Trädgårdsdesigner Sandra Ehrsköld

Bakom kulisserna på Malmö Garden Show!

Namn: Sandra Ehrsköld
Ålder: 29 år
Ort: Malmö
Arbete: Eget företag – Ehr Trädgård, jobbar även med försäljning av perenner
Aktuell med: Utställningsträdgården ”Trädgårdens reflektioner” på Malmö Garden Show 2017
Favoritårstid: Hösten
Drömperenn: Svårt att välja… Fastnar ofta för kombinationer istället för en art. Men om jag måste välja – Heuchera

Malmö Garden Show är ett årligt arrangemang som drar stor publik till härliga Slottsträdgården i Malmö. Vecka innan arbetas det hårt för att bygga upp utställningsträdgårdarna för att de ska vara tipp topp och redo att visas upp för alla besökare!

Sandra ställer ut med Trädgårdens reflektioner, en trädgård som visar hur våra trädgårdar speglar oss som människor och att de kan säga mycket om dess ägare, medvetet eller omedvetet. Den är en liten reflektion av mig, som person och trädgårdsarkitekt, berättar Sandra.

Redan i september året innan var idéen till utställningsträdgården klar, sedan har den utvecklats vidare. Mycket arbete ligger bakom och våren var full av planering och förberedelser. Allt från växter till andra material och utsmyckning in i minsta detalj ska finnas med i planen. På knappt en vecka ska man sedan bygga upp sin trädgård och göra den redo att visas för såväl jury som alla besökare. Foto Wiggo Ehrsköld

Sandra har inspirerats av konstinstallationer med reflekterande material som till exempel Dan Grahams verk på Wanås Konst samt funderingar kring hur vi som människor fungerar. I hennes trädgård kommer det finnas både material som reflekterar och plats för inre reflektion. Perennerna i hennes trädgård trivs i halvskugga till skugga och är frodiga med blad i olika former och färger.

Liksom en vanlig trädgård behöver även en utställningsträdgård en väl genomtänkt och välbyggd stomme för att slutresultatet ska bli bra. Ett av de reflekterande materialen i Sandras trädgård kommer vara en stilla vattenspegel i en ram av stål. Sandra har haft viss hjälp utifrån med det hårdgjorda materialet men träkonstruktionen bygger hon själv tillsammans med hennes pappa. Foto Wiggo Ehrsköld

Det är inte första gången Sandra är med på Malmö Garden Show, 2014 ställde hon ut tillsammans med Alnarp Community och det var en upplevelse som hon gärna gjorde igen. Plus att det är bra marknadsföring och inte minst för att det är roligt!

Förstås måste det till växter för att göra trädgården komplett! Att arbeta med levande material som ska visa sin bästa sida vid ett speciellt tillfälle är en utmaning i sig. Mycket spelar in som man inte kan styra över. Sandras växtval är frodigt med blad i olika former och färger, men även en del blommor.

Sandra fyller sin trädgård med växter, det mesta är perenner men det finns även ett par träd och buskar. I utställningsträdgårdar tar man ingen hänsyn till planteringsavstånd utan planterar riktigt tätt så att det ser färdigt och ihopväxt ut på en gång. Det är en konst att placera ut så många olika sorter utan att det ser rörigt ut, men det är något som Sandra lyckas med.

Några snabba till Sandra
BlommorBlad
Färgglatt – Nedtonat
ModerntGammaldags – En blandning! Modern formgivning, fluffigt gammaldags rabatter
Skirt vårflor – Mustig sensommarrabatt
Funktion – Design
Putsa perenner – Häng i hängmattan
Långa växtlistor – Få favoriter – (Sen får man gallra hårt)
Solig rabatt – Lummig skugga
Blåkläder – Garden Girl
Kontrast – Ton i ton
Planeringslista – Spontaninköp