskt sirliga vippor. En skönhet med skulptural form som inbjuder till spännande planteringar. Som första gräs har jättetåteln nu valts till Årets Perenn.

I trädgården är jättetåteln, Molinia arundinacea, en mästare på att skapa händelser och liv. Den har till exempel en märkvärdig förmåga att skifta karaktär med ljus och väderlek. En dag kan den verka reslig, nästan robust. När vinden drar böjer sig stråna och följer med, så mjukt och graciöst som bara gräs kan.

Bladen rasslar och vipporna skimrar i solskenet. Mest nyansrika blir de i motljus, eller där ljuset kommer in från sidan. Våta dagar hänger regndroppar som glimmande diamanter i blomställningarna.

Jättetåtelns bästa tid är från sensommar till jultid ungefär. Då står de höga stråna i praktfull kvastform ut från plantans bas. Högst upp sitter stora, sirliga vippor, en på varje strå. Vipporna är först gröna men övergår efterhand i gyllenbrunt. Plocka gärna in några vippor i vas. De är fina både som färska och torkade.

De långa, smala, överhängande bladen finns betydligt längre ner. Där bildar de redan på våren en friskt grön tuva. Under hösten färgas hela plantan, både blad och strån, lysande guldgul. Jättetåteln är mycket härdig och trivs där det är soligt eller halvskuggigt. Jorden får gärna vara fuktig, men de flesta trädgårdsjordar går bra.

Sorter

I trädgårdsbutikerna finns flera sorter av jättetåtel. Vippornas utseende och plantans höjd hör till det som skiftar beroende på vilken sort det handlar om. Med vippor blir plantorna mellan 1.5 och 2.5 m höga. Högst av dem alla, och mycket praktfull, är sorten ’Skyracer’ som lätt når två och en halv meters höjd. ’Windspiel’ blir också hög – över två meter – och får stora, fina vippor. ’Fontäne’ blir bara runt en och en halv meter och har mjukt överhängande blomställningar. ’Karl Foerster’ är ståtlig och växer mer upprätt. ’Transparent’ har de allra skiraste vipporna av alla.

Tillsammans med

Välj gärna bland robust formande växter till bakgrunden. De ger fina ytor för gräset att avteckna sig emot. Samtidigt kommer du att uppleva bakgrundsväxterna annorlunda när du ser dem med gräs i förgrunden. Längst fram kan en lägre perenn med vackert bladverk få breda ut sig.

2007 Jättetåtel, Molinia caerulea arund.

Källa: Perennagruppen