Besöksträdgårdar, Nytt på perenner.se

Tusentals perenner vid Umeälven

Rådhusparken i Umeå, Västerbotten

Umeå, Norrlands största tätort, ligger fint vid Umeälven och kallas ju för Björkarnas stad. Men där finns mycket mer i växtlighet än så i stadens flera parker. En av de mest centrala parkerna är Rådhusparken som ligger vackert ner mot älven, den beskrivs som en grön oas och en mycket populär plats.

I och med den nya utformningen 2017 av landskapsarkitekten Ulf Nordfjell på Ramböll planterades förutom nya buskar och träd även tusentals perenner.

Rådhusparken anlades i slutet av 1800-talet och efter renovering invigdes den på nytt sommaren 2017. Den nya utformningen är gjord av landskapsarkitekten Ulf Nordfjell på Ramböll. I den nya versionen av parken har flera träd, buskar och, inte minst intressant för oss, tusentals perenner planterats.

Vi besökte Rådhusparken under sommaren och kan varmt rekommendera alla perennintresserade att ta sig tid där om man kommer till Umeå. Det kan lätt bli två eller fler rundor innan man är nöjd!

Läs mer om parken, dess historia och utbyggnad, här.

Rådhusparkens gångar är tillgängliga och vänliga att ta sig frampå mellan de frodiga planteringarna.

Perennrabatt med blåvioletta toner från stäppsalvia och kantnepeta, rosa stjärnflockor och vit kransveronika. Andra perenner som använts flitigt i parken är gräset glansälväxing, lungört och trädgårdsnävan ’Rozanne’.

Många av planteringarna går i färgerna blått, violett, rosa och vitt men här finns också dagliljor som lyser upp med sin gula färg. Ner mot vattnet finns sitt- och hängplatser med utsikt över älven.