Perenners växtsätt

Från låga kuddar till höga ruggar

Olika perenner spelar olika roller i en rabatt, vilket beror till stor del på vilket växtsätt perennen har. Genom att lära sig hur olika perenner beter sig i rabatten vässar man sin kunskap i att komponera snygga rabatter.

Nyckelperenner

Nyckelperenn eller rabattperenn är ord som hörs ibland när man pratar om hur man komponerar rabatter. I princip alla perenner kan stå i en rabatt men det finns vissa som utmärker sig som byggstenar till en pålitlig grund. Det är ofta våra mest klassiska och välkända perenner, vilka har blivit populära av en anledning. De är stabila, friska sorter som håller sin plats och form i rabatten under många år, utan att kräva alltför mycket omsorg.

Vilka som är nyckelperenner skiljer sig åt mellan olika lägen, för att axla den viktiga rollen krävs att sorten trivs på platsen där den är planterad. Där kan man behöva prova sig fram tills man hittar sina nyckelsorter. Några som dock alltid är värda att nämna i sambandet är stäppsalvia, funkia, nävor, kantnepeta, jättedaggkåpa och daglilja.

Nyckelperenner får gärna återkomma på flera platser i rabatten, eller i hela trädgården. Då får man effekten av en helhet och att allt hör ihop. Alla planteringar, oavsett vild eller formell stil, vinner på några sammanlänkande element. Det gör skillnaden på om det ser ut som ett hopplock eller genomtänkta växtval. När man har sina stabila återkommande sorter kan man vara friare i det man planterar däremellan utan att det ser rörigt ut.

Solitär

växtsätt - solitärNär man talar om solitärer är det lätt att tänka på något som ska stå för sig självt, men i perenners fall används de i rabatt med andra. Solitära perenner är formstarka uppstickare som skapar blickfång. De planteras en och en, eller i grupp om ett fåtal plantor. Om rabatten är stor kan en solitär återkomma på flera ställen för att hålla ihop kompositionen. Exempel: höstsilverax, riddarsporre, stormhatt, bolltistel, fingerborgsblomma.

Marktäckare

växtsätt - marktäckareMarktäckare är många gånger de som håller ihop en plantering eller hela trädgården. De planteras mellan högre perenner som rabattens golv, istället för bar jord, under buskar och träd eller som ersättare för gräsmatta. En bra marktäckare har tätt växtsätt och breder ut sig i sidled. De bör vara fina en stor del av säsongen. Marktäckare är relativt låga, upp till omkring 40-50 cm. Exempel: sockblomma, waldsteinia, flocknäva och ormöga.

Vävare

växtsätt - vävareVävares roll är helt enkelt att väva ihop rabatten, som namnet antyder. De fyller ut och mjukar upp gränser mellan olika strukturer. Vävare sticker inte direkt ut, utan framhäver de mer formstarkare perennerna. Deras växtsätt kan beskrivas som fluffigt, skirt, luftigt och något ostadigt. Utan vävare som häver sig över ser rabatten lätt stel ut. Exempel: jättedaggkåpa, blodtopp ’Tanna’, trädgårdsnäva ROZANNE, brudslöja och stenkyndel.

Skybildande

växtsätt - skybildandeDet finns perenner som skapar svävande skyar av små blommor utan att kräva speciellt stor markyta att växa på. Dessa hjälper, precis som vävare, till att sudda ut gränser. Den största skillnaden mellan vävare och skybildande perenner är att de sistnämnda är högre och fluffar till det på höjden. De planteras lite här och där i rabatten för att göra den mjukt böljande och framhäva former hos andra perenner. Skybildande perenner är tacksamma att använda för att tillföra en skir och luftig känsla, samtidigt som de gör den fylligare. Exempel: gillenia och olika sorters rutor.

Transparenta

växtsätt - transparentFör att skapa höjd i rabatten utan att skymma sikten använder man så kallade transparenta perenner. Dessa har ett bladverk som växer lågt medans blomställningarna reser sig högt och är så glesa att man kan se igenom dom. Eftersom de är just glesa bygger de inte upp något som känns tungt, utan fyller ut ovanför de andra växterna på ett lättsamt sätt. Deras växtsätt gör att de kan placeras var som helst i rabatten, till och med precis i framkanten. Exempel: grekisk vädd, blodtopp och jätteverbena.

Kuddbildande

växtsätt - kuddbildandeLågväxande perenner med ett kompakt och samlat växtsätt kallas för kuddbildande perenner. Det kan vara kompakta som bullar eller lösare tuvor. Dessa perenner passar ofta bra i stenparti, på murar eller i kanter där man vill ha något riktigt lågt. De kan också planteras som marktäckare om man planterar dem tätt ihop. Exempel: björngräs, liten kärleksört, kuddflox och strandtrift.

Vertikala

växtsätt - vertikalaDen vertikala formen är väldigt stark och framträdande i en rabatt. Sådana linjer skapas av sorter med långa blomspiror och prydnadsgräs med upprätta blomax. De skapar höjd och tydlighet med sin form. Uppåtriktade linjer är lätta för ögat att följa, vilket kan utnyttjas för att leda blicken vidare uppåt mot exempelvis vackra trädgrenar över planteringen. Höga vertikala perenner kan användas till att göra avskärmningar och väggar. Exempel: tuvrör, kransveronika, spirstånd och riddarsporre.

Sällskapsväxt

Sällskapsväxter är sorter som trivs och ser bra ut tillsammans. Det kan vara jämlikt där perenner lyfter fram varandra, eller är en mer diskret och låter sin granne glänsa mest. Det kan vara växter som går ton i ton eller står i kontrast till varandra. Sällskapsväxter kan också innebära att man avlöser varandra i blomtid för att gemensamt bjuda på en längre blomning. Oavsett så handlar det om att de tillsammans utgör en fin kombination. Det viktigast för bra sällskapsväxter är att de trivs i samma miljö.