Viva, Primula

Växtporträtt – Viva la Primula!

Primula är ett stort släkte som innehåller allt från vanliga trädgårdsväxter, vildväxande arter och riktigt rara rariteter för samlaren till populära krukväxter. Deras storhetstid inleddes i det viktorianska Storbritannien under 1800-talet. På den tiden var det populärt att byggda speciella Primula-teatrar där de sorter som oavbrutet korsades fram visades upp. Populariteten är kanske inte fullt lika överväldigande nu som då, men de är fortfarande ett vanligt och omtyckt inslag i svenska trädgårdar där de skapar glada färgklickar.

Den stora lyckan med vivor är att de pryder våra svenska trädgårdar redan tidigt på säsongen. Det är just detta som gett dem sitt latinska namn Primula, vilket kommer från latinets primus och betyder den förste. Och nog är de tidiga alltid! Den tidigaste Primulan kan blomma medan det fortfarande är risk för snö. Det svenska namnet viva har dock en helt annan betydelse. Det sägs komma från det gamla ordet för kvinnors huvliknande huvudbonader, hvivor. Om du tittar på en vivas enskilda blomma kan man nästan föreställa dem sig som en mycket liten huva!

Många av de vivor som vi i Sverige använder i våra trädgårdar passar bra att plantera i mullrik, lätt fuktig jord i halvskugga vilket gör dem till ett vackert inslag i lundmiljöer vid buskar och träd men även i ängs- och gräsmarker. Om de trivs kan de där de få sprida ut sig i fält som i naturen. Men det är även tacksamt att använda många sorter som kantväxt framtill i rabatter, eller till och med i stenpartier. En annan fördel med vivorna är att de flesta sorterna är mycket härdiga och kan odlas i hela Sverige.

Växtporträtt Primula veris CABRILLO

Walk in fields of gold

En viva som tar mycket plats i mångas vår- och försommarminnen är gullvivan, Primula veris. Den blommar i maj till juni och växer naturligt i Syd- och Mellansverige och har även börjat förvildas längre norrut. Gullvivan frösår sig gärna i halvskuggiga lägen på mullrika jordar i skogar och på ängs- och gräsmark. Med sin härliga gula färg kan den lysa upp i stora fält om den tillåts sprida sig. Att sitta ner på huk i dessa fält, plocka sig en bukett och dra in doften, det är en fin stund på jorden. Men se upp! Du får inte plocka dem om du bor i Halland, Skåne eller Örebro län, eftersom den är fridlyst där. Som tur är finns svenskodlade gullvivor att köpa och de fungerar utmärkt att odla även i krukor på balkongen eller altanen. Den klassiska gullvivan är gul men den finns även i läckert rött i form av sorten ‘Sunset Shades’.

En storlek större

Lundvivan, Primula elatior, är lik sin släkting gullvivan, men kraftigare till utseendet och med skrynkligare blad. Den är även mer behärskad i sin utbredning och inte fullt lika långlivad. Men den finns i många läckra och odlingsvärda sorter i roliga färger. En favorit är sorten ’Gold Lace’ som har häftiga guldkantade gulröda blommor med stort gyllene öga. De röda fälten är så mörkröda att de nästan ser svarta ut!

Precis som gullvivan trivs lundvivan i sol till halvskugga och där fukttillgången är god. Den tillhör dessutom en av de allra härdigaste vivorna och kan på rätt läge odlas i hela Sverige. Plantera den gärna i framkanten av rabatten eller i krukor där den lockar till sig bin och fjärilar.

Primula elatior 'Gold Lace' tillsammans med rosenbräcka, bredbladig trift och några söta penséer blir fint i en kruka på trappen.

Primula elatior ’Gold Lace’ tillsammans med rosenbräcka, bredbladig trift och några söta penséer blir fint i en kruka på trappen.

Trumpinnar med makligt tempo

En annan lite annorlunda viva med lite senare blomning är bollvivan, Primula denticulata. Den samlar sina blommor i täta bollar som sticker upp på nakna stjälkar från bladrosetten under april-maj. Inte helt oväntat har den på engelska fått namnet Drumstick Primula tack vare sitt utseende. Åsikterna kring bollvivans utseende går ibland isär. Många tycker att den är vacker och häftig, medan andra tycker att den är lite egendomlig. Kanske för att den har ett mer uppseendeväxande utseende än dess släktningar? Dessa roliga bollvivor finns i vitt, olika purpurfärgarde nyanser och mörkt rödlila och gör sig snyggt planterade i större grupper, gärna kombinerade med det vackra gräset vårälväxingen, Sesleria heufleriana.

Bollvivorna är en av de skuggtåligaste vivorna och växer bra på de flesta jordar i halvskuggiga lägen men vill gärna ha god tillgång till fukt. Därför passar de bra i t.ex. torvpartier och även i närheten av dammar eller bäckar. Bor du längre norrut kan du dock tänka på att plantera den något mer väldränerat för härdighetens skull.

Japansk skönhet

Precis som namnet berättar kommer den vackra japanska vivan, Primula japonica, från Japan där den växer på fuktiga ängar utmed vattenströmmar. Denna viva skiljer sig lite från sina släktingar genom att vara mer högväxt och ha blommor i kransar i våningar utmed stänglarna.  Stänglarna blir ca 50 cm höga och blommar med antingen röda, rosa eller vita blommor i juni och juli. Dessutom har de karaktäristiska rynkiga blad där bladnerverna är mycket nedsänkta i bladskivan. Dessa blad kan dock bli lite bruna under högsommaren. Därför passar det mycket bra att samplantera den japanska vivan tillsammans med ormbunkar och gräs som växer upp och täcker över bladen under högsommaren. Men tänk på att använda sorter som fortfarande låter blommorna titta upp över det gröna!

Den japanska vivan växer gärna i soliga till halvskuggiga lägen på näringsrika fuktighetshållande jordar. Får den tillräckligt mycket näring kan den bli mycket starkväxande. Den gör sig otroligt vackert i stora grupper och kan gärna användas i slänter i anslutning till vattenmiljöer precis som i hemlandet Japan. Det är t.ex. en utmärkt växt att försköna dräneringsdiken med!

Primula japonica Apple Blossom     Växtporträtt Primula strutbräken     Växtporträtt primula Hakonechloa macra
Den rosa sorten ’Appelblossom’ är tjusig tillsammans med härliga ormbunkar och gräs.

Dubbel glädje

Jordviva, Primula vulgaris, är en Primula som ofta säljs som krukväxt i den svenska handeln. Men den går fint att plantera i trädgården också. Ett tips är att njuta av dem inomhus först eftersom de brukar finnas i butikerna mycket tidigt på säsongen, ofta till och med under vintern, och sedan plantera ut dem när de blommat över och planteringssäsongen har startat. På så vis får du njuta av dem åren därpå i rabatten. De kan i Sveriges södra delar titta upp ur rabatten väldigt tidigt på säsongen och brukar klara sig fint även om den blir utsatt för ett sent snöfall. Den är inte heller så kinkig när det kommer till var den blir planterad utan väldigt anspråkslös och trivs bra i sol till halvskugga på de flesta jordar. Huvudsaken är att den får tillgång på fukt under hela säsongen. De passar fint i torvpartier men även i framkanten av rabatten eller i krukor.

Jordvivan känns igen på att den har flata blommor som sitter en och en per stjälk. Den sort som tidigare växte vilt i Sverige har enkla gula blommor men idag finns det en uppsjö av förädlade sorter med både enkla och dubbla blommor i praktiskt taget alla färger. De sorter som odlas som krukväxter och är väldigt extravaganta efter lång förädling är dock oftast lite mer opålitliga och kortlivade än de som mer liknar den rena arten, vilket kan vara värt att tänka på om huvudmålet är att ha dem i trädgården.

Primula vulgaris 'Val Horncastle'

Primula vulgaris ’Val Horncastle’

Ingen blyg viol

Genom att korsa olika Primula, bl.a. med jordviva som en av parterna, har den vackra violvivan skapats. Den är ganska lik sin förälder, men blommar något senare och har snäppet mindre blommor än jordvivan. Men man kan verkligen inte beskylla violvivan för att vara ”en blyg viol”. Då den blommar rikligt med stora blommor, ofta i knalliga färger, gör den stort väsen av sig i rabatten under blomningsperioden som infaller mellan april och juni. Det finns en uppsjö av sorter med väldigt stor bredd i färg. Det finns vita, lila, röda och gula sorter i mängder av olika nyanser.

När violvivan har blommat över förblir den väl sammanhållna bladrosetten fin i form och färg hela sommaren. Därför gör den sig utmärkt som kantväxt i rabatten hela säsongen, men kanske framförallt på platser som senare under säsongen blir skuggade av andra högre perenner t.ex. pioner. Violvivan är precis som jordvivan väldigt anspråkslös när det kommer till växtplatsen. Så länge jorden inte är för torr trivs den i sol till halvskugga. Dessutom kan den med lätthet odlas över hela Sverige då den är väldigt härdig!

Primula Wanda   Primula Snowwhite
Två populära och pålitliga sorters violvivor är den rödvioletta ’Wanda’ och vita ’Snow White’.

Lämna ett svar