Årets Perenn 2005

Stjärnflocka, Astrantia major

Stjärnflocka, Astrantia major, är underbar i rabatter och ängar. Den väver sig in bland andra växter och ger mjuk fyllighet. Blomningen varar länge och ger ljuvliga bidrag till buketter. Stjärnflockans storhet kan ta lite tid att upptäcka. Den är skir och mild i framtoningen och knappast den första växt man lägger märke till i en rabatt. Men när man en gång närmat sig de gracila blomställningarna känns den nästan oumbärlig i trädgården.

De små, små enskilda blommorna sitter som nålar i en välfylld nåldyna och bildar en halvklotformig flock. Den vilar i en krans av vackert tecknade svepeblad. Varje blomstjälk är förgrenad och bär flera blomflockar.

Under sommaren står de stjärnformiga flockarna som en mjuk sky runt plantan. Deras färg varierar något. Hos många plantor dominerar en lätt rosa ton men hos andra är blommorna snarare vita eller gräddfärgade, ofta med inslag av grönt och rosa.

Förutom den vanliga stjärnflockan finns det många sorter som blommar i olika röda och starkt rosa nyanser. ’Claret’ och ’Lars’ är båda vackert och intensivt mörkröda i blomman. Det är också ’Hadspen Blood’ som förutom den mörka blomfärgen har mörka stjälkar och mörkröda inslag i bladen. Hos ’Rosensinfonie’ skiftar blommorna i flera röda toner. ’Roma’ och ’Primadonna’ har starkt rosafärgade blommor.

Den slösande rika huvudblomningen infaller i juni-juli. Sen fortsätter stjärnflockan att blomma, men något mindre frikostigt, fram till augusti eller september. Det kan vara bra att klippa bort vissna blomstjälkar efterhand, det lockar plantan att bilda fler nya blommor. En stjärnflocka blir mellan 40 och 70 cm hög beroende på sort. Bladen är flikiga och i de flesta fall friskt gröna och glänsande. Men brokbladig stjärnflocka förekommer också.

Som bukettblomma är stjärnflockan fantastisk. Den är skir och fin och passar ihop med nästan alla andra blommor, inte minst rosor. Dessutom står den vacker i vasen under lång tid. Minst lika suverän är stjärnflockan som eternell. Plocka och torka nyligen utslagna blommor eller ta tillvara de överblommade flockar som torkat i rabatten.

Källa: Perennagruppen