Trädgårdsprofil Tony Johansson

Ställer ut med idéträdgård på Sofiero

Tony Johansson

Tony Johansson är numera känd från TV.

Namn: Tony Johansson
Ålder: 36
Ort: Egypten, Hällingsjö
Arbete: Det egna företaget Egyptens Oas samt lärare

Aktuell med: Vinnare av Trädgårdskampen 2013 samt utställare av idéträdgård på Sofiero trädgårdsfest 2014

Drömperenn: Buskvallmo Romneya coulteri

Favoritårstid: Vår

 

Drömmen om Alhambra

Trädgårdsprofil Tony

Temaval

Tonys idéträdgård ligger som ett runt litet smycket mitt framför Sofiero slott. Idéträdgården har fått namnet Drömmen om Alhambra. Det är en morisk trädgård där det livsgivande vattnet står i centrum. I mitten av två korslagda gångar står en fontän där vattnet porlar lugnt och stilla. ”Genom att ha vatten i trädgården visade man i moriska trädgårdar upp sin rikedom, eftersom det var något som det inte fanns så gott om.” berättar Tony. Gångarna består av stenplattor som Tony själv har gjutit. Tillsammans bildar de ett slingrande mönster som avslutas i en blomma i centrum där fontänen står.

Traditionellt sett hade en fyrkantig form varit mer given till denna trädgård, men Tony valde att göra en rund form med inspiration från cypressdelen i Alhambra ”Ciprés de la Sultana”.

De fyra tårtbitarna som bildas genom korsgångarna som skär genom rundeln är kantade av låga buxbomshäckar och fyllda med perenner i silvrigt och mörkt rödbladigt samt stänk av rosa och vita blommor.

”Från början hade jag tänkt använda andra perenner, men jag har fått anpassa mig lite eftersom säsongen ju har varit lite upp och ner.”, säger Tony.

Han tycker att planteringarna i ”Ciprés de la Sultana” ofta kan vara lite tråkiga och har därför brutit sig ur temat lite genom sitt växtval. Istället för mycket sommarblommor har han satsat på hållbarhet genom att välja perenner. Även om färgskalan är densamma har var och en av de fyra delarna i trädgården planterats med olika förslag på kombinationer av perenner.

På frågan om varför Tony valde just detta tema berättar han att han sett mycket bilder på denna typ av trädgårdar och älskar dem samt att det var nära att Alhambra utsågs till en av världens sju underverk. Dessutom ville han göra en rund idéträdgård eftersom de flesta idéträdgårdarna är kantiga i formen.

I centrum står fontänen med det livgivande vatten som ett bevis på rikedom.

I centrum står fontänen med det livgivande vatten som ett bevis på rikedom.

Trädgårdsbakgrund

Tony tycker att det är svårt att säga när hans trädgårdsintresse vaknade. Men med tanke på att det tredje ordet han sa var kumquat (en liten citrusfrukt) då föräldrarna använde en citrusbok som pekbok så känns det som att intresset för det gröna kom sig ganska naturligt. Hans far var en trädfantast och själv började Tony som 15-åring att odla bonsaier. Intresset höll i sig ett par år, men gav en bra kunskapsgrund. Det var först när han skaffade hus som intresset för trädgård fick blomma ut på riktigt. Då gick han med i trädgårdsamatörerna men insåg även att hans pappa fört vidare mycket kunskap till honom genom att peka och förhöra honom om olika träds namn. Genom att ta sig ann lite mer svårodlade ”samlarväxter” lärde han sig mycket om växters olika växtförutsättningar. Det är först ganska nyligen som intresset för färg och form har växt.

”Hemma har jag lite mer av en samlarträdgård och tänker att i den här miljön passar den här växten och då kanske inte färgerna stämmer helt även om jag inte gör helt galna färgkombinationer”.

Klivet in i trädgårdsbranchen

Tony har länge jobbat som lärare innan han startade upp sitt trädgårdsföretag Egyptens Oas AB. Rädslan för att inte tycka att det var roligt med trädgård på fritiden längre om man hade det som arbete har hållit tillbaka honom från att börja arbeta inom trädgårdsbranschen tidigare. Det är viktigt för Tony att behålla glädjen i trädgårdsarbetet även på fritiden. ”Efter att ha gjort en sånhär anläggning kanske jag inte kommer gå hem och fixa med trädgården hemma den närmaste veckan, det orkar man inte. Man måste släppa det ett par dagar.”, säger han.

På frågan om vilken som är den största förändringen sedan han vann Trädgårdskampen på SVT svarar Tony; ”Att jag får möjligheten att vara med vid sådana här tillfällen. Man får vara med på väldigt många ställen som man kanske inte hade fått annars.”. Dessutom får han nu chansen att föreläsa inför människor. ”TV har ju en jättestor genomslagskraft.”, konstaterar Tony och berättar att även självförtroendet har fått chans att växa nu när han har fått visa upp vad han kan både för sig själv och andra.

Spännande projekt på gång

Den närmaste framtiden för Tony kommer att bestå av många blandade sysslor. Han ska bland annat göra ett bröllopskors till ett bröllop om några veckor samt följa med trädgårdspersonligheterna Bosse Rappne och Stefan Matsson upp till Enköping för ett projekt. Dessutom har Tony och Peter Bengtsson som även han var deltagare i Trädgårdskampen lite samarbeten. Dom filmar lite för ett webbtv-program om trädgård och ska förhoppningsvis delta i Nordiska Trädgårdar i mars 2015.

Vart drömmer Tony om att vara om 10 år?

Tonys dröm är tydlig; ”Jag skulle vilja göra en trädgård på Chelsea Flower Show!”. Drömmen är att få göra en riktigt annorlunda trädgård. Något som är lite galet, inte för snällt. En trädgård som verkligen sticker ut. ”Jag har ett par goa trädgårdar i huvudet som jag skulle vilja få ur mig”, säger Tony. Annars hoppas Tony på att få ta emot några större uppdrag där han får skapa en trädgård som är bestående.

”Det gör lite ont att arbeta som en galning i tre dagar med att bygga en trädgård och sedan riva den igen efter tre dagar.”.

Tony om perenner

Är det någon perenn som du nästan alltid väljer att använda?

”Solhattar är ju säkra kort”, är Tonys första kommentar ”Men jag är väldigt förtjust i silverax”, tillägger han. Anledningen till att det är en favorit är att den fungerar att kombinera med så många olika växter, framförallt i ljusa färger och silver. Blomningen är ju dessutom en fantastisk bonus när sommaren varit bra. Men bara stjälkarna och bladen är vackra i sig tycker Tony.

Vilka är din favoritkombination av perenner?

Favoritkombinationen är silverax tillsammans med trebladsspira (Gillenia trifoliata). Trebladsspirans vita skira blommor gör sig vackert mot silveraxens mörkt rödbruna blad.

Solhattar, även kallad rudbeckia (Echinacea) samt silverax är några av Tonys favoriter 

Solhattar, även kallad rudbeckia (Echinacea) samt silverax är några av Tonys favoriter

Några snabba!

Blommor – Blad
Vilt – Stramt Tonys kommentar; ”Jag är nog lite vild, men vill bli lite mera stram”.
Modernt – Gammaldags
Solälskare – Skuggväxter
Färgglatt – Nedtonat
Gräsmatta – Marktäckare
Funktion – Design
Kontrast – Ton i ton
Putsa perenner – Häng i hängmattan
Långa växtlistor – Få favoriter

Publicerad 2014-09-02

Lämna ett svar