Årets Perenn 1998

Röd rudbeckia, Echinacea purpurea ’Magnus’

Röd rudbeckia är en av sensommarens skönaste perenner. Det är en värmeälskande läkeväxt, som uppvaktas flitigt av fjärilar och bin. Den går även under namnet röd solhatt och den svenska sorten ‘Magnus’ har särskilt mustiga färger och den vackraste formen.

’Magnus’ stora blommor är formade just som det gamla namnet säger, som solhattar. Det lite fräckt uppnosiga mittpartiet skimrar i brunrött, medan hattens sammetslena brätte är ceriserött.

Röd rudbeckia tillhör de korgblommiga växterna, och botaniskt sett är blomman en hel blomställning. Hattens kulle består av en mängd diskblommor, medan varje ”kronblad” i själva verket är en strålblomma. Hos ‘Magnus’ sitter strålblommorna tätt, faktiskt i flera kransar där blommorna överlappar varandra. Det ger ett generöst och än färgstarkare intryck. ‘Magnus’ håller sina strålblommor horisontellt medan de flesta andra sorter av röd rudbeckia har hängande strålblommor.

‘Magnus’ blir ungefär meterhög. De mäktiga blommorna, eller egentligen blomställningarna, bärs upp av kraftiga stjälkar. Blommans diameter är ca 12 cm. Blomningstiden är lång, den börjar i juli och varar hela september månad ut. Röd rudbeckia är en pampig snittblomma i vas och i olika arrangemang. På hösten blir blommorna bruna, men sedan de vissna strålblommorna plockats bort är ”knapparna” läckra att dekorera med. Arten har tidigare förts till släktet Rudbeckia, men tillhör nu Echinacea.

Lätt att kombinera

Den röda rudbeckian ‘Magnus’ är en praktfull perenn, robust men samtidigt mild och behaglig i sin framtoning. Den mustiga färgskalan har en mjukhet som gör den lätt att kombinera både med starka färger och pastell. Fjärilar och andra insekter besöker gärna blommorna och ger planteringen extra liv.

Solälskare

Röd rudbeckia är en växt från den amerikanska prärien. Som andra röda rudbeckior älskar ‘Magnus’ sol och värme, och klarar torra perioder bra. ‘Magnus’ trivs i de flesta jordar, men det är viktigt att de är väl dränerade. I landets allra nordligaste delar bör ‘Magnus’ planteras i ett varmt läge, t ex vid en södervägg. Där utvecklas blommorna på bästa möjliga sätt.

Kommer från Skåne

‘Magnus’ är en internationellt känd solhatt, uppskattad av världens främsta trädgårdsskapare. Sorten har även utsetts till Årets Perenn 1998 i USA. Men ursprunget är skånska Påarp. Det är Magnus B Nilsson på plantskolan Landsbergs Perenner som är sortens upphovsman. 1984, efter tio år av förädlingsarbete, var ‘Magnus’ klar, och året därpå kunde man börja marknadsföra sorten. I stora delar av världen anses nu ‘Magnus’ vara den förnämsta sorten av röd rudbeckia.

Lindrar vid förkylning

Röd rudbeckia är inte bara en prydnadsväxt, det är också ett i Sverige godkänt naturläkemedel. Flera olika produkter marknadsförs, där saft som pressats ur växtens färska, ovanjordiska delar ingår. Kunskapen om röd rudbeckia som medicinalväxt kommer från nordamerikanska indianer. De använde olika Echinacea-arter mot bl a ormbett, sår och febersjukdomar. Invandrare från Europa tog del av indianernas erfarenheter, och vid sekelskiftet spreds kunskapen till vår världsdel.

Röd solhatt används idag för att lindra förkylningssymptom. Framför allt i Tyskland är användningen av Echinacea-preparat mycket stor. Tyska läkare rekommenderar även Echinacea som förebyggande behandling mot förkylning.

Källa: Perennagruppen